Farklı konsantrasyonlardaki gümüş diamin florür solüsyonlarının demineralize mine ve dentin dokusu üzerindeki remineralizasyon potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the remineralization potential of silver diamine fluoride solutions at different concentrations on demineralized enamel and dentin tissue
- Tez No: 1012609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÇELİK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Demineralizasyon, gümüş diamin florür, mikrosertlik, remineralizasyon, SEM/EDS, Demineralization, microhardness, remineralization, SEM/EDS, silver diamine fluoride
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı konsantrasyonlardaki gümüş diamin florür (GDF) solüsyonu uygulamalarının, demineralize mine ve dentin dokularının element kompozisyonu ile mikrosertlik değerleri üzerindeki etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 50 adet çekilmiş sağlam insan dişi dahil edilmiştir. Örnekler, mine ve dentin dokularını temsil edecek şekilde her biri 5 örnekten oluşan toplam 10 gruba ayrılmıştır. Tüm örneklerin başlangıç (T0) mikrosertlik ve elementel analiz değerleri kaydedildikten sonra dokular demineralize edilmiş (T1) ve ardından deney gruplarına göre üç farklı konsantrasyonda (%38, %30, %12) GDF solüsyonu ile %5 sodyum florür (NaF) vernik uygulanmıştır (T2). Negatif kontrol grubunu oluşturan örneklere hiçbir ajan uygulaması yapılmadan distile su ile yıkanmıştır. Örneklerin T0, T1, T2 mikrosertlik ölçümleri Vickers mikrosertlik cihazı ile elementel analizleri ise SEM/EDS cihazı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin grup içi karşılaştırmalarında Repeated Measures ANOVA, gruplar arası farklılıkların analizinde ise Tek Yönlü ANOVA ve post-hoc analizlerde Tamhane's T2 testleri kullanılmıştır. Bulgular: GDF solüsyonunun farklı konsantrasyonlarının mine ve dentine uygulanması sonucunda mineral yüzdesi ve mikrosertlik açısından gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). Dentin örneklerinde %30 GDF ve %12 GDF grupları arasında Ca değerleri açısından istatistiksel olarak fark tespit edilmiştir. T1-T2 zaman dilimleri arasındaki fark incelendiğinde; %38 GDF grubunun hem mine hem de dentin örneklerinde Ca ve P değerleri, %12 GDF grubunun mine örneklerinde P değerleri istatistiksel olarak anlamlı değişim göstermiştir. Ayrıca, Ca/P oranındaki anlamlı farklılık yalnızca %38 GDF grubunun mine örneklerinde saptanmıştır (p<0.05). Mikrosertlik değerlerinde ise dentin örneklerinde %30 GDF, %12 GDF ve %5 NaF grubu mikrosertlik değerleri açısından diğer gruplardan farklılık göstermiştir. Mine örneklerinde ise %5 NaF grubu mikrosertlik değerlerinde diğer gruplardan istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Sonuç: Mine örneklerinde mikrosertlik değerini en fazla artıran grup %5 NaF uygulaması olurken; dentin örneklerinde en yüksek artış %30 GDF grubunda gözlenmiştir. Ayrıca %30 GDF uygulaması hem mine hem de dentin örneklerinde Ca/P oranındaki artış açısından en başarılı sonucu veren grup olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study evaluates and compares the impact of different silver diamine fluoride (SDF) concentrations on the elemental composition and microhardness of demineralized enamel and dentin. Materials and Methods: Fifty sound extracted human teeth were included in the study. The samples were divided into a total of 10 groups, each consisting of 5 specimens, representing enamel and dentin tissues. After recording the baseline (T0) microhardness and elemental analysis values of all samples, the tissues were demineralized (T1). Subsequently, silver diamine fluoride (SDF) solutions at three different concentrations (38%, 30%, 12%) and 5% sodium fluoride (NaF) varnish were applied according to the experimental groups (T2). Samples in the negative control group were rinsed with distilled water without any agent application. Microhardness measurements at T0, T1, and T2 were performed using a Vickers microhardness tester, while elemental analyses were conducted using SEM/EDS. Repeated Measures ANOVA was used for intragroup comparisons, One-Way ANOVA was used to analyze differences between groups, and Tamhane's T2 tests were utilized for post-hoc analyses. Results: Statistical differences were detected between the groups in terms of mineral percentage and microhardness as a result of applying different concentrations of SDF (Silver Diamine Fluoride) solution to enamel and dentin (p <0.05). In dentin samples, a statistically significant difference was found between the 30% GDF and 12% GDF groups regarding Ca values. When the difference between the T1-T2 time intervals was examined; Ca and P values in both enamel and dentin samples of the 38% GDF group, and P values in the enamel samples of the 12% GDF group, showed statistically significant changes. Furthermore, a significant difference in the Ca/P ratio was detected only in the enamel samples of the 38% GDF group (p <0.05). Regarding microhardness values, the 30% GDF, 12% GDF, and 5% NaF groups differed from the other groups in dentin. In enamel samples, the 5% NaF group showed a statistically significant difference in microhardness values compared to the other groups. Conclusion: While the 5% NaF application group showed the greatest increase in microhardness values for enamel samples, the highest increase in dentin samples was observed in the 30% SDF group. Furthermore, the 30% SDF application was the most effective group in increasing the Ca/P ratio in both enamel and dentin samples.