Sisplatin ile oluşturulan nefrotoksisite modelinde saf likopen ile aynı miktarda likopen içeren karpuz suyunun renoprotektif etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the renoprotective effects of pure lycopene and watermelon juice containing the same amount of lycopene in a nephrotoxicity model induced by cisplatin
  1. Tez No: 1013236
  2. Yazar: BÜŞRANUR TOPCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET YILMAZ, DOÇ. DR. HASAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Karpuz suyu, Likopen, Nefrotoksisite, Oksidatif Stres, Sisplatin, Watermelon Juice, Lycopene, Nephrotoxicity, Oxidative Stress, Cisplatin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sisplatin ile oluşturulan deneysel nefrotoksisite modelinde likopen ve karpuz suyunun böbrek fonksiyon parametreleri, serum elektrolit düzeyleri, oksidatif stres ve böbrek hasarını yansıtan biyokimyasal ve histopatolojik belirteçler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi hedeflendi. Materyal ve Metod: Sıçanlar kontrol, sisplatin, sisplatin+likopen ve sisplatin+karpuz suyu olmak üzere dört gruba ayrıldı. 7 mg/kg sisplatin tek doz intraperitoneal yolla, 4 mg/kg likopen ve HPLC ile miktar tayini yapılarak elde edilen 4 mg/kg likopen eşdeğeri karpuz suyu 10 gün boyunca oral yolla verildi. Deney sonunda serum örneklerinden BUN, Cr ve elektrolitler; böbrek dokularından MDA, GSH, SOD ve CAT düzeyleri ölçüldü. Ayrıca glomerüler hasar, tübüler dejenerasyon, nekroz/apoptoz, lümen tıkanıklığı, interstisyel yangı ve tübüler bazal membran kalınlığı histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Sisplatin uygulanan grupta biyokimyasal parametrelerde bozulma, elektrolit dengesizliği ve oksidatif stres artışı gözlendi (p<0,05). Karpuz suyu, BUN ve Cr düzeylerinde belirgin düşüş sağlarken, elektrolit dengesini kısmen düzeltdi ve oksidatif stres göstergelerinde anlamlı iyileştirme oluşturdu (p<0,05). Histopatolojik incelemede, sisplatin grubunda glomerüler hasar ve tübüler nekroz ile lümen tıkanıklığı belirgin iken, karpuz suyu ve likopen uygulanan gruplarda özellikle tübüler lümen tıkanıklığı ve interstisyel yangıda kısmi iyileşme gözlendi; likopen grubunda en belirgin histolojik düzelme lümen tıkanıklığının azalması şeklindedir. Sonuç: Karpuz suyunun antioksidan bileşenleri, sisplatine bağlı nefrotoksisiteyi biyokimyasal ve histopatolojik düzeyde azaltmaktadır. Bu bulgular, karpuz suyunun böbrek fonksiyonlarını koruyarak nefrotoksisiteyi önlemede veya şiddetini azaltmada destekleyici bir rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of lycopene and watermelon juice on renal function parameters, serum electrolyte levels, the oxidative stress, and biochemical and histopathological markers reflecting kidney damage in an experimental nephrotoxicity model induced by cisplatin. Materials and Methods: The rats were divided into four groups: control, cisplatin, cisplatin+lycopene, and cisplatin+watermelon juice. A single dose of 7 mg/kg cisplatin was administered intraperitoneally, while 4 mg/kg lycopene and a 4 mg/kg lycopene equivalent obtained by HPLC-determined watermelon juice were administered orally for 10 days. At the end of the experiment, BUN, Cr, and electrolyte levels were measured in serum samples, and MDA, GSH, SOD, and CAT levels were measured in kidney tissues. In addition, glomerular damage, tubular degeneration, necrosis/apoptosis, lumen obstruction, interstitial inflammation, and tubular basement membrane thickness were evaluated histopathologically. Results: In the group treated with cisplatin, deterioration in biochemical parameters, electrolyte imbalance, and increased oxidative stress were observed (p<0,05). Watermelon juice caused a significant decrease in BUN and Cr levels, partially corrected electrolyte balance, and produced a significant improvement in oxidative stress markers (p<0,05). In histopathological examination, while glomerular damage, tubular necrosis, and lumen obstruction were prominent in the cisplatin group, partial improvement was observed, particularly in tubular lumen obstruction and interstitial inflammation, in the watermelon juice and lycopene-treated groups; the most pronounced histological improvement in the lycopene group was a reduction in lumen obstruction. Conclusion: The antioxidant components of watermelon juice reduce cisplatin-induced nephrotoxicity at both the biochemical and histopathological levels. These findings suggest that watermelon juice may play a supportive role in preventing nephrotoxicity or reducing its severity by protecting kidney function.