Depremzede çocukların sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeyleri ile travma sonrası duygusal stresleri üzerine bir inceleme
A study on the social-emotional well-being, psychological resilience, and post-traumatic stress of children affected by earthquakes
- Tez No: 1009569
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİDE ÖZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sıkıntı, Psikolojik travma, Psychological distress, Psychological trauma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Araştırma depremzede çocukların sosyal duygusal iyi oluş ve piskolojik sağlamlık düzeyleri ile travma sonrası duygusal stresleri üzerine bir inceleme amacıyla yapılmıştır. Betimsel ilişkisel tarama modelinde yürütülen araştırmanın evrenini 2024-2025 eğitim öğretim yılında Malatya ili Battalgazi ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bağımsız anaokullarına devam eden, normal gelişim gösteren, 54-69 aylık çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, evrenden tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmiş 326 çocuk oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; 'Kişisel Bilgi Formu', 'Okul Öncesi Çocuklar İçin Sosyal Duygusal İyi Oluş ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (PERİK)' ve 'Çocukluk Çağı Travma Sonrası Duygusal Stres Ölçeği (PEDS)' kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; çocukların sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlıkları ile travma sonrası duygusal vii streslerin orta düzeyli olduğu ve sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlıkları ile travma sonrası duygusal stresleri arasında orta düzeyli pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sosyal duygusal iyi oluş ve psikolojik sağlamlık ölçeğinde cinsiyet, kardeş sayısı, algılanan gelir düzeyi ve çadır/konteynerde kalma değişkenlerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Travma sonrası duygusal stres ölçeğinde yakın kaybı yaşama, aile tipi, baba öğrenim düzeyi, çadır/konteynerde kalma ve enkazda kalma değişkenlerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to examine the social-emotional well-being and psychological resilience levels of children affected by the earthquake, as well as their post-traumatic emotional stress. The population of the study, conducted using a descriptive correlational survey model, consisted of children aged 54-69 months with normal development attending independent kindergartens affiliated with the Ministry of National Education in the Battalgazi district of Malatya province during the 2024-2025 academic year. The sample of the study consisted of 326 children selected from the population using random sampling. The following data collection tools were used: 'Personal Information Form', 'SocialEmotional Well-Being and Psychological Resilience Scale for Preschool Children (PERİK)', and 'Childhood Post-Traumatic Emotional Stress Scale (PEDS)'. The results of the study revealed that children's social-emotional well-being and psychological resilience were at a moderate level and that there was a moderate positive relationship between their social-emotional well-being and psychological resilience and their post-traumatic emotional ix stress. Significant differences were found in the social-emotional well-being and psychological resilience scale in terms of gender, number of siblings, family income level, and living in tents/containers. Significant differences were found in the post-traumatic emotional stress scale in terms of experiencing the loss of a loved one, family type, father's education level, living in tents/containers, and living in the rubble.