Kas ağrılı temporomandibular eklem bozukluklarında noninvaziv tedavilerin etkinliklerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 1009587
  2. Yazar: SAFFET UĞUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET NESLİHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular bozukluk, kas ağrısı, fotobiyomodülasyon, magnezyum, oklüzal splint, ağrı, Kas-iskelet ağrısı, Temporomandibular eklem, Çiğneme kasları, Temporomandibular disorders, myogenous pain, photobiomodulation, magnesium, occlusal splint, pain, Muscle ache, Musculoskeletal pain, Temporomandibular joint, Masticatory muscles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, kas ağrılı temporomandibular bozukluklarda (TMB) uygulanan noninvaziv tedavilerden magnezyum takviyesi, fotobiyomodülasyon (PBM) ve oklüzal splint tedavilerinin ağrı ve fonksiyonel iyileşme üzerindeki etkinliklerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na TMB şikâyetiyle başvuran, DC/TMD'ye göre kas ağrısı pozitif olan ve sistemik olarak sağlıklı 58 gönüllü üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılar rastgele şekilde üç gruba ayrılmıştır: Magnezyum Grubu (n=20), PBM Grubu (n=20) ve Oklüzal Splint Grubu (n=18). Magnezyum grubuna 365 mg magnezyum iyonuna eşdeğer 613,2 mg magnezyum oksit içeren efervesan tabletler günde bir kez 4 hafta boyunca verilmiştir. PBM grubunda, Biolase Epic 10 diyot lazer (InGaAsP, 940 nm) cihazı ile preauriküler bölge ve masseter kasına 0,10 W güçte, sürekli modda, 10 dakikalık seanslar haftada iki kez toplam 4 hafta boyunca uygulanmıştır. Splint grubuna ise oklüzal splint tedavisi uygulanmıştır. Tüm katılımcıların tedavi öncesi ve sonrası ağrı düzeyleri Vizüel Analog Skala (VAS) ile, fonksiyonel değişimler ise Maksimum Ağrısız Ağız Açıklığı (MAAA) ölçümüyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Tedavi sonrasında her üç grupta da VAS skorlarında ve MAAA değerlerinde başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlenmiştir (p<0,001). Gruplar arası karşılaştırmada; PBM ve oklüzal splint grupları arasında ağrı azalma miktarı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış (p>0,05), ancak her iki tedavi yönteminin de magnezyum grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla ağrı azalması sağladığı belirlenmiştir (p<0,05). MAAA artış miktarı açısından ise tedavi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Kas ağrılı temporomandibular bozukluklarda uygulanan fotobiyomodülasyon tedavisi ve oklüzal splint tedavisi, ağrı kontrolünde magnezyum tedavisine kıyasla daha etkin bulunmuştur. Bu çalışma, noninvaziv tedavilerin karşılaştırıldığı ilk üç kollu klinik araştırmalardan biri olarak literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to compare the effectiveness of three non-invasive treatment modalities—magnesium supplementation, photobiomodulation (PBM), and occlusal splint therapy—in patients with myogenous temporomandibular disorders (TMD), with respect to pain reduction and functional improvement. Methods: The study included 58 systemically healthy volunteers with DC/TMD-confirmed myogenous TMD treated at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Akdeniz University, who were randomly allocated to magnesium (n=20), PBM (n=20), or occlusal splint therapy (n=18). The magnesium group received effervescent magnesium oxide tablets (613.2 mg magnesium oxide, equivalent to 365 mg elemental magnesium) once daily for 4 weeks. PBM was delivered using a Biolase Epic 10 diode laser (InGaAsP, 940 nm) applied extraorally to the preauricular region and masseter in continuous-wave mode at 0.10 W for 10 min/session, twice weekly for 4 weeks. Pain (VAS) and function (maximum pain-free mouth opening, MPMO) were assessed pre- and post-treatment. Results: After treatment, all three groups showed statistically significant improvement from baseline in VAS scores and MPMO values (p<0.001). Between-group comparisons showed no statistically significant difference in the amount of pain reduction between the PBM and occlusal splint groups (p>0.05); however, both groups demonstrated significantly greater pain reduction than the magnesium group (p<0.05). No statistically significant difference was found among the groups regarding the increase in MPMO (p>0.05). Conclusion: In myogenous temporomandibular disorders, photobiomodulation and occlusal splint therapy were found to be more effective than magnesium supplementation in pain control. This study contributes to the literature as one of the first three-arm clinical trials comparing non-invasive treatment modalities.