Clinical and ultrasonographic evaluation of fascia in breast cancer related upper extremity lymphedema
Meme kanserine sekonder gelişen üst ekstremite lenfödeminde fasyanin klinik ve ultrasonografik değerlendirilmesi
- Tez No: 1010904
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lenfödem, ultrasonografi, fasya, ekojenite, histogram analizi, Lymphedema, ultrasonography, fascia, echogenicity, histogram analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, meme kanseri sonrası gelişen üst ekstremite lenfödemli olgularda ultrasonografi ile cilt-cilt altı dokunun, yüzeyel ve derin fasyanın değerlendirilmesi, elde edilen ultrasonografik bulguların klinik parametrelerle ve yaşam kalitesi ölçütleri ile ilişkilerinin irdelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya meme kanseri ilişkili lenfödem tanısı alan hastalar dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik verileri kaydedildi. Tüm hastalarda bilateral üst ekstremitelerde belirlenen anatomik noktalardan yüzeyel ve derin fasya kalınlıkları ultrasonografi ile görüntülenerek ImageJ ile ölçüm yapıldı. Subkutan ekojenite derecesi (SEG), düzeltilmiş subkutan ekojenite derecesi (rSEG) ve subkutan eko-serbest alan (SEFS) parametreleri değerlendirildi. Ağrı vizüel analog skala (VAS) ile, fonksiyonel durum QDASH ve yaşam kalitesi LYMQOL anketi ile değerlendirildi. Lenfödemli ve sağlam ekstremiteler karşılaştırılarak, klinik parametrelerle ilişkilendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalarda lenfödemli ekstremitelerde yüzeyel ve derin fasya kalınlıklarının sağlam tarafa göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı (p<0,001). SWE ve skewness değerleri lenfödemli tarafta daha düşük olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Klinik evre ilerledikçe fonksiyonel kayıp (QDASH, p=0,014), semptom yükü (LYMQOL alt skorları, p≤0,045) ve miyofasyal tetik nokta varlığının arttığı görüldü (p=0,016). Ultrasonografik ekojenite parametreleri klinik evre ile güçlü ilişki gösterdi (p<0,001) ve fasya kalınlıklarının özellikle distal segmentlerde evre ilerledikçe azaldığı belirlendi (p<0,05). Sonuçlar: Çalışmamızda, lenfödemli ekstremitede sağlam tarafla kıyaslandığında yüzeyel ve derin fasya kalınlıklarının anlamlı düzeyde incelmiş olarak bulundu. Bu bulgular, lenfödemde doku değişikliklerinin yalnızca sıvı birikimi ile sınırlı olmadığını; fasyal yapıların da süreçten etkilendiğini ve özellikle hastalık ilerledikçe distal segmentlerde belirginleşen doku mimarisi değişikliklerin ortaya çıktığını göstermektedir. Ultrasonografik fasya değerlendirmesi, lenfödemin tanı ve takibinde vii klinik ve fonksiyonel parametrelerle birlikte kullanılabilecek yararlı bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the skin, subcutaneous tissue, and superficial and deep fascia using ultrasonography in patients with upper extremity lymphedema secondary to breast cancer, and to investigate the relationships between ultrasonographic findings, clinical parameters, and quality of life measures. Materials and Methods: Patients diagnosed with breast cancer related lymphedema were included in the study. Demographic and clinical data were recorded. In all patients, superficial and deep fascia thicknesses were visualized bilaterally at predefined anatomical points using ultrasonography and measured with ImageJ. Subcutaneous echogenicity grade (SEG), revised subcutaneous echogenicity grade (rSEG), and subcutaneous echo-free space (SEFS) parameters were evaluated. Pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), functional status using QDASH, and quality of life using the LYMQOL questionnaire. Lymphedematous and contralateral extremities were compared and analyzed in relation to clinical parameters. Results: In the study population, superficial and deep fascia thicknesses were significantly lower in lymphedematous extremities compared to the contralateral side (p<0.001). Although SWE and skewness values were lower in the lymphedematous side, these differences were not statistically significant (p>0.05). With increasing clinical stage, functional impairment (QDASH, p=0.014), symptom burden (LYMQOL subscores, p≤0.045), and the presence of myofascial trigger points increased significantly (p=0.016). Ultrasonographic echogenicity parameters showed a strong association with clinical stage (p<0.001), and fascia thickness was observed to decrease particularly in distal segments with disease progression (p<0.05). Conclusion: In this study, both superficial and deep fascia thicknesses were found to be significantly reduced in lymphedematous extremities compared to the contralateral side. These findings indicate that tissue changes in lymphedema are not limited to fluid accumulation but also involve fascial structures, with progressive ix alterations in tissue architecture, particularly in distal segments. Ultrasonographic evaluation of fascia may serve as a useful method in the diagnosis and follow-up of lymphedema when combined with clinical and functional parameters.