Çağlayancerit bölgesinde (Kahramanmaraş, güneydoğu Türkiye) yeraltı suyu ve yüzey kaynaklarının hidrojeokimyasal özelliklerini ve coğrafi değişkenliğin incelenmesi
Hydrogeochemical characterization and water quality assenssment of groundwater and surface water resourcez in Çağlayancerit (Kahramanmaraş), Türkiye
- Tez No: 1011497
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF URAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeokimya, Geochemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Kahramanmaraş İli, Çağlayancerit İlçesi ve çevresinde yer alan IV(C) grubu kurşun–çinko inceleme sahasının hidrojeolojik ve hidrojeokimyasal özellikleri incelenmiştir. Çalışma alanı, karbonatlı kayaçların yaygın olduğu, gelişmiş karstlaşma süreçleri ve aktif tektonik yapı ile karakterize edilen hassas bir hidrojeolojik ortamda yer almaktadır. Bu kapsamda, arazi çalışmaları sırasında belirlenen yeraltı ve yerüstü su kaynaklarından alınan numunelerde fiziksel ve kimyasal analizler gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler hidrojeokimyasal diyagramlar ve su kalite değerlendirme yöntemleri kullanılarak yorumlanmıştır. Majör iyon kimyası sonuçları, incelenen suların genel olarak Ca–HCO₃ ve Ca–Mg–HCO₃ fasiyesinde yer aldığını ve su–kaya etkileşiminin hidrojeokimyasal evrimde baskın süreç olduğunu göstermektedir. İz element ve ağır metal analizleri, genel olarak düşük konsantrasyonlara işaret etmekle birlikte, bazı örneklerde mineralizasyonla ilişkili olabilecek göreceli zenginleşmelerin varlığını ortaya koymuştur. Sulama suyu uygunluğu değerlendirmeleri, suların büyük çoğunluğunun düşük–orta tuzluluk ve düşük sodyum tehlikesi sınıfında yer aldığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, çalışma alanındaki karstik su sistemlerinin doğal hidrojeokimyasal karakterini ortaya koymakta ve olası madencilik faaliyetleri öncesinde mevcut durumu tanımlayan önemli bir referans veri seti sunmaktadır. Bu çalışma, karstik metal ruhsat sahalarında su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine yönelik bilimsel bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the hydrogeological and hydrogeochemical attributes of the IV(C) group lead–zinc mining license area situated in and around the Çağlayancerit District (Kahramanmaraş, Türkiye). The study area is located in a delicate hydrogeological environment characterized by extensive carbonate rocks, pronounced karstification, and an active tectonic framework. Groundwater and surface water samples from designated springs and sources were analyzed physically and chemically, and the resulting data were evaluated using hydrogeochemical diagrams and water-quality assessment techniques. The primary ion chemistry results indicate that the studied waters primarily belong to the Ca–HCO₃ and Ca–Mg–HCO₃ facies, suggesting that water–rock interaction predominantly controls hydrogeochemical evolution. Analyses of trace elements and heavy metals typically indicate modest concentrations; however, relative enrichments in certain samples suggest possible geogenic impacts associated with mineralization zones. Assessments of irrigation water quality indicate that the majority of water samples are categorized within the low to moderate salinity and low sodium hazard classifications. This study's findings establish the natural hydrogeochemical baseline conditions of karst water systems in the area and provide a crucial reference dataset prior to any mining operations. This project seeks to provide a scientific foundation for the sustainable management and conservation of water resources in karstic regions of metal mining.