Nesneleştirme teorisi bağlamında estetik operasyonların değerlendirilmesi üzerine nitel bir çalışma
A qualitative study on the evaluation of aesthetic surgery in the context of objectification theory
  1. Tez No: 1007739
  2. Yazar: MUAZZEZ YELSİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL EKE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri araştırmaları, Health services research
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Estetik olma isteği, bireysel tercihlerle sınırlı olmayan, daha geniş sosyo-kültürel ve psikolojik dinamiklerle açıklanması gereken bir olgudur. Bu olgu, toplumsal normların kadın bedenini güzellik idealleriyle tanımlaması, medya platformlarının ideal bedeni görünür kılması ve fiziksel görünümün sosyal sermayeye dönüşmesi ile açıklanmaktadır. Bu unsurlar bireyler için dışsal, baskıcı ve denetleyici bir bakışa dönüşebilmektedir. Bireylerin özellikle kadınların bu bakışları içselleştirmesi ile kendini nesneleştirme tutumu yaşanmaktadır. Kendini nesneleştirme tutumu kadınların beden algısını bozmakta ve pek çok soruna neden olmaktadır. Söz konusu çalışma, kadınların bedenlerine ilişkin algılarını, bu algının estetik müdahaleye yönelişteki belirleyici rolünü ve bireysel kararların ardında işleyen kültürel, dijital ve psikolojik unsurların belirlenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve yorumlayıcı fenomenoloji deseni ile katılımcıların estetik operasyon deneyimleri derinlemesine incelenmiştir. Katılımcı grubunu, estetik operasyon geçiren toplam 24 kadın oluşturmuştur. Katılımcılara ulaşmak amacıyla amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ve kartopu örnekleme teknikleri birlikte kullanılmıştır. Veri seti kodlama, kategorileştirme ve temalaştırma aşamalarında tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma neticesinde kadınların estetik cerrahi olma nedenlerinin görünürde benlik saygısını inşa ve güzel olma isteği olduğu tespit edilmiştir. Asıl nedenin ise toplumsal güzelik normlarının içsselleştirilmesi ile yaşanmaya başlanan kendini nesneleştirme olgusu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Estetik operasyon kararının güzelleşme arzusu ile birlikte toplumsal kabul görme, normalleşme ve dışlanmaktan kaçınma stratejisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca estetik müdahalenin bireylerin genel sağlığına katkı sağlayan bir araç olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The desire to undergo aesthetic procedures cannot be explained by individual preferences alone; rather, it must be understood in the context of broader socio-cultural and psychological dynamics. It can be understood through social norms that define the female body according to beauty ideals, the visibility of idealised bodies in the media, and the transformation of physical appearance into a form of social capital. These elements may evolve into an external, coercive and regulatory gaze imposed on individuals. When such a gaze is internalised, particularly by women, a tendency towards self-objectification emerges. This distorts women's perceptions of their bodies and leads to a range of psychological and social problems. This study examines women's perceptions of their bodies and how these perceptions influence their decision to undergo aesthetic interventions. It also explores the cultural, digital and psychological factors that underlie these decisions. A qualitative research approach was adopted and participants' experiences of aesthetic surgery were examined in depth using an interpretative phenomenological design. The participant group consisted of 24 women who had undergone aesthetic surgery. Criterion and snowball sampling (both purposive sampling techniques) were used in combination to recruit participants. The dataset was analysed using thematic analysis, involving coding, categorisation, and theme development. The findings suggest that women's stated reasons for undergoing aesthetic surgery are primarily related to self-esteem and the desire to be beautiful. However, the underlying reasons were found to be self-objectification, arising from the internalisation of societal beauty norms, as well as experiences of sexual objectification encountered in close and wider social environments. The decision to undergo aesthetic surgery was identified as not only a pursuit of beautification, but also a strategy to achieve social acceptance and normalisation, and to avoid social exclusion. Furthermore, it was concluded that aesthetic interventions contribute to individuals' overall health and well-being.