Obstetrik hastalarda dissemine intravasküler koagulasyon: Maternal ve fetal sonuçları
Disseminated intravascular coagulation in obstetric patients: Maternal and fetal results
- Tez No: 1012698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TURHAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: DİK, yaygın damar içi pıhtılaşma, obstetrik hastalar, DIC, disseminated intravasculer coagulation, obstetric patients
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda obstetrik nedenlerle DİK gelişen hastaların retrospektif olarak antepartum değerlendirilmesi, gelişebilecek komplikasyonların önceden önlenmesi ve maternal ve fetal morbidite ve mortalitenin azaltılması yönünde yol gösterici bilgilerin elde edilmesi amaçlanmıştır Materyal – Metod: Bu çalışmaya 2010 ve 2015 yılları arasında hastanemiz obstetri ve perinatoloji kliniklerine yatan ve dissemine intravasküler koagulasyon (DİK) gelişen obstetrik hastalar dahil edildi. Hastaların DİK skorlaması International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) kriterlerine göre yapıldı. Hastalardan yaş, gravida, parite, abortus, boy, kilo, gebelik haftası; gebelik komplikasyonlarından gebeliğin hipertansif hastalıkları, postpartum kanamalar, plasenta dekolmanı ve diğerleri; neonatal sonuçlardan doğum ağırlığı, APGAR skorları, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacının nedeni verileri dökümante edildi. Bulgular: Çalışmanın yapıldığı 6 yıl içerisinde toplam 108281 doğum gerçekleşmiş ve bu gebelerden 57'sinin DİK'e girdiği tespit edilmiştir. Altı yıllık çalışma için hesaplanan DİK insidansı % 0,052'dir. Bireylerin ISTH DİK skoru ortancası 6.0 (min= 5; maks=8) olarak bulundu. DİK öncülü gebelik komplikasyonu kategorileri: plasenta invazyon ve implantasyon anomalileri (%26,3), postpartum kanama (atoni) (%22,8), plasenta dekolmanı (%19,3), gebeliğin hipertansif hastalığı (%19,3) ve diğer (%12,3) olarak bulundu. Maternal morbidte oranı 22 hastayla %38.6, maternal mortalite oranı 1 hastayla %1.75 olarak bulundu. Hastaların %35'ine laparotomi/re-laparotomi ve bu hastalardan 12 tanesine histerektomi yapılmıştır (%21). Transfüzyon ürünlerine bakıldığında hastalara en çok eritrosit süspansiyonu, TDP ve fibrinojen takıldığı görülmektedir. Yenidoğan doğum ağırlığı ortalaması 2341.3 gramdır. Çok düşük doğum ağırlığı %24,1, düşük doğum ağırlığı %24,1, normal doğum ağırlığı %50,9 ve viable olmayan %1.8 oranındadır. Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı %34.5, ölü doğum oranı %25,5'tir. Neonatal ölüm oranı %3,6 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Obstetrik nedenlere bağlı olarak gelişen DİK tedavisinde anahtar nokta altta yatan hastalığın biran önce belirlenip ortadan kaldırılmasıdır. Laboratuar parametreleri sık olarak bakılmalı, kan ve kan ürünü transfüzyonunda ve gerektiğinde cerrahi müdahale kararında geçikilmemelidir, çünkü tedavinin geciktirilmesi kötü prognoz ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this retrospective case series study is to evaluate the patients with the diagnosis of DIC and associated or underlying obstetric disorders antenataly. In order to determine and if possible prevent the probable complications and get information that could be used in order to reduce maternal&fetal morbidity and mortality. Materials and method: The study was carried out in Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital. Obstetric patients who delivered between 01.01.2010 and 31.12.2015 in obstetrics and perinatology departments and developed DIC syndrome above score 5 were included. DIC scoring was made according to International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) criteria. Demographic data including age, obstetric history (gravidy, parity), height, weight, pregnancy week and associated pregnancy complications as hypertension disorders, postpartum bleeding (atony), ablatio placenta, placenta invasion and implantation anomalies and others looked for and recorded. Regarding neonatal outcomes: birth weight, APGAR score, need for NICU were also documanted. Results: During 6 years period in which the study was carried out a total of 108281 delivers took place. Among them 57 cases of DIC syndrome above score 5 developed and diagnosed. During the study period, the incidence of DIC was found out to be 0.052%. The median of ISTH DIC score of the individuals was 6.0 (min:5, max:8). The associated and predisposing pregnancy complications were found out to be placenta invasion and implantation anomalies (26.3%), postpartum bleeding (atony) (22.8%), ablatio placenta (19.3%), hypertensive disorders of pregnancy (19.3%), and others (12.3%). While maternal morbidity was 38.6% (22 cases), maternal mortality was found out to be 1.75% (1 case). Laparotomy/re laparotomy were performed to 35% cases, of which 12 of them had hysterectomy (21%). Regarding blood and products red blood cell suspension, fresh frozen plasma and fibrynogen were the most frequent blood products used. The awarage of new born birth weight was 2341.3 gr. Very low birth weight was 24.1%, low birth weight was 24.1%, normal birth weight was 50.9% and non viabl fetus birth ratio was 1.8%. NICU admision was 34.5%, and fetal death was in 25.5% cases. Neonatal death rate was found out to be 3.6%. Conclusion: The key point in the succesful management of DIC and associated obstetric complication is the diagnose and treatment of the underlying pathology vigorously. Laboratory parameters must be checked frequently. Blood and products must be used vigorously and there must be no delay in surgery if indicated. The delay in treatment is usualy associated with bad prognosis.