Parkinson hastalarında serebral volüm kaybı ile serum nörofilament hafif zincir (NFL) ve visinin benzeri protein -1 (VILIP-1) düzeyleri arasındaki korelasyonun araştırılması
Investigation of correlation between cerebral volume loss and serum neurofilament light chain (NFL) and visinin-like protein-1 (VILIP-1) levels in Parkinson patients
- Tez No: 1012903
- Danışmanlar: PROF. DR. ECE ONUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Biyokimya, Neurology, Radiology and Nuclear Medicine, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, Parkinson disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda amacımız Parkinson hastalarını yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş sağlıklı bir grupla birlikte değerlendirerek bu hastaların önceden belirlenen serebral merkezlerindeki volüm kayıplarını ve serumlarındaki NfL ve VILIP-1 isimli iki nöroinflamatuar belirtecin konsantrasyonlarını ölçmek ve olası volümetrik kayıpların NfL ve VILIP-1 isimli nöroinflamatuar belirteçlerin serum konsantrasyonlarındaki olası artışla korele olup olmadığını değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Çalışmaya 30 Parkinson hastası ve 30 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 60 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların ADNI protokolünde çekilmiş 3 boyutlu MR görüntüleri, VolBrain isimli programa yüklenerek detaylı volümetrik ölçümler gerçekleştirilmiştir. Yine aynı katılımcılardan toplanan serum örneklerinde NfL ve VILIP-1 düzeyleri ELİSA yöntemiyle belirlenmiştir. Bulgular: İstatistiksel analizler sonucunda, MRG parametrelerinden Caudate (p=0.003) hacmi Parkinson grubunda sağlıklı kontrollere göre istatistiksel anlamlı düşük ve Lateral Ventrikül (p=0.042) hacmi Parkinson grubunda sağlıklı kontrollere göre istatistiksel anlamlı yüksek saptanmıştır. Serum NfL (p<0.001) konsantrasyonu Parkinson grubunda sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışmada incelenen tüm beyin segmentlerinde ve serum biyobelirteçleri olan NfL ve VILIP-1'de ortalama değerler analizlere başlamadan önceki hipotezimize uyumlu olarak, Parkinson grubunda hacimce düşük veya konsantrasyon olarak yüksek saptandı. Buna rağmen yalnızca Caudate, Lateral Ventrikül hacimleri ve Serum NfL düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bulunurken Subkortikal Gri Madde ve Amigdala hacimleri de istatistiksel olarak anlamlılık sınırına yakın bulundu. Daha net ve kesin veriler için ileri analizlere ve daha yüksek sayıda hasta grupları ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The study's aim was to compare Parkinson's patients with an age- and gender-matched healthy control group, measuring volume loss in predetermined cerebral centers and serum concentrations of two neuroinflammatory markers (NfL and VILIP-1). We also assessed the correlation between possible volumetric losses and potential increases in these serum markers. Material and Methods: The study included a total of 60 participants: 30 Parkinson's patients and 30 healthy volunteers. Participants' 3D MRI images were acquired using the ADNI protocol and uploaded to the VolBrain program for detailed volumetric measurements. Serum samples collected from the same participants were analyzed using the ELISA method to determine NfL and VILIP-1 concentrations. . Results: Statistical analyses revealed that, among the MRI parameters, Caudate volume (p=0.003) was significantly lower in the Parkinson's group than in healthy controls, while Lateral Ventricular volume (p=0.042) was significantly higher. Among the ELISA parameters, Serum NfL concentration (p<0.001) was also significantly higher in the Parkinson's group. Conclusion: For all examined brain segments and the serum biomarkers NfL and VILIP-1, mean values in the Parkinson's group were consistent with our pre-analysis hypothesis (lower volume or higher concentration). However, only Caudate, Lateral Ventricular volumes, and Serum NfL levels reached statistical significance. Subcortical Gray Matter and Amygdala volumes were close to the limit of statistical significance. Further analyses and larger patient groups are needed for clearer and more definitive data.