Üniversite öğrencilerinde dijital yorgunluğun akademik başarı üzerine etkisi
The effect of digital fatigue on academic achievement among university students
  1. Tez No: 1008378
  2. Yazar: DİCLE ÜNLÜ ORUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital yorgunluk, akademik başarı, üniversite öğrencileri, Digital fatigue, academic success, university students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada; üniversite öğrencilerinde dijital yorgunluğun akademik başarı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; tek merkezli, prospektif, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışma olarak planlandı. Öğrencilerin dijital yorgunluğunu değerlendirmek için Dijital Yorgunluk Ölçeği (DYÖ) ve akademik başarı olarak genel not ortalaması kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmada, dijital yorgunluk ile akademik başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Öğrencilerin dijital yorgunluk düzeyi orta-yüksek olarak değerlendirildi. Kadınların erkeklere göre dijital yorgunluk düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlendi. Yaş ile dijital yorgunluk arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Günlük internet kullanımının artmasıyla dijital yorgunluk düzeylerinin de arttığı tespit edildi. Sonuç: Üniversitelerde dijital yorgunluk farkındalığı artırılmalı, seminer ve kampanyalar düzenlenmelidir. Öğrenciler, sağlıklı dijital alışkanlıklar (ekran süresi yönetimi, ergonomi) konusunda teşvik edilmelidir. Dijital yorgunlukla başa çıkmak için psikolojik danışmanlık ve sosyal destek mekanizmaları güçlendirilmelidir. Çevrimiçi öğrenme ortamları, etkileşimli ve öğrenci merkezli pedagojik yaklaşımlarla iyileştirilmelidir. Dijital yorgunluğun akademik başarıya etkilerini daha kapsamlı anlamak için ileri araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effect of digital fatigue on the academic achievement of university students. Materials and Methods: This study was planned as a single-center, prospective, descriptive and correlational study. Digital Fatigue Scale (DFS) was used to evaluate the digital fatigue of the students and GPA was used as academic achievement. The significance level was accepted as p<0.05. Results: In the study, no significant relationship was found between digital fatigue and academic achievement. Students' digital fatigue levels were evaluated as medium-high. It was determined that females had higher levels of digital fatigue than males. No significant relationship was found between age and digital fatigue. It was determined that digital fatigue levels increased with the increase in daily internet use. Conclusion: Digital fatigue awareness should be raised at universities and seminars and campaigns should be organized. Students should be encouraged to adopt healthy digital habits (screen time management, ergonomics). Psychological counseling and social support mechanisms should be strengthened to cope with digital fatigue. Online learning environments should be improved through interactive and studentcentered pedagogical approaches. Further research should be conducted to understand the effects of digital fatigue on academic achievement more comprehensively.