Understanding the authenticity of employee volunteering experiences: A study in the Turkish private sector
Çalışanların gönüllülük deneyimlerinin sahiciliğini anlamak: Türk özel sektörü üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 1008941
  2. Yazar: CAZİBE ÇETİNKAYA ALMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal gönüllülük, Corporate volunteering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Kurumsal gönüllülük (KG), kurumsal sosyal sorumluluk programlarının temel unsurudur. Bununla birlikte, çalışanların gerçek gönüllülük deneyimleri ve bu deneyimlerin etkileri büyük ölçüde keşfedilmemiş bir alan olarak kalmıştır. Bu boşluğu doldurmak için, mevcut araştırma, çalışanların otantiklik ve anlamlılık algılarına dayanan ve deneyimsel bir anlam oluşturma sürecini tanımlayan KG'yi incelemeyi amaçlamaktadır. Keşifsel çok-yöntemli bir araştırma tasarımı çerçevesinde Türkiye'deki büyük bir iş grubunun üyeleri olan 13 gönüllü ekip lideriyle yarı-yapılandırılmış mülakatlar yapılmış ve 49 çalışandan kritik olay formu toplanmıştır. Mülakat verilerinin tematik analizi, çalışanların KG deneyimini tanımlayan beş temel boyutu ortaya koymaktadır: varoluşsal otantiklik, örgütsel katılım, işin anlamlılığı, seçim gerilimi ve iş birliğine dayalı etki odaklı proje tasarımı. Nicel kritik olay sonuçları, belirli gönüllü profillerinin (örn. daha genç ve daha az deneyimli çalışanlar) ve daha yoğun gönüllülük görevlerinin (örn. fikir geliştirme, proje planlama, ilişki kurma) otantiklik ve anlamlılık algısıyla nasıl ilişkili olduğunu göstererek bu bulguları desteklemekte ve geliştirmektedir. Bununla birlikte, zaman baskısı ve yüksek iş yükü bu tür deneyimleri aşındırmaktadır. Bu araştırma, anlamlı ve sürdürülebilir gönüllülük programları geliştirme hususunda otantiklik perspektifi ve uygulanabilir stratejik bir kavrayış sunarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Corporate volunteering (CV) is the key element of corporate social responsibility programs. Nevertheless, employees' actual volunteer experiences and impacts have largely remained an uncharted territory. To fill this gap, the present research seeks to explore CV as an experiential and meaning-making process that is based on employees' sense of authenticity. In an exploratory multi-method research design, semi-structured interviews were conducted with 13 volunteer team leaders, and critical incident forms were collected from 49 employees of a large Turkish business group. Thematic analysis of interview data suggests that five aggregate dimensions underlie employees' CV experiences: existential authenticity, organizational engagement, work meaningfulness, tension of choice, and collaborative impact-oriented project design. Quantitative critical incident results support and enhance these findings by demonstrating how particular volunteer profiles (e.g., younger and less-experienced employees) and more intensive CV tasks (e.g., idea development, project planning, relationship building) are associated with higher perceptions of authenticity and meaningfulness. Yet, the pressure of time and high workload erode such experiences. This research contributes to the literature by providing an authenticity lens and actionable strategic insights for developing meaningful and sustainable volunteerism programs.