Yoğun bakım hemşirelerinin kateterle ilişkili üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye yönelik bilgi ve tutumları
Knowledge and attitudes of intensive care nurses towards preventing catheter-associated urinary system infections
  1. Tez No: 1013427
  2. Yazar: LOKMAN BAKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE DERYA İSTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane hemşireleri, Sağlık bilgisi-tutum, uygulama, Üriner kateterizasyon, Üriner sistem enfeksiyonları, Nursing staff-hospital, Health knowledge-attitudes, practice, Urinary catheterization, Urinary tract infections
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyonları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin kateterle ilişkili üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye yönelik bilgi ve tutum düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yürütülen araştırma, Kahramanmaraş ilindeki kamu hastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 219 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, tanıtıcı bilgi formu, kateterle ilişkili üriner sistem enfeksiyonlarını önleme uygulamaları ve eğitim durumunu sorgulayan anket ile Kateterle İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonları Kontrol Önlemleri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Hemşirelerin yaş ortalaması 32,73±7,41 olup, haftalık ortalama çalışma süresi 54,52±11,89 saattir. Katılımcıların büyük çoğunluğu lisans mezunu (%84,9) ve karma vardiya sisteminde (%90,0) çalışmaktadır. Hemşirelerin Kateterle İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonları Kontrol Önlemleri Ölçeği puan ortalaması 64,67±11,18 olarak bulunmuş ve bu durum bilgi ve tutum düzeyinin yüksek olduğunu göstermiştir. Ölçek puanları; çalışılan yoğun bakım türü ve benimsenen bakım yaklaşımı açısından anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,05). Çocuk yoğun bakımda çalışan hemşirelerin ve hasta merkezli bakım yaklaşımını benimseyenlerin puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca kateter uygulama sıklığı ve bazı klinik uygulamalar (kateter bakımının uygun yapılması ve sabitleme bölgesinin kontrolü) ile ölçek puanları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur (p<0,05). Buna karşın yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki deneyim gibi değişkenlerle ölçek puanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Yoğun bakım hemşirelerinin kateterle ilişkili üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye yönelik bilgi ve tutum düzeylerinin genel olarak yüksek olduğu belirlenmiştir. Ancak klinik uygulamalardaki farklılıklar ve bazı değişkenlere bağlı anlamlı ilişkiler, eğitim programlarının ve standart bakım uygulamalarının güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Özellikle hasta merkezli bakım yaklaşımının desteklenmesi ve uygulamaya yönelik eğitimlerin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the knowledge and attitude levels of nurses working in intensive care units towards preventing catheter associated urinary system infections. The descriptive and cross sectional study was carried out with 219 nurses working in the intensive care units of public hospitals in Kahramanmaraş. The data were collected using the Catheter-Associated Urinary System Infections Control Measures Scale with an introductory information form, catheter-associated urinary system infection prevention practices, and a questionnaire questioning educational status. Descriptive statistics, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and correlation analyses were used in the analysis of the data. The average age of nurses is 32,73±7,41 and the average weekly working time is 54,52±11,89 hours. The majority of the participants have a bachelor's degree (84,9%) and work in a mixed shift system (90,0%). The mean score of the nurses on the Catheter Associated Urinary System Infections Control Measures Scale was found to be 64,67±11,18, which showed that the level of knowledge and attitude w s high. Scale scores; It showed a significant difference in terms of the type of intensive care studied and the care approach adopted (p<0,05). It was determined that the scores of nurses working in pediatric intensive care and those who adopted the patient-centered care approach were higher. In addition, significant relationships were found between the frequency of catheter application and some clinical applications (appropriate catheter care and control of the fixation site) and the scale scores (p<0,05). On the other hand, there was no significant relationship between variables such as age, gender, education level, and professional experience and scale scores (p>0,05). It was determined that the knowledge and attitude levels of intensive care nurses towards preventing catheter-associated urinary system infections were generally high. However, differences in clinical practices and significant associations due to some variables suggest that educational programs and standard of care practices need to be strengthened. It is particularly recommended that a patient-centered care approach be supported and that training on its implementation be increased.