Ratlarda oluşturulan iskemik priapizmde alfa tokoferolün iskemi/reperfüzyon hasarı üzerine koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of alpha-tocopherol on ischemia/reperfusion injury in ischemic priapism induced in rats
  1. Tez No: 1012667
  2. Yazar: YASİN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN RIZA AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Priapizm, Alfa tokoferol, İskemi/Reperfüzyon Hasarı, Priapism, Alfatocopherol, Ischemia/Reperfusion Injury
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Priapizm, penil ereksiyon durumunun seksüel uyarı ve orgazm olmadan kısmi ya da tam olarak 4 saatten daha uzun devam etmesidir. Priapizm genelde erken genç yaş erişkinlerde gözlenmesine karşın yenidoğan dönemi dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında görülebilir. İskemik, non-iskemik ve tekrarlayan priapizm olmak üzere 3 ana tipi vardır. Priapizmin penisin detümesans (ereksiyon halinin sonlanması) mekanizmasında oluşan bozukluklar sonucu geliştiği kabul edilmektedir. Priapizmin sonlanması ile oluşan reperfüzyon iskemik dokunun korunması için gerekli olmasına rağmen, reperfüzyonun kendisi iskemi reperfüzyon (İ/R) hasarını meydana getiren patofizyolojik süreci başlatmaktadır. Günümüzde priapizm tedavisinde İ/R hasarı sonucu oluşan doku hasarını engellemek amacıyla kullanılmakta olan herhangi bir medikal tedavi yoktur. Alfa tokoferol eksojen alınabilen ve vücutta doğal olarak üretilebilen bir antioksidandır. Son zamanlarda diyabetik nöropati ve iskemik inme gibi hastalıklarda antioksidan tedavi amaçlı olarak kullanıldığı bildirilmiştir. AMAÇ: Çalışmamızda priapizm oluşturulmuş ratlarda korpus kavernozumlarda meydana gelen İ/R hasarını engellemek amacıyla, Alfa-Tokoferol (E vitamini)'nin olası koruyucu etkileri incelenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada Spraque Dawley tipi, 350-400 gram ağırlığında toplam 18 adet erişkin erkek rat kullanılmıştır (3 grup; her bir grupta 6 rat; kontrol, priapizm+ reperfüzyon, priapizm+ reperfüzyon+ alfa tokoferol). Biyokimyasal inceleme için oksidatif stres parametleri TAS, TOS, GPx, MDA, SOD, CAT, İMA çalışıldı. İnflamasyon parametresi olarak TNF-alfa çalışıldı. Rejenerasyon parametresi için TGF-beta çalışıldı. Biyokimyasal endoplazmik retikulum (ER) stres parametresi olarak GRP-78 ve CHOP bakıldı. Dokuda apoptozis belirteçleri western blot yöntemi ile laboratuvarda bulunan tüm antikorlar çalışıldı. Histopatolojik inceleme için alınan doku örneklerini değerlendirmede genel histolojik yapı değerlendirilme sonucu elde edilen patolojik bulgular (fibrotik değişiklikler, endotel hasarı, epitel hasarı, ödem, konjesyon gibi) yarı kantitatif olarak 0-3 arasında değerlendirildi. (0:Hiç yok, 1:Hafif, 2:Orta, 3:Şiddetli) BULGULAR: Histopatolojik incelemede α-Tokoferol uygulanan grupta histopatolojik hasarın vaka grubuna kıyasla azaldığı, vasküler konjesyonun daha hafif düzeyde seyrettiği ve fibrozisin belirgin şekilde sınırlı kaldığı gözlenmiştir. İstatistiksel analizlerde korpus spongiozum vasküler konjesyonu (p=0,034), korpus kavernozum vasküler konjesyonu (p=0,001) ve bağ doku artışı (p=0,004) açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanırken, üretra epitel dejenerasyonu açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p=1,000). Serum biyokimyasal analizlerinde α-Tokoferol tedavisinin TOS ve İMA düzeylerini anlamlı şekilde düşürdüğü, TAS seviyelerini ise artırdığı saptanmıştır. Serum GPx1 düzeylerinde ise anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. Doku biyokimyasal analizlerinde priapizm grubunda GRP78 ve CHOP düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede arttığı, α-tokoferol tedavisinin bu artışı anlamlı şekilde azalttığı belirlenmiştir. Penis dokusunda TNF-α düzeyleri priapizm grubunda artmış olup, αtokoferol uygulaması ile anlamlı ölçüde düşmüştür. Oksidatif stres göstergelerinden MDA düzeylerinin priapizm grubunda yükseldiği ve tedavi grubunda azaldığı saptanmıştır. Doku GPx1 düzeylerinin priapizm grubunda arttığı, α-tokoferol uygulaması ile azaldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte doku TOS ve TAS düzeylerinde α-tokoferol tedavisi sonrası kısmi iyileşme gözlenmiş olsa da değerlerin kontrol seviyelerine tam olarak dönmediği görülmüştür. Genel olarak elde edilen bulgular, priapizm ve reperfüzyonun penis dokusunda histopatolojik hasar, ER stresi, inflamasyon ve oksidatif stres artışına yol açtığını; α-tokoferol uygulamasının ise bu değişiklikleri kısmen azaltarak koruyucu etki gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: Priapism is the partial or complete persistence of penile erection for more than 4 hours without sexual stimulation and orgasm. Although priapism is usually observed in early young adults, it can be seen in all age groups, including the neonatal period. There are 3 main types: ischemic, non-ischemic and recurrent priapism. It is accepted that priapism develops as a result of defects in the mechanism of penile detumescence (termination of erection). Although reperfusion caused by the termination of priapism is necessary for the protection of ischemic tissue, reperfusion itself initiates the pathophysiological process that causes ischemia reperfusion (I/R) injury. Currently, there is no medical therapy used in the treatment of priapism to prevent tissue damage caused by I/R injury. Alpha tocopherol is an antioxidant that can be taken exogenously and produced naturally in the body. Recently, it has been reported to be used for antioxidant therapy in diseases such as diabetic neuropathy and ischemic stroke. OBJECTİVE: In our study, the possible protective effects of alpha-tocopherol (vitamin E) were investigated to prevent ischemia/reperfusion damage in the corpus cavernosum of rats with priapism. MATERİALS AND METHODS: A total of 18 adult male Spraque Dawley rats weighing 350-400 grams were used in this study (3 groups; 6 rats in each group; control, priapism + reperfusion, priapism + reperfusion + alfatocopherol). For biochemical examination, oxidative stress parameters: TAS, TOS, GPx, MDA, SOD, CAT, IMA were studied. TNF-alpha was studied as inflammation parameter and TGF-beta was studied for regeneration parameter. GRP-78 and CHOP were analyzed as biochemical endoplasmic reticulum (ER) stress parameters. Apoptosis markers in the tissue were analyzed with western blot method and all antibodies available in the laboratory. In the evaluation of tissue samples taken for histopathological examination, pathological findings (fibrotic changes, endothelial damage, epithelial damage, edema, congestion) obtained as a result of the evaluation of the general histological structure were evaluated semi-quantitatively between 0-3 (0: None, 1: Mild, 2: Moderate, 3: Severe). FİNDİNGS: In the histopathological examination, it was observed that the histopathological damage in the α-tocopherol–treated group was reduced compared with the case group, vascular congestion was milder, and fibrosis was markedly limited. Statistical analyses revealed significant differences among the groups in terms of vascular congestion in the corpus spongiosum (p=0.034), vascular congestion in the corpus cavernosum (p=0.001), and connective tissue increase (p=0.004), whereas no significant difference was found regarding urethral epithelial degeneration (p=1.000). In the serum biochemical analyses, α-tocopherol treatment significantly decreased TOS and IMA levels while increasing TAS levels. However, no significant change was observed in serum GPx1 levels. In tissue biochemical analyses, GRP78 and CHOP levels were significantly increased in the priapism group compared with the control group, while α-tocopherol treatment significantly reduced this increase. TNF-α levels in penile tissue were elevated in the priapism group and were significantly decreased following α-tocopherol administration. Among oxidative stress markers, MDA levels were increased in the priapism group and decreased in the treatment group. Tissue GPx1 levels were elevated in the priapism group and were reduced after α-tocopherol treatment. Although partial improvement was observed in tissue TOS and TAS levels following α-tocopherol treatment, these values did not fully return to control levels. Overall, the findings demonstrated that priapism and reperfusion lead to increased histopathological damage, endoplasmic reticulum stress, inflammation, and oxidative stress in penile tissue, whereas α-tocopherol administration partially reduced these alterations and exhibited a protective effect.