Afetzedeler açısından manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin değerlendirilmesi Kahramanmaraş örneği
Evaluation of spiritual counseling and guidance services for disaster victims Kahramanmaraş example
  1. Tez No: 1009226
  2. Yazar: AYŞE NUR ALPEREN CİNGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT AKTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Sosyoloji, Religion, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Depremzede, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik, Manevi Destek, Disaster, Earthquake Victim, Spiritual Counseling and Guidance, Spiritual Support
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında afetzedelerin manevi danışmanlık hizmetlerine dair deneyimlerini ve bu hizmetlerin bireyler üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, deprem sonrası yaşanan travmatik süreçte manevi desteğin bireylerin duygusal dayanıklılığını artırmadaki rolü incelenmiştir. Çalışma kapsamında, afetzedelerin dini ve manevi ihtiyaçlarını nasıl tanımladıkları, bu ihtiyaçlara yönelik sunulan hizmetlerin yeterliliği, destek sürecinde yaşadıkları deneyimler ve hizmetlerin psikososyal iyileşme üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Nitel yöntemle yürütülen araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla depremzede bireylerden veri toplanmış, elde edilen bulgular fenomenoloji deseni ile yapılandırılmıştır. Toplam 22 kişi ile yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin analiz sürecinde betimsel analiz yaklaşımı tercih edilmiştir. Toplanan veriler MAXQDA 2024 ile temalara göre analiz edilmiştir. Afet bölgesinde yürütülen manevi destek hizmetleri kapsamında; dua ve ibadetlerin organize edildiği, moral ve motivasyon sağlayıcı etkinliklerin düzenlendiği, manevi içerikli sosyal hizmet faaliyetlerinin sunulduğu ve yetişkinlere yönelik Kur'an Kursu çalışmalarının gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, MDR hizmeti alan bireyler, yaşadıkları travmalarla başa çıkmada bu desteğin önemli katkılar sağladığını, özellikle uykusuzluk, korku, çaresizlik ve belirsizlik gibi problemlerin hafifletilmesinde maneviyatın güçlü bir kaynak olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, Manevi danışmanların tutumları, empatik yaklaşımları ve kültürel açıdan uygun dini pratikleri, destek sürecinin etkinliğini artıran temel unsurlar olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the experiences of disaster victims regarding spiritual counseling services and the effects of these services on individuals following the earthquakes centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023. The research examined the role of spiritual support in increasing the emotional resilience of individuals in the traumatic process following the earthquake. Within the scope of the study, how the disaster victims define their religious and spiritual needs, the adequacy of the services provided for these needs, their experiences during the support process, and the effects of the services on psychosocial recovery are discussed. In the research conducted with qualitative methods, data was collected from earthquake victims through semi-structured interviews and the findings were structured with the phenomenological design. A descriptive analysis approach was preferred in the analysis process of data obtained from interviews with a total of 22 people. The collected data were analyzed according to themes using MAXQDA 2024. Within the scope of spiritual support services provided in the disaster region; It was determined that prayers and worship were organized, morale-boosting and motivational activities were organized, spiritual social service activities were offered, and Quran courses were held for adults. According to the findings, individuals receiving MDR services stated that this support made significant contributions to coping with the traumas they experienced, and that spirituality was a powerful resource, particularly in alleviating problems such as insomnia, fear, helplessness, and uncertainty. Furthermore, the attitudes, empathic approaches, and culturally appropriate religious practices of spiritual counselors were key elements that increased the effectiveness of the support process.