Major depresif bozukluk hastalarının kanlarındaki magnezyum düzeyleri ile bilişsel fonksiyonlar ve somatik yakınmalar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between blood magnesium levels, cognitive functions, and somatic complaints in patients with major depressive disorder
- Tez No: 1010669
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH SAYGIN EKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel işlevler, Depresif bozukluk-majör, Psikosomatik belirtiler, Serum magnezyum, Cognition, Depressive Disorder, Major, Magnesium Compounds, Cognitive functions, Depressive disorder-major, Psychosomatic symptoms, Serum magnesium
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, majör depresif bozukluk (MDB) tanısı almış hastalarda serum magnezyum düzeyleri ile bilişsel işlevler ve somatik yakınmalar arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yürütülmüştür. Gereç-Yöntem: Çalışmaya Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yatarak tedavi gören, 18–60 yaş aralığında, DSM-5-TR ölçütlerine göre MDB tanısı almış 50 hasta dâhil edilmiştir. Katılımcıların kan örneklerinden serum magnezyum düzeyleri ölçülmüş; Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, nöropsikolojik test bataryası ve SCL-90-R Somatik Belirtiler alt ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Bulgulara göre, serum magnezyum düzeyleri ile depresyon şiddeti arasında negatif yönde zayıf bir ilişki saptanmıştır; magnezyum düzeyi azaldıkça depresif semptomların artma eğiliminde olduğu görülmüştür. Ancak, serum magnezyum düzeyleri ile bilişsel işlevler arasında ve magnezyum düzeyi ile somatik belirtiler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yaş ilerledikçe bilişsel performansta, özellikle sözel bellek, dikkat ve yürütücü işlev alanlarında azalma gözlenmiştir. Hastalık süresinin ve yatış sayısının artması da bilişsel performansı olumsuz etkilemiştir. Buna karşın, yaş, hastalık süresi ve EKT (elektrokonvulsif tedavi) öyküsü ile somatik belirtiler arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, MDB tanılı hastalarda serum magnezyum düzeylerinin bilişsel işlevler ve somatik yakınmalarla doğrudan ilişkili olmadığı, ancak depresyon şiddetiyle zayıf negatif bir ilişki gösterdiği belirlenmiştir. Bulgular, magnezyumun depresyonun nörobiyolojik süreçlerindeki rolünü desteklemekte; ancak bu etkinin yalnızca serum düzeyleriyle tam olarak yansıtılamayabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, MDB tanılı bireylerde serum magnezyum düzeyi ile hem bilişsel işlev hem de somatik belirti yükü arasındaki ilişkiyi aynı örneklemde birlikte inceleyen ilk araştırmalardan biri olup, gelecekte daha geniş örneklemlerle yapılacak prospektif çalışmalara zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between serum magnesium levels, cognitive functions, and somatic complaints in patients diagnosed with major depressive disorder (MDD). Material-Method: The study included 50 inpatients aged 18–60 years who were diagnosed with MDD according to DSM-5-TR criteria and were receiving treatment at the Department of Psychiatry, Faculty of Medicine, Bursa Uludağ University. Serum magnesium levels were measured from participants' blood samples; the Hamilton Depression Rating Scale, Beck Depression Inventory, a neuropsychological test battery, and the Somatic Symptoms subscale of the SCL-90-R were administered. Results: According to the findings, a weak negative correlation was found between serum magnesium levels and depression severity, indicating that lower magnesium levels tend to be associated with increased depressive symptoms. However, no statistically significant relationship was found between serum magnesium levels and cognitive functions, or between magnesium levels and somatic symptoms. Cognitive performance, particularly in verbal memory, attention, and executive functions, declined with increasing age. Longer illness duration and a higher number of hospitalizations were also associated with poorer cognitive performance. In contrast, no significant association was observed between age, illness duration, or ECT (electroconvulsive therapy) history and somatic symptoms. Conclusion: In conclusion, serum magnesium levels in patients with MDD were not directly associated with cognitive functions or somatic complaints but showed a weak negative correlation with depression severity. These findings support the role of magnesium in the neurobiological processes of depression; however, this effect may not be fully reflected by serum levels alone. This study is among the first to simultaneously investigate the relationship between serum magnesium levels, cognitive functions, and somatic symptom burden in individuals with MDD, and it provides a foundation for future prospective studies with larger samples.