Takım ve bireysel spor yapan 10-14 yaş grubu sporcuların oyunsallık düzeylerinin okul motivasyonuna etkisinin incelenmesi
Examining the effect of playfulness levels of 10-14 age group athletes doing team and individual sports on school motivation
  1. Tez No: 1013369
  2. Yazar: BEYDANUR DEMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM KARAÇ ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunsallık, Okul Motivasyonu, Takım Sporları, Bireysel Sporlar, Ergenlik Dönemi, Playfulness, School Motivation, Team Sports, Individual Sports, Adolescence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 10–14 yaş aralığındaki takım ve bireysel sporcuların oyunsallık düzeylerinin okul motivasyonu üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, spor branşının niteliğine bağlı olarak çocukların oyun temelli eğilimleri ile öğrenme süreçlerine yönelik motivasyonları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı ve oyunsallığın okul motivasyonunun alt boyutlarını ne ölçüde etkilediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki ortaokul düzeyindeki sporcular, örneklemini ise Yozgat ilinde sportif faaliyetlere düzenli katılım gösteren toplam 377 sporcu (198 erkek, 179 kadın) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak“Okul Motivasyonu Ölçeği”(OMÖ) ile“10–14 Yaş Çocuklarda Oyunsallık Ölçeği”(ÇOÖ) kullanılmıştır. Hazar (2014) tarafından geliştirilen ÇOÖ, 27 maddeden ve beş alt faktörden oluşmaktadır. Kaynak, Özhan ve Kanı (2017) tarafından geliştirilen OMÖ ise 14 maddeden oluşmakta olup öğrencilerin motivasyon düzeylerini üç alt boyut üzerinden değerlendirmektedir. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Ortaokul Öğrencileri İçin Okul Motivasyonu Ölçeği toplam puanlarının ve 10-14 Yaş Çocuklarda Oyunsallık Ölçeği toplam puanlarının cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmektedir. 10-14 Yaş Çocuklarda Oyunsallık Ölçeği toplam puanı ile Ortaokul Öğrencileri İçin Okul Motivasyonu Ölçeği toplam puanı arasında orta düzeyde, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir Sonuç olarak; öğrencilerin okula yönelik olumlu tutumları ve sportif/sosyal etkinliklere katılımları, akademik motivasyonlarını ve oyunsallık düzeylerini destekleyen kritik faktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırma sonuçları, antrenörler ve eğitimciler için çocukların gelişimsel ihtiyaçlarını gözeterek hazırlayacakları eğitim programlarında oyunsallık odaklı yaklaşımların önemini vurgulamaktadır. 2026, xii + 68 Sayfa
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of playfulness levels on school motivation among athletes aged 10–14 who are engaged in team and individual sports. The study investigates whether there are significant differences between children's play-based tendencies and their motivation toward learning processes depending on the type of sport, and to what extent playfulness affects the sub-dimensions of school motivation. The population of the study consists of middle school athletes in Türkiye, while the sample comprises a total of 377 athletes (198 males, 179 females) from Yozgat who regularly participate in sports activities. As data collection tools, the“School Motivation Scale”(SMS) and the“Playfulness Scale for Children Aged 10–14”(PSC) were used. The PSC, developed by Hazar (2014), consists of 27 items and five sub-factors. The SMS, developed by Kaynak, Özhan, and Kanı (2017), consists of 14 items and evaluates students' motivation levels across three sub-dimensions. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation coefficient were used for data analysis. According to the findings, both the total scores of the School Motivation Scale and the Playfulness Scale for Children Aged 10–14 show significant differences based on gender. A moderate, positive, and statistically significant relationship was found between the total scores of the Playfulness Scale and the School Motivation Scale. In conclusion, students' positive attitudes toward school and their participation in sports/social activities emerge as critical factors supporting their academic motivation and playfulness levels. The results emphasize the importance of playfulness-oriented approaches in educational programs designed by coaches and educators, taking into account children's developmental needs. 2026, xii + 68 Pages