S bandında rf güç kaynağı ve dolaştırıcı tasarımı, üretimi ve proton demet hattında kullanımları
S band rf power supply and circulator design, production and its utilization in a proton beam line
- Tez No: 1011543
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTÜL ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parçacık hızlandırıcılar, Particle accelerators
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Bilim Dalı
Özet
20. yüzyıl ile birlikte Radyo Frekansı (RF) hızlandırıcıları, hem bilimsel hem de ileri teknolojiye dayalı uygulamaları mümkün kılan modern bilimin en önemli araçlarından biri haline gelmiştir. Parçacık üretiminde (örneğin iyon kaynaklarında) kullanılan sistemler ile parçacıkları hızlandırıcı içerisinde yüksek enerjilere çıkarmak için gerekli elektromanyetik alanları üreten RF güç kaynakları ve RF iletim hattı bileşenleri, hızlandırıcının enerji verimliliğini, demet kararlılığını ve demet kalitesini doğrudan belirleyen kritik unsurlardır. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Algıç, Hızlandırıcı ve Enstrümantasyon Laboratuvar'ında (KAHVELab) doğrusal bir proton hızlandırıcı tesisinin kurulumu devam etmektedir. Bu çalışmada, mikrodalga deşarj iyon kaynağı (MDİK) için tasarlanan RF iletim hattında, dolaştırıcı, yönlü bağdaştırıcı ve mevcut fırın magnetronunun çıkış gücünün ayarlanabilir hale getirilmesine yönelik tasarım, benzetim ve deneysel test çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, RFQ hızlandırıcısını besleyen iki farklı RF güç kaynağından elde edilen sinyallerin birleştirilmesi amacıyla, bir RF güç birleştiricisi olan magic tee'nin tasarımı, benzetimi ve testleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the advent of the 20th century, radio-frequency (RF) accelerators have become one of the most essential instruments of modern science, enabling both fundamental research and advanced technological applications. Systems used for particle production, such as ion sources, together with RF power supplies and RF transmission line components that generate the electromagnetic fields required to accelerate particles to high energies, constitute critical elements that directly determine the energy efficiency, beam stability, and beam quality of an accelerator. At Boğaziçi University Kandilli Detector, Accelerator and Instrumentation Laboratory (KAHVELab), the construction of a linear proton accelerator facility is currently underway. In this study, the design, simulation, and experimental testing of the RF transmission line for a microwave discharge ion source (MDIS) were carried out. The RF line includes a circulator, a directional coupler, and modifications to enable adjustable output power control of an existing microwave oven magnetron. In addition, the design, simulation, and testing of an RF power combiner (magic tee) were performed in order to combine the signals from two independent RF power sources supplying the RFQ accelerator.