Bir ilçe sağlık müdürlüğü'ne bağlı aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin influenza aşılanma oranları, aşılanmama nedenleri ve ilişkili faktörler
Influenza vaccination rates of family physicians working in family health centers affiliated to a district health directorate, reasons for non-vaccination and related factors
  1. Tez No: 1009022
  2. Yazar: VİLDAN SENA ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İnfluenza, Aşı, Aile Hekimi, Erişkin Bağışıklama, Aşılanmama, Influenza, Vaccine, Family Physician, Adult Immunization, Non-vaccination
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Bir İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne Bağlı Aile Sağlığı Merkezlerinde Çalışan Aile Hekimlerinin Influenza Aşılanma Oranları, Aşılanmama Nedenleri ve İlişkili Faktörler Bu araştırmanın amacı bir İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin influenza aşısı olma durumunu belirlemek, aşılanmama nedenlerini ve ilişkili faktörleri incelemektir. Kesitsel, analitik tipte planlanan bu araştırmada ön denemesi yapılmış 44 soruluk bir anket formu kullanılarak hekimlerden gözetim altında veri toplanmıştır. Veri analizi SPSS 23.0 kullanılarak; kategorik değişkenler sayı ve yüzde dağılımları ile; sürekli değişkenler ortalama, standart sapma, ortanca ve en küçük-en büyük değerleri ile sunulmuş olup kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare Testi, Fisher'in Exact Testi ve McNemar Testi; sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında Man-Whitney U test kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Açık uçlu sorular Sağlık İnanç Modeli (SİM) çerçevesinde tematik gruplandırma yapılarak değerlendirilmiştir. İlçedeki 43 aile sağlığı merkezinin hepsi ziyaret edilmiş ve aile hekimlerinin %89,8'i (N=206) araştırmaya katılmayı kabul etmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 42,6±10,7 (en küçük:25-en büyük:72); %51,9'u kadındır. Hekimlerin bu sezonda (2023-2024) influenza aşısı olma oranı %45,9 olarak bulunmuştur; %30,8'i her yıl düzenli influenza aşısı olmakta ve %23,8'i daha önce hiç influenza aşısı yaptırmamıştır. İleri yaşta, kronik hastalığı olan, daha önce aşılanmış ve hastalarına aşı öneren hekimlerde daha yüksek influenza aşılama oranları gözlenmiştir. Influenza açısından risk altında olduğunu düşünme, influenza aşısının etkililiğine güven ve aşı olmayı mesleki sorumluluk olarak görmek bu sezon influenza aşısı olma ile ilişkilidir. Aşı yaptırma nedenlerinin gruplandırılmasında kişisel koruma ve risk; aşılanmama nedenlerinde ise doğal bağışıklığa güven ve aşının koruyuculuğu ile ilgili güvensizlik ön plana çıkmıştır. Açık uçlu yanıtlar, SİM'nin hekimlerin aşı olma nedenlerini anlamada etkili bir çerçeve olduğunu göstermiştir. Hekimlerin çoğunluğu (%60,5) aile sağlığı merkezinde aşı standı kurulsa influenza aşısı olacağını belirtmiştir. Aşılama kampanyalarına sezon başlamadan başlanmalıdır. Aşı olmama nedenleri göz önünde bulundurulup kanıta dayalı müdahaleler planlanarak aile hekimlerinde aşı olma oranları artırılabilir.
Özet (Çeviri)
Influenza Vaccination Rates of Family Physicians Working in Family Health Centers Affiliated to a District Health Directorate, Reasons for Non-Vaccination and Related Factors The aim of this study was to determine the influenza vaccination status of family physicians working in family health centers affiliated to a District Health Directorate and to examine the reasons for non-vaccination and related factors. In this cross-sectional, analytical study data were collected under supervision from physicians using a pre-tested questionnaire form with 44 questions. Data analysis was performed using SPSS 23.0; categorical variables were presented with number and percentage distributions; continuous variables were presented with mean, standard deviation, median and minimum-maximum values; Chi-Square Test, Fisher's Exact Test and McNemar Test were used to compare categorical data; Man-Whitney U test was used to compare continuous variables. Statistical significance level p<0.05 was accepted. Open-ended questions were thematically grouped and evaluated according to Health Belief Model (HBM). All 43 family health centers in the district were visited and 89.8% (N=206) of the family physicians agreed to participate in the study. The mean age of the participants was 42.6±10.7 years (minimum: 25-maximum: 72); 51.9% were female. The rate of influenza vaccination in this season (2023-2024) was found to be 45.9%; 30.8% received regular influenza vaccination every year and 23.8% had never received influenza vaccination before. Higher influenza vaccination rates were observed in physicians who were older, had chronic diseases, had been previously vaccinated and recommended vaccination to their patients. Thinking that one is at risk for influenza, confidence in the efficacy of influenza vaccine and considering vaccination as a professional responsibility are associated with influenza vaccination this season. Personal protection and risk came to the forefront in the grouping of reasons for vaccination, while confidence in natural immunity and insecurity about the protection of the vaccine came to the fore in the reasons for not being vaccinated. Open-ended responses have shown that the HBM is an effective framework for understanding physicians' reasons for vaccination and non-vaccination. The majority of physicians (60.5%) stated that they would receive influenza vaccine if a vaccination stand was set up in the family health center. Vaccination campaigns should start before the start of the season. Vaccination rates among family physicians can be increased by considering the reasons for non-vaccination and planning evidence-based interventions.