Rozasea hastalarında insan kitinaz -3 protein 1 (CHI3L1) düeylerinin ve bu belirtecin hastalık aktivitesi ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of human chitinase-3-like protein 1 (CHI3L1) levels in patients with rosacea and the relationship of this biomarker with disease activity
- Tez No: 1012654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: CHI3L1, YKL-40, Rozase, Kitinaz Benzeri Proteinler, Akne rozasea, CHI3L1, YKL-40, Rosacea, Chitinase-like proteins, Acne rosacea
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç : Rozase, temel olarak yüz bölgesinde eritem, papül, püstül, telanjiektazi ve fimatöz lezyonlarla karakterize kronik inflamatuar bir deri hastalığ ı olup, patogenezi henü z tam olarak anlaş ılamamış tır. Bu ç alış ma, rozase hastalarında İ nsan kitinaz-3 protein 1 (CHI3L1/YKL-40) dü zeylerinin ve hastalık aktivitesi ile iliş kisinin değ erlendirilmesini amaç lamaktadır. Yö ntem: Ç alış mamıza 18 yaş ve ü zeri 45 rozase hastası ve yaş ve cinsiyet açısından eşleşmiş 45 sağlıklı kontrol dahil edildi. İki grubun demografik özellikleri, ek hastalıkları, sigara ve alkol alışkanlıkları sorgulandı. Hasta grubunda ayrıca rozase klinik bulguları kaydedildi. Hastalık ş iddeti Rozase Alan ve Şiddet İndeksi (RASI) ile değ erlendirildi. Vaka ve kontrol grubunun serum ö rnekleri CHI3L1/YKL-40 ELISA yö ntemi ile ç alış ılarak gruplar arasında ve vaka grubunda klinik bulgularla iliş kisi istatistiksel olarak karş ılaş tırıldı. İstatistiksel analiz için SPSS programı kullanıldı ve p<0,05 olan analizler istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 45,1 ± 14,6 yıl, kontrol grubunun ise 39,4 ± 15,1 yıl idi. Kadın/erkek oranı 2,21/1 idi. RASI skoruna göre rozase şiddeti olguların %51,1'inde orta, %37,7'sinde şiddetli, %8,8'inde çok şiddetli ve ve %2,2'sinde hafifti. Vaka grubunun serum YKL 40 düzeylerinin ortalama ve medyan değerleri sırasıyla 27983 ± 23600 ve 17990 bulunmuş olup kontrol grubunda bu değerler 15724 ± 4820 ve 15282 olarak belirlendi. Rozase hastalarında YKL 40 değeri kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p<0,05). ROC analizlerinde, CHI3L1/YKL-40 seviyesinin 13750 ng/dl ü zerinde olması %86,7 sensitivite, %46,7 spesifite ile rozase tanısında belirleyici idi. Vaka grubunda CHI3L1/YKL-40 düzeyi cut-off değerinin üstünde olan hastalarda hastalık şiddetini gösteren RASI skorunun daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Serum CHI3L1/YKL-40 dü zeyleri ile hasta yaş ı, hastalık baş langıç yaş ı, hastalık sü resi ve rozase alt tipleri arasında arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p<0,05). iv Sonuç : Serum CHI3L1/YKL-40 dü zeylerinin RASI'den anlamlı olarak etkilendiği ve rozase hastalarında daha yüksek olduğ u saptanmış tır. Bununla birlikte rozase hastalarında serum CHI3L1/YKL-40 seviyelerinin hasta yaşı, cinsiyet, hastalık başlangıç yaşından bağımsız bir şekilde arttığı izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rosacea is a chronic inflammatory skin disorder predominantly affecting the facial area, clinically characterized by erythema, papules, pustules, telangiectasia, and phymatous changes. Its pathogenesis remains incompletely understood. This study aimed to investigate serum levels of human chitinase-3- like protein 1 (CHI3L1/YKL-40) in patients with rosacea and to evaluate their association with disease activity. Methods: The study included 45 rosacea patients aged ≥18 years and 45 age- and sex-matched healthy controls. Demographic characteristics, comorbidities, smoking, and alcohol consumption were recorded in both groups. In the rosacea group, clinical features were additionally documented, and disease severity was assessed using the Rosacea Area and Severity Index (RASI). Serum CHI3L1/YKL-40 concentrations were measured using the ELISA method. Comparative analyses were conducted between groups and within the rosacea cohort with respect to clinical parameters. Statistical analyses were performed using SPSS software, with p<0.05 considered statistically significant. Results: The mean age was 45.1 ± 14.6 years in rosacea patients and 39.4 ± 15.1 years in controls. The female-to-male ratio was 2.21:1. Based on RASI scores, rosacea severity was moderate in 51.1% of cases, severe in 37.7%, very severe in 8.8%, and mild in 2.2%. Mean and median serum YKL-40 levels in patients were 27.983 ± 23.600 and 17.990, respectively, compared with 15,724 ± 4,820 and 15,282 in controls. Serum YKL-40 levels were significantly higher in the rosacea group (p<0.05). ROC analysis demonstrated that a CHI3L1/YKL-40 threshold of >13.750 ng/dL yielded a sensitivity of 86.7% and a specificity of 46.7% for identifying rosacea. Patients with serum CHI3L1/YKL-40 levels above this cut-off exhibited significantly higher RASI scores (p<0.05). No significant correlations were observed between serum CHI3L1/YKL-40 levels and age, age at disease onset, disease duration, or rosacea subtypes (p>0,05). vi Conclusion: Serum CHI3L1/YKL-40 levels were significantly elevated in rosacea patients and positively correlated with disease severity as assessed by RASI. Importantly, these elevations appeared to be independent of patient age, sex, and age at disease onset. CHI3L1/YKL-40 may therefore represent a potential biomarker for disease activity in rosacea.