Aile hekimliği polikliniğine başvuran erişkin kadınlarda depresyon sıklığının ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of depression and associated factors in adult women applying to a family medicine outpatient clinic
- Tez No: 1007637
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Erişkin, Depresyon, Kadın, Adult, Depression, Family Medicine, Woman
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aile hekimliği polikliniğe başvuran erişkin kadınlarda depresyon sıklığının ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan bu çalışma kesitsel, tanımlayıcı ve anket türünde bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: İstanbul SBÜ Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine ayaktan başvuran, 18-65 yaş arası ve araştırmayı kabul eden kadınlar bu çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Çalışmanın yapılacağı Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran toplam kişi sayısı 2 aylık dönemde 2500 kişidir. Basit örnekleme hesabı yapıldığında örneklem büyüklüğü 258 kişi hesaplanmış, çalışma 284 kişi ile tamamlanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Katılımcılara 17 sorudan oluşan sosyodemografik veri testi ve 21 sorudan oluşan Beck Depresyon Ölçeği-II uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Analizler parametrik olmayan testler ile yapılmıştır. Kategorik değişkenlerin analizleri Ki-Kare testi ile, kategorik değişkenlerin niceliksel değişkenlerle analizi ikili gruplarda Mann-Whitney U, ikiden fazla gruplarda Krusskal-Walli's testi ile yapılmıştır. Niceliksel değişkenlerin ilişkisel analizi Spearman's korelasyon testi ile yapılmıştır. Analizler %95 güven düzeyinde yapılmış ve p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre katılımcıların büyük çoğunluğunun minimal depresyon düzeyinde olduğu, depresyon belirtilerinin özellikle ağlama, yorgunluk ve huzursuzluk gibi duygusal ve somatik belirtilerle öne çıktığı belirlenmiştir. Ayrıca depresyon düzeyinin yaş, fiziksel aktivite, medeni durum ve gelir durumu gibi bazı değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği (p<0,05), buna karşılık yaşanılan yer, aile tipi, alkol kullanımı ve ailede depresyon öyküsü ile anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Bu araştırma sonucunda depresyon düzeyinin özellikle fiziksel aktivite, ekonomik durum ve bazı bireysel özelliklerle ilişkili olduğu; düzenli fiziksel aktivitenin ve yeterli sosyoekonomik koşulların depresif belirtilerin azaltılmasında koruyucu bir rol oynayabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This cross-sectional, descriptive, questionnaire-based study was conducted to evaluate the prevalence of depression and the associated factors among adult women presenting to a family medicine outpatient clinic. Materials and Methods: The population of this study consisted of women aged 18-65 years who presented to the Family Medicine Outpatient Clinics of İstanbul SBU Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital and agreed to participate in the study. The total number of patients who applied to the Family Medicine outpatient clinic during the two-month period was 2500. According to the simple sampling calculation, the sample size was calculated as 258, and the study was completed with 284 participants. A questionnaire was used as the data collection tool. Participants were administered a sociodemographic data form consisting of 17 questions and the 21-item Beck Depression Inventory-II. The data were analyzed using SPSS 22.0 software. Analyses were performed using non-parametric tests. Categorical variables were analyzed with the Chi-square test, categorical variables with quantitative variables were analyzed using the Mann-Whitney U test for two groups and the Kruskal-Walli's test for more than two groups. The relational analysis of quantitative variables was performed using Spearman's correlation test. Analyses were conducted at a 95% confidence level and p<0.05 was considered statistically significant. Results: According to the study results, the majority of participants were found to have minimal levels of depression, and depressive symptoms were mainly characterized by emotional and somatic symptoms such as crying, fatigue, and restlessness. In addition, depression levels showed significant differences according to certain variables such as age, physical activity, marital status, and income level (p<0.05). However, no significant differences were found with respect to place of residence, family type, alcohol use, or family history of depression (p>0.05). Conclusion: The results of this study indicate that depression levels are particularly associated with physical activity, economic status, and certain individual characteristics, and that regular physical activity and adequate socioeconomic conditions may play a protective role in reducing depressive symptoms.