Subjektif bellek yakınması olan majör depresif bozukluk hastalarının nöropsikolojik değerlendirilmesi
Neuropsychological evaluation of major depressive disorder patients with subjective memory complaints
- Tez No: 861391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Majör Depresif Bozukluk, Kognisyon, Nöropsikoloji, Subjektif Bellek Yakınması, Unutkanlık
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, öznel olarak unutkanlık tarifleyen ve tariflemeyen major depresyon hastalarında bellek, dikkat ve kognisyonun araştırılmasıdır. Unutkanlık günümüzde, majör depresyon hastalarının hayatlarını en çok zorlaştıran semptomlardan birisidir. Çalışmamız, bu konu hakkında bilgi sağlamak ve bilimsel literatüre katkı yapmayı hedeflemektedir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda, majör depresyon tanısı almış 42 hasta incelendi. Bu hastalar depresif semptom şiddeti (Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği) ve nöropsikolojik testler ile (Alzheimer Hastalığı Değerlendirme Skalası Kognitif Değerlendirme Alt Testi – ADAS- Cog , Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği – MOCA / MOBID, Standardize Mini Mental Test - SMMT, Stroop Test TBAG Form) olarak değerlendirildi. Unutkanlık tarifleyen ve tariflemeyen olarak iki grup olarak incelendi. Gruplar arası ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Çalışmanın sonuçlarını incelediğimiz zaman öznel olarak unutkanlık tarifleyen grubun unutkanlığı, nesnel olarak da diğer gruplara kıyasla anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. Standardize Mini Mental Test, Alzheimer Hastalığı Değerlendirme Skalası Kognitif Değerlendirme Alt Testi, Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği ve Stroop Testi TBAG Formu I., III., IV. ve V. kartı tamamlama sürelerinde, öznel olarak unutkanlık tarifleyen grubun, unutkanlık tariflemeyen depresyon ve kontrol gruplarına kıyasla daha unutkan olduğu gözlemlenmiştir. Bu fark aynı zamanda Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeğinin“soyutlama, sayı dizisi, geri çağırma, küp kopyalama, hayvan adlandırma ve cümle tekrarı”alt testlerinde; Alzheimer Hastalığı Değerlendirme Skalası Kognitif Değerlendirme Alt Testinin“kelime hatırlama, komutlar, konstrüksiyonel praksi, ideasyonel praksi ve kelime tanımlama”alt testlerinde de gözlemlenmiştir. Ayrıca öznel olarak unutkanlık tarifleyen majör depresyon hastaları grubunun Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeğine göre, depresyon düzeyleri de unutkanlık tariflemeyen depresyon grubuna göre daha şiddetli olarak ölçülmüştür. Sonuç: Bu çalışmanın sonucuna göre, öznel olarak unutkanlık tarifleyen majör depresyon hastaları, majör depresyon tanısından itibaren unutkanlık tariflemeyen gruba göre nesnel olarak da daha unutkan ve depresyon düzeyleri de daha şiddetli olarak ölçülmüştür. Bu çalışmaya göre çıkan sonuçlar ise depresyon şiddetinin mi unutkanlığa yol açtığı yoksa şiddetli depresyon sonucu unutkanlık geliştiği ileri çalışmalarda araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpuse of the research is to search memory, cognition and attention in major depression patients who subjectively describe forgetfulness and who do not. Nowadays, forgetfulness is one of the symptoms that makes the lives of people with major depression the most difficult. The research aims to provide information on this subject and contribute to the literature. Materials and Methods: In this study, 42 patients diagnosed with major depression were examined. These patients were assessed by depressive symptom severity (Hamilton Depression Rating Scale) and neuropsychological tests (Alzheimer's Disease Assessment Scale Cognitive Assessment Subtest - ADAS-Cog, Montreal Cognitive Assessment Scale - MOCA / MOBID, Standardized Mini Mental Test - SMMT, Stroop Test TBAG Form) was evaluated as. Forgetfulness was examined in two groups: those who described it and those who did not. Comparisons were made between groups and with the healthy control group. Results: When we examined the results of the study, the forgetfulness of the group that subjectively described forgetfulness was significantly higher objectively compared to the other groups. Standardized Mini Mental Test, Alzheimer's Disease Rating Scale Cognitive Assessment Subtest, Montreal Cognitive Assessment Scale and Stroop Test TBAG Form I., III., IV. and V. Card completion times, It was observed that the group that subjectively described forgetfulness was more forgetful compared to the depression and control groups that did not describe forgetfulness. This difference is also found in the“abstraction, digit span, recall, cube copy, animal naming and sentence repetition”subtests of the Montreal Cognitive Assessment Scale; It was also observed in the“word recall, commands, constructional praxis, ideational praxis and word identification”subtests of the Alzheimer's Disease Assessment Scale Cognitive Assessment Subtest. In addition, according to the Hamilton Depression Rating Scale, the depression levels of the major depression patients who subjectively described forgetfulness were measured as more severe than the depression group who did not describe forgetfulness. Conclusion: The results of this study shows that, major depression patients who subjectively described forgetfulness were measured as objectively more forgetful and their depression levels were more severe than the group that did not describe forgetfulness since the diagnosis of major depression. In conclusion, this research should be investigated in further researches whether the severity of depression causes forgetfulness or whether forgetfulness develops as a result of severe depression. keywords: Major Depression, Cognition, Neuropsychology, Subjective Memory Complains, Forgetfulness