Kütahya ilindeki nöbet tutan sağlık personellerinin yaşam kalitesi ve cinsel sağlık parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life and sexual health parameters of healthcare personnel on duty in Kütahya province
- Tez No: 1013745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BIYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Çoklu regresyon, Kadın sağlık çalışanı, Yaşam kalitesi, Cinsel işlev bozukluğu, SF-36, FSFI, Multiple regression, Female healthcare worker, Quality of life, Sexual dysfunction, SF-36, FSFI
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, nöbet usulü çalışan kadın sağlık profesyonellerinde yaşam kalitesi ve cinsel sağlık düzeylerini değerlendirmek; bu parametreler üzerindeki sosyodemografik, mesleki ve obstetrik bağımsız belirleyicileri çoklu doğrusal regresyon modelleri ile saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tasarımdaki bu araştırma, Kütahya Şehir Hastanesi'nde görev yapan nöbet tutan 287 kadın sağlık çalışanları ile yürütülmüştür. Veriler; Sosyodemografik Veri Formu, Kısa Form-36 (SF-36) Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (FSFI) kullanılarak toplanmıştır. Değişkenlerin yaşam kalitesi ve cinsel işlev üzerindeki bağımsız etkilerini belirlemek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 36.1±7.6 yıl, aylık ortalama nöbet sayısı 6.2±2.4 ve aylık cinsel ilişki sıklığı 8.8±5.1 olarak saptanmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre; aylık ortalama nöbet sayısı SF-36 genel sağlık puanını (B=-0.956, p=0.010) ve emosyonel rol güçlüğü puanını (B=-2.036, p=0.039) negatif yönde anlamlı etkileyen bağımsız bir belirleyicidir. Aylık cinsel ilişki sıklığı ise genel sağlık (B=0.329, p=0.046), emosyonel rol güçlüğü (B=1.356, p=0.002) ve enerji/canlılık (B=0.787, p<0.001) puanları üzerinde pozitif yönlü bağımsız bir belirleyici olarak bulunmuştur. Ayrıca sezaryen doğum öyküsünün enerji/canlılık puanını negatif yönde bağımsız olarak etkilediği belirlenmiştir (B=-8.429, p=0.043). Cinsel işlev parametrelerine yönelik regresyon analizlerinde; aylık cinsel ilişki sıklığının cinsel istek (B=0.052, p<0.001), lubrikasyon (B=0.033, p=0.010) ve orgazm (B=0.038, p=0.008) puanlarını pozitif yönde anlamlı şekilde tahmin eden en güçlü bağımsız belirleyici olduğu görülmüştür. İlginç olarak, vajinismus öyküsünün cinsel istek puanı üzerinde (B=0.722, p=0.011), 2-3 yaş aralığında çocuk varlığının ise lubrikasyon puanı üzerinde (B=0.544, p=0.005) pozitif yönlü bağımsız birer etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Nöbet tutan kadın sağlık çalışanlarında genel sağlık algısını ve emosyonel iyilik halini doğrudan olumsuz etkileyen kritik bir mesleki maruziyettir. Buna karşın, cinsel ilişki sıklığının hem yaşam kalitesi alt boyutları hem de cinsel işlev (istek, lubrikasyon, orgazm) parametreleri üzerinde güçlü ve koruyucu bağımsız bir belirleyici olduğu regresyon modelleriyle kanıtlanmıştır. Kadın sağlık personelinin yaşam kalitesini artırmak adına nöbet yüklerinin optimize edilmesi ve psikososyal destek mekanizmalarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study is to evaluate the quality of life and sexual health levels in shift-working female healthcare professionals, and to determine the sociodemographic, occupational, and obstetric independent predictors of these parameters using multiple linear regression models. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with shift-working 287 female healthcare workers employed at Kütahya City Hospital. Data were collected using a Sociodemographic Data Form, the Short Form-36 (SF-36) Quality of Life Questionnaire, and the Female Sexual Function Index (FSFI). Multiple linear regression analyses were used to determine the independent effects of the variables on quality of life and sexual function. Results: The mean age of the participants was 36.1±7.6 years, the monthly average number of shifts was 6.2±2.4, and the monthly frequency of sexual intercourse was 8.8±5.1. According to the multiple linear regression analysis results, the monthly average number of shifts was a significant negative independent predictor of the SF-36 general health score (B=-0.956, p=0.010) and emotional role limitations score (B=-2.036, p=0.039). Conversely, monthly frequency of sexual intercourse was found to be a positive independent predictor for general health (B=0.329, p=0.046), emotional role limitations (B=1.356, p=0.002), and energy/vitality (B=0.787, p<0.001) scores. Additionally, a history of cesarean section independently and negatively affected the energy/vitality score (B=-8.429, p=0.043). In the regression analysis for sexual function parameters, monthly frequency of sexual intercourse was identified as the strongest positive independent predictor predicting sexual desire (B=0.052, p<0.001), lubrication (B=0.033, p=0.010), and orgasm (B=0.038, p=0.008) scores. Interestingly, a history of vaginismus had a positive independent effect on the sexual desire score (B=0.722, p=0.011), and having a child aged 2-3 years had a positive independent effect on the lubrication score (B=0.544, p=0.005). Conclusion: Shift work schedule is a critical occupational exposure that directly and adversely affects general health perception and emotional well-being in female healthcare professionals. In contrast, regression models proved that the frequency of sexual intercourse is a strong and protective independent predictor of both quality of life domains and sexual function (desire, lubrication, orgasm) parameters. To enhance the quality of life of female healthcare personnel, optimizing shift workloads and developing psychosocial support mechanisms are highly recommended.