Otizm spektrum bozukluğu olan 3-5 yaşındaki çocuklara uygulanan dil ve iletişim temelli grup erken müdahale programının etkililiği
The effectiveness of a language and communication-based group early intervention program for children aged 3 to 5 with autism spectrum disorder
- Tez No: 1011070
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR MAVİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Eğitim ve Öğretim, Language and Speech Therapy, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken müdahale eğitim programı, Grup eğitimi, Otizm spektrum bozukluğu, Early intervention educational program, Group education, Autism spectrum disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 3-6 yaş arasındaki otizm spektrum bozukluğu olan çocuklardan oluşturulan 3, 4 ve 5 yaş grubuna uygulanan Dil ve İletişim Temelli Erken Müdahale Grup Programının (DİLTEGEM) çocukların dil becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada yarı deneysel desenlerden zaman serisi desen (TimeSeries Design) kullanılmıştır. Araştırma, Anadolu Üniversitesi'nde (DİLKOM) erken çocukluk döneminde otizm spektrum bozukluğu tanısı almış 7 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama amacı ile Otizmli Çocuklar için Dil Davranışı Değerlendirme Gözlem Formu (BLAF), Türkçe İletişim Gelişimi Envanteri (TİGE 1) ve Sosyal Geçerlik Verisi Toplama Formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulguları DİLTEGEM programının erken çocukluk dönemindeki OSB olan çocukların talep etme, motor taklit, vokal taklit, eşleme, alıcı dil, adlandırma ve işlev-özellik-kategorisine göre alıcı dil becerilerinde anlamlı düzeyde gelişime neden olduğunu; söyleşi becerilerinde anlamlı bir gelişim meydana getirmediğini göstermektedir. Alıcı ve ifade edici sözcük dağarcıklarında ise anlamlı düzeyde gelişim meydana geldiği görülmüştür. Aile görüşmeleri doğrultusunda ise programın sosyal geçerliği yüksek bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Araştırmanın sonucunda DİLTEGEM programının erken çocukluk dönemindeki OSB olan çocukların dil becerilerini artırdığı görülmüştür. OSB'li çocukların dil ve iletişim becerilerini ilerletmeye yönelik geliştirilen DİLTEGEM programının farklı yetersizlik gruplarının dil ve iletişim becerilerini desteklemek için gelecekteki araştırmalarda kullanılması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effects of the Language and Communication-Based Early Intervention Group Program (DILTEGEM), implemented with 3-, 4-, and 5-year-old groups of children aged 3 to 6 with Autism Spectrum Disorder on both the children's language skills. Method: This study employed a time-series design, one of the quasi-experimental research designs. The research was conducted with seven children diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) in early childhood in Anadolu University (DİLKOM). For data collection purposes, the Behavior Language Assessment Observation Form (BLAF) for Children with Autism, the Turkish Communicative Development Inventory (TIGE-1), and the Social Validity Data Collection Form were utilized. Results: It was found that the DILTEGEM program significantly improved various language-related skills such as requesting, imitation, visual matching, labeling, and receptive language based on function, feature, and category in young children with ASD. Although it had no significant effect on conversational skills, both receptive and expressive vocabulary showed meaningful gains. Parental feedback also confirmed the program's high social validity. Conclusion and Suggestions: The study concluded that the DILTEGEM program effectively enhanced language skills in young children with ASD. It is recommended for use in future research to support language and communication development in children with other disabilities as well.