Acil serviste klinik ve radyolojik olarak iskemik inme tanısı alan hastalarda mekanik trombektomi yapılan ve yapılmayan hastalarda stromal hücreden türetilen Faktör-1α seviyesinin değerlendirilmesi
Evaluation of stromal cell-derived Factor-1α (SDF-1α) levels in patients clinically and radiologically diagnosed with ischemic stroke with and without mechanical thrombectomy (MT) in the emergency department
  1. Tez No: 1012351
  2. Yazar: MEHMET DANACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KATIRCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Mekanik Trombektomi, NIHSS, SDF-1α, Ischemic Stroke, Mechanical Thrombectomy, NIHSS, SDF-1α, Regeneration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil Serviste Klinik ve Radyolojik Olarak İskemik İnme Tanısı Alan Hastalarda Mekanik Trombektomi (MT) Yapılan ve Yapılmayan Hastalarda Stromal Hücreden Türetilen Faktör-1α (SDF-1α) Seviyesinin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: İnme, dünyada mortalite ve morbiditenin önde gelen sebeplerinden biridir. Acil Servise (AS) ilk 24 saatte gelen iskemik inme (İİ) tanısı alan hastalarda; mekanik trombektomi (MT) uygulanan ve uygulanmayan gruplar arasında Stromal Hücreden Türetilen Faktör-1α [Stromal Cell-Derived Factor-1α (SDF-1α)] düzeylerini karşılaştırmayı, ayrıca MT uygulanan hastalarda işlem öncesi ve işlem sonrası SDF-1α değişiminin klinik seyir ve mortalite ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli prospektif gözlemsel bir çalışmadır. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi AS'ye 1 Haziran 2024-1 Ekim 2025 tarihleri arasında İİ ile gelen hastalar MT işlemi uygulanan (n=75) ve uygulanmayan (n=76) diye 2 gruba ayrıldı. Demografik veriler, vital bulgular, laboratuvar parametreleri, nörolojik skorlamalar [National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), Modifiye Rankin Skoru (mRS), Glasgow Koma Skalası (GKS)] ve SDF-1α düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 72 olup, %51,7'si kadındır. Hipertansiyon, %66,9 ile en sık komorbidite olarak saptanmıştır. MT yapılan grupta bazal NIHSS skorları anlamlı derecede yüksek, GKS skorları ise düşük bulunmuştur. Gruplar arasında başvuru anındaki SDF-1α düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Ancak MT grubunda, işlem sonrası SDF-1α düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmıştır. Trombektomi grubunda 30 günlük ve 3 aylık mortalite oranları kontrol grubuna göre daha yüksek, yaşam süreleri ise daha kısa bulunmuştur. Bu durum, hastaların başlangıç nörolojik şiddetinin daha ağır olması ile açıklanmıştır. Trombolitik tedavi alan hastalarda başvuru anındaki SDF-1α düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. MT grubu hastalarında, kapı-BT ve BT-rapor süreleri daha kısa, semptom-kapı süreleri daha uzun bulunmuştur. Sonuç: Trombektomi işleminin SDF-1α düzeylerinde artışa yol açarak rejeneratif süreçleri aktive ettiği gösterilmiştir. SDF-1α'nın İİ'de potansiyel bir biyobelirteç olabileceği düşünülmekle birlikte, klinik prognostik değerinin netleştirilmesi için daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Stromal Cell-Derived Factor-1α (SDF-1α) Levels in Patients Clinically and Radiologically Diagnosed with Ischemic Stroke With and Without Mechanical Thrombectomy (MT) in the Emergency Department Introduction and Objective: Stroke is a leading cause of mortality and morbidity worldwide. We aimed to compare the baseline levels of Stromal Cell-Derived Factor-1α (SDF-1α) between ischemic stroke patients undergoing mechanical thrombectomy and those who did not within the first 24 hours of admission to the Emergency Department. Additionally, we investigated the relationship between pre- and post-procedural SDF-1α changes and clinical course and mortality in the MT group. Materials and Methods: This single-center, prospective observational study included patients who presented with ischemic stroke to the ED of Gülhane Training and Research Hospital between June 1, 2024, and October 1, 2025. Patients were divided into two groups: the MT group (n=75) and the non-MT group (n=76). Demographic data, laboratory parameters, neurological scores [National Institutes of Health Stroke Scale, Modified Rankin Scale (mRS), Glasgow Coma Scale], and SDF-1α levels were compared between the groups. Results: The median age of the patients was 72 years, and 51.7% were female. Hypertension (66.9%) was the most common comorbidity. No significant difference was found in baseline SDF-1α levels between the groups (p>0.05). However, a statistically significant increase in plasma SDF-1α levels was observed following the procedure in the MT group. Baseline NIHSS scores were significantly higher, and GCS scores were lower in the MT group. Consequently, 30-day and 3-month mortality rates were higher, and survival times were shorter in the MT group compared to the control group, which was attributed to the greater initial neurological severity. In the process analysis, door-to-CT and CT-report times were shorter in the MT group, while longer symptom-to-door times were identified as the primary factor affecting mortality. Conclusion: Our study demonstrates that the MT procedure leads to a significant increase in plasma SDF-1α levels, potentially triggering regenerative processes. While SDF-1α is considered a potential biomarker in ischemic stroke, larger-scale studies are required to clarify its prognostic value, especially considering the dominant impact of initial clinical severity on mortality.