Ters Yüz Öğrenme Modelinin öğrenci aktörlüğüne ve İngilizce yazma becerilerine etkileri
The effects of the Flipped Learning Model on student agency and English writing skills
  1. Tez No: 1007420
  2. Yazar: RAHİME BÜYÜKKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA GENÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci aktörlüğü, İngilizce yazma becerileri, ters yüz öğrenme modeli, öğretim tasarımı, yükseköğretim, Student agency, English writing skills, flipped learning model, instructional design, higher education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Öğrenenlerin kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu alması ve öğrenme süreçlerini aktif olarak şekillendirme kapasitesini ifade eden öğrenci aktörlüğü, öğrenciyi merkeze alan çağdaş eğitim araştırmalarında gün geçtikçe daha önemli bir kavram olarak yer almaktadır. Günümüz yükseköğretim bağlamlarında, öğrencilerin öğretim faaliyetlerine katıldıkları, akranları ve öğretmenleriyle etkileşimde bulundukları ve kendi öğrenme süreçlerinde söz sahibi oldukları dinamik öğrenme ortamlarının oluşturulması, öğrenci aktörlüğünü teşvik etmede önemli kabul edilmektedir. Bu doğrultuda, bu çalışmanın temel amacı; öğrencinin merkezde olduğu ve öğrenme süreçlerini yönetmeye izin veren bir anlayışı temel alan ters yüz öğrenme modeli bağlamında yükseköğretim düzeyindeki öğrencilerin öğrenci aktörlüğü ve İngilizce yazma becerilerinin gelişimini incelemektir. Karma yöntem araştırmalarından iç içe karma desende yürütülen bu çalışmanın temel amacı doğrultusunda, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen tercih edilirken, nitel boyutunda ise bütüncül tekli durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı Bahar döneminde bir devlet üniversitesinde Havacılık Yönetimi bölümü birinci sınıfında okumakta olan 58 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen Öğrenci Aktörlüğü Ölçeği ve kompozisyon tipi sınav ile toplanmıştır. Nitel veriler ise yarı-yapılandırılmış ön görüşme ve yarı-yapılandırılmış son görüşme formu, yarı-yapılandırılmış ders gözlem formu ve araştırmacı günlüğü kullanılarak elde edilmiştir. Nicel veriler karma ANOVA ile analiz edilirken, nitel verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, ters yüz öğrenme modelinin uygulandığı deney grubu ile kontrol grubu arasında öğrenci aktörlüğü, aktörlük alt boyutları ve İngilizce yazma becerilerine ilişkin puanları ve bu puanların zaman içindeki değişimi açısından deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonucunda, ters yüz öğrenme modeli bağlamında yükseköğretim düzeyindeki öğrencilerin öğrenci aktörlüğü ve aktörlüğü oluşturan öz-yeterlilik, öz-düzenleme, öngörü, öz-yansıtma ve katılım alt boyutlarında arttırdığı ve İngilizce yazma becerilerini geliştirdiği belirlenmiştir. Ayrıca araştırmanın alt problemlerine ilişkin bulgular, ters yüz öğrenme modelinin uygulama sürecinin öğrenci aktörlüğünü desteklediği ve öğrencilerin öğrenmesini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Student agency, which refers to learners' capacity to take responsibility for their own learning and actively shape their learning processes, is becoming an increasingly important concept in contemporary student-centered educational research. In today's higher education contexts, creating dynamic learning environments where students participate in teaching activities, interact with their peers and teachers and have a voice in their own learning process is considered crucial in promoting student agency. Accordingly, the main objective of this study is to examine the development of higher education students' student agency and English writing skills within the context of the flipped learning model, which is based on an approach that places students at the center and allows them to manage their own learning processes. In line with the main objective of this mixed-methods research, a quasi-experimental pre-test-post-test control group design was chosen for the quantitative dimension of the study, while a holistic single case study method was used for the qualitative dimension. The study group consisted of 58 first-year Aviation Management students at a state university during the Spring semester of the 2024-2025 academic year. Quantitative data were collected using the Student Agency Scale developed by the researcher and an essay-type exam. Qualitative data were obtained using a semi-structured pre-interview and semi-structured post-interview forms, a semi-structured lecture observation form, and a researcher's journal. Quantitative data were analyzed using mixed ANOVA, while descriptive analysis was used for qualitative data. When the findings obtained from the study were evaluated, it was observed that there was a significant difference in favor of the experimental group in terms of student agency, sub-dimensions of agency, English writing skills scores between the experimental group where the flipped learning model was applied. As a result of the study, it was determined that the flipped learning model improved student agency and its sub-dimensions (self-efficacy, self-regulation, foresight, self-reflection, and participation) among higher education students, and increased their English writing skills. Furthermore, the findings related to the sub-problems of the research showed that the flipped learning model supported student agency in the application process and positively influenced the learning process.