Sigortacının aydınlatma yükümlülüğü
Insurer's information duty
- Tez No: 1009664
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN KAYIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sigorta hukuku, Insurance law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Sigorta sözleşmeleri, teknik karmaşıklığı yüksek olan ve taraflar arasında ciddi bir bilgi asimetrisinin bulunduğu hukuki ilişkilerdir. Sözleşmenin zayıf tarafı konumundaki sigorta ettirenin, teminatın kapsamı, istisnaları ve riskleri konusunda tam ve doğru bilgiye sahip olması, irade serbestîsinin ve sözleşmesel adaletin sağlanması bakımından hayati önem taşır. Bu gereklilik, sigorta hukukunda sigortacıya yüklenen“aydınlatma yükümlülüğü”kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın temel konusunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) m. 1423 ve ilgili mevzuat çerçevesinde sigortacının aydınlatma yükümlülüğü oluşturmaktadır. Çalışmada, aydınlatma yükümlülüğünün hukuki niteliği, kapsamı, ifa zamanı ve şekli detaylı olarak incelenmiştir. Özellikle yükümlülüğün muhatapları belirlenirken, sigorta acentesi ve sigorta brokerinin sorumlulukları arasındaki farklar üzerinde durulmuş; brokerin aydınlatma borcunun yasal dayanağı doktrinel tartışmalar ışığında analiz edilmiştir. Ayrıca, aydınlatma yükümlülüğünün ihlali halinde gündeme gelecek hukuki sonuçlar, itiraz hakkı, sözleşmenin akıbeti ve tazminat sorumluluğu ekseninde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Insurance contracts are legal relationships with high technical complexity and significant information asymmetry between the parties. It is vital for the policyholder, who is the weaker party to the contract, to have full and accurate information regarding the scope of coverage, exclusions, and risks in order to ensure freedom of will and contractual justice. This necessity has revealed the institution of“duty of disclosure”imposed on the insurer in insurance law. The main subject of this study is the insurer's duty of disclosure within the framework of Article 1423 of the Turkish Commercial Code (TCC) No. 6102 and relevant legislation. In the study, the legal nature, scope, time of performance, and form of the duty of disclosure have been examined in detail. Specifically, while determining the addressees of the obligation, the differences between the responsibilities of the insurance agent and the insurance broker were emphasized; and the legal basis of the broker's duty of disclosure was analyzed in the light of doctrinal discussions. Furthermore, the legal consequences that will arise in case of breach of the duty of disclosure have been evaluated in the axis of the right of objection, the fate of the contract, and liability for compensation