Yeşil finans ve sürdürülebilir üretim politikaları bağlamında çay sektörünün incelenmesi
An examination of the tea sector within the context of green finance and sustainable production policies
- Tez No: 1009202
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EREM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil finans, Green finance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yeşil finans ve yeşil üretim kavramları arasındaki ilişkiyi kavramsal çerçevede inceleyerek, bu yaklaşımların çay sektörü üzerindeki yansımalarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Küresel çevresel sorunların artması, üretim ve finansman süreçlerinin sürdürülebilirlik perspektifiyle yeniden ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Bu kapsamda yeşil finans, çevre dostu yatırımların desteklenmesini sağlarken; yeşil üretim, kaynakların verimli kullanımı ve çevresel etkilerin azaltılmasını hedeflemektedir. Çalışmada, Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren çay firmaları örneği üzerinden yeşil üretim uygulamaları ve finansmana erişim düzeyleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda işletmeler ve politika yapıcılar için yol gösterici nitelikte öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the reflections of green finance and green production approaches on the tea sector by examining the relationship between these concepts within a conceptual framework. The increase in global environmental problems has made it necessary to reconsider production and financing processes from a sustainability perspective. In this context, green finance supports environmentally friendly investments, while green production aims at the efficient use of resources and the reduction of environmental impacts. In the study, green production practices and access to finance levels were analyzed through the example of tea companies operating in the Black Sea Region. The findings obtained provide guiding recommendations for businesses and policymakers in line with sustainable development