AI tools in EFL writing: Exploring language classroom engagement and achievement
Yabacı dil olarak İngilizce yazma alanında yapay zeka araçları: Dil sınıfı katılımı ve başarının incelenmesi
  1. Tez No: 1011496
  2. Yazar: HAZAL TEKELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil eğitimi, Foreign language education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay zeka (YZ), son yıllarda Yabancı Dil Olarak İngilizce (YDOİ) yazma derslerinde giderek popülerleşen bir araç haline gelmiştir. Ancak YZ eğitiminin akademik yazma derslerine nasıl entegre edileceği ve bunun öğrenci katılımı ve öğrenme çıktılarını nasıl etkileyebileceği konusunda yapılan araştırmalar sınırlıdır. Bu nedenle bu çalışma, yükseköğretim düzeyindeki bir YDOİ akademik yazma dersinde YZ destekli araçların öğrencilerin dil sınıfı katılımını ve kompozisyon yazma başarısını nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Dil Sınıfı Katılım Ölçeği (DSKÖ) (Eerdemutu ve ark., 2024) ve tartışmacı kompozisyon yazımını ön ve son testler olarak kullanarak yarı deneysel bir araştırma tasarımı benimsemiştir. Odak grup görüşmeleri ve öğrenci yansımaları, dil sınıfı katılımını ve YZ kullanılarak verilen bu eğitimin olası faydalarını ve zorluklarını daha derin bir anlayışla ortaya çıkarmak için kullanılmıştır. 6 haftalık YZ destekli eğitim ve yazma uygulamalarında QuillBot, Wordtune ve ChatGPT kullanılmıştır. Katılım düzeyleri ve YZ kullanılmadan yapılan kompozisyon yazma ön ve son testleri, betimsel istatistikler, örnek t-testleri ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılarak incelenirken, görüşmeler MAXQDA yazılımı kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, öğrencilerin davranışsal, duygusal ve bilişsel katılımda önemli bir farklılık olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrencilerin Tez, Organizasyon, Biçem ve Yazım özelliklerine ilişkin başarılarında ve toplam puanlarında artış gözlenmiştir. Buna karşın, Konu/Odak, Konu Cümleleri ve Destek boyutlarında sınırlı düzeyde gelişme kaydedilmiştir. Nitel bulgular, YZ araçlarının sürekli geri bildirim sağlayarak öğrencilerin yazma sürecine katılımını artırdığını, motivasyonlarını güçlendirdiğini ve sürece yönelik olumlu duygusal tepkilerin gelişmesine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bazı öğrenciler arasında olumsuz kullanım deneyimleri ve akademik etik ile intihal konusundaki endişeler gibi çeşitli zorlukların ortaya çıktığı da belirlenmiştir. Genel olarak, bulgular YZ destekli yazma öğretiminin uygun pedagojik yönlendirme ve etik farkındalıkla uygulandığında hem dil sınıfı katılımını hem de kompozisyon yazma başarısını artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) has gained popularity as a tool for EFL writing classes in recent years, but relatively little study has investigated how to integrate AI training into academic writing courses and how it might affect engagement and learning outcomes. Therefore, this study aims to examine how AI-supported tools affect language classroom engagement and students' essay writing achievement in a postsecondary EFL academic writing course. Using the Language Classroom Engagement Scale (LCES) (Eerdemutu et al., 2024) and argumentative essay writing as pre- and post-tests, the study used a quasi- experimental research design. Focus-group interviews and student reflections were used to uncover language classroom engagement and possible benefits and challenges of this training with a deeper level of understanding. 6 weeks of AI-enhanced training and writing practices included QuillBot, Wordtune, and ChatGPT. The pre- and post-tests of engagement levels and essay writing without AI were examined using descriptive statistics, sample t-tests, and Wilcoxon signed-rank tests, while interviews were conducted using MAXQDA software. The results showed a substantial difference in behavioral, emotional, and cognitive engagements. Furthermore, students' achievement in Thesis, Organization, Style, and Conversations traits were increased, as well as the total score. However, there was little improvement in Topic/Focus, Topic Sentences, and Support traits. Qualitative findings indicated that AI tools enhance students' engagement in the writing process and strengthen their motivation through continuous feedback, and contribute to the development of positive emotional responses toward the process. However, it has also been determined that various challenges have emerged, such as negative usage experiences and concerns regarding academic ethics and plagiarism among some students. Overall, the findings suggest that AI-supported writing instruction can enhance both language classroom engagement and essay writing achievement when implemented with pedagogical guidance and ethical awareness.