Antropomorfik baş-boyun fantomunda 6 MeV elektron demetiyle verilen cilt dozunun PSD ve EBT3 film dozimetri yöntemleri ile incelenmesi ve TPS ile öngörülen dozla karşılaştırılması
Investigation of skin dose delivered by 6 MeV electron beam in an anthropomorphic head-neck phantom by PSD and EBT3 film dosimetry methods and comparison with the dose predicted by TPS
- Tez No: 1012927
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, Radiotherapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Nükleer Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
Özet
Radyoterapi, malign (kötü huylu) tümörlerin tedavisinde yüksek hassasiyetli doz aktarımını sağlayan etkili bir yöntemdir. Genellikle yüzeyel tümörlerde tercih edilen elektron demet tedavisi, sınırlı nüfuz etme (penetrasyon) derinliği sayesinde derin dokuların korunmasına olanak tanır ve dozun yüzeyden itibaren hızla azalmasını sağlar. Ancak tedavi planlama sistemleri (TPS), yüzeye yakın bölgelerde doku heterojenliği ve bolus malzeme etkisi nedeniyle cilde verilen doz tahminlerinde belirsizlikler oluşturabilir. Bu nedenle, yüzey cilt dozlarının güvenilir ölçümlerle değerlendirilmesi, kalite kontrol süreçleri açısından önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, TPS ile planlanan 8 Gy cilt dozunun, Enstitüde 3D yazıcı tekniği ile geliştirilen antropomorfik baş-boyun fantomu üzerinde noktasal olarak Exradin A11 Roos tipi paralel plakalı iyon odası, Exradin W1 minyatür plastik sintilatör dozimetre (PSD) ve iki boyutlu olarak EBT3 radyokromik film (RFD) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ölçümler, TRS-398 ve AAPM TG-51 protokollerine uygun şekilde kalibre edilerek, 6 MeV elektron enerjisinde, boluslu ve bolussuz koşullarda gerçekleştirilmiştir. Tedavi alanı dışındaki istemsiz dozlar da radyokromik film aracılığıyla incelenmiştir. Bulgular, ölçüm sistemleri arasında belirli farklılıklar olduğunu göstermiştir. PSD ile yapılan ölçümlerde, TPS doz hesaplamalarına kıyasla boluslu ve bolussuz uygulamalarda sırasıyla %3,4 ila %13,5 arasında sapmalar gözlenmiştir. RFD ile yapılan ölçümlerde ise %11,6 ila %29,5 arasında göreceli olarak daha büyük sapmalar göstermiştir. Bu sonuçlar, özellikle PSD yönteminin TPS ile daha uyumlu sonuçlar verdiğini, RFD'nin ise özellikle bolussuz durumda daha yüksek sapmalar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar tezde tartışılmıştır. Bu tez çalışması,“Antropomorfik Baş-Boyun Fantomu Geliştirilmesi ve Radyoloji ile Eksternal Radyoterapi Sistemlerinde Kullanım için Doz Dağılımlarının Plastik Sintilatör Dozimetre (PSD) ve Radyokromik Film Dozimetre (RFD) Teknikleriyle İncelenmesi”başlıklı ve 121F405 numaralı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında tam olarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Radiotherapy is an effective method that enables high-precise dose delivery in treatment of malignant tumors. Electron beam therapy, mostly preferred for superficial tumors, allows for the protection of deeper tissues due to its limited penetration depth and results in a rapid dose fall-off. However, treatment planning systems (TPS) may present uncertainties in dose estimation, particularly in regions close to the surface, due to factors such as tissue heterogeneity and the use of bolus materials. Therefore, an accurate evaluation of skin doses through reliable measurements is of critical importance for quality assurance processes. In this thesis study, it is aimed at determining a planned 8 Gy skin dose by TPS on a developed anthropomorphic head-and-neck phantom using an Exradin A11 Roos parallel-plate ionization chamber, an Exradin W1 miniature plastic scintillator dosimeter (PSD) as a point-wise in one dimensional and EBT3 radiochromic film (RFD) as two dimensional. Measurements were conducted at 6 MeV electron energy under bolus and non-bolus conditions after calibration according to the TRS-398 and AAPM TG-51 protocols. In addition, unintended doses in out-of-field anatomical regions were analyzed using radiochromic film. The dosimetric findings showed somehow differences between the measurement systems. When compared to TPS dose calculations, PSD dose measurements are consistent with those TPS predicted dose results by 3.4% to 13.5% for skin dose with and without a bolus, respectively. In contrast, RFD measurements exhibited a relatively larger deviations from TPS dose results by 11.6% to 29.5%. These results suggest that PSD method agrees better with those of TPS, while RFD results showed significantly much higher relative deviations than those from TPS, especially without bolus. The obtained results is discussed in the thesis. This thesis study was fully supported within the scope of the TÜBİTAK 1001 project number 121F405 and titled“Development of an Anthropomorphic Head-and-Neck Phantom and Investigation of Dose Distributions Using Plastic Scintillator Dosimeter (PSD) and Radiochromic Film Dosimeter (RFD) Techniques in Radiology and External Radiotherapy Systems”.