Views of EFL learners' multidimensional L2 identities
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin çok boyutlu ikinci dil kimliklerine ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 1013809
  2. Yazar: SİMAY YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. ARİF SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hazırlık programları, Kimlik, Yabancı dil, Yabancı dil eğitimi, Yabancı dil öğretimi, İkinci dil, Preparatory classes, Identity, Foreign language, Foreign language education, Foreign language teaching, Second language
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk yükseköğretim bağlamındaki İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin çok boyutlu ikinci dil (L2) kimlik inşasını incelemektedir. Araştırma, farklı üniversitelerde öğrenim gören hazırlık sınıfı öğrencilerine odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, öğrencilerin İngilizce kullanımına ilişkin kimlik algılarını, bu algıların ana dil kimlikleriyle olan ilişkisini ve zaman içerisindeki değişimlerini anlamaktır. Araştırmada karma yöntem deseni benimsenmiştir. Nicel veriler Çok Boyutlu L2 Kimliği Ölçeği (MLIQ) aracılığıyla toplanırken, nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Görüşme verileri, katılımcıların L2 kimliklerini nasıl algıladıklarını keşfetmek amacıyla tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Tematik analiz sonucunda beş ana tema ve on iki alt tema belirlenmiştir. Bu temalar; L2 kimliğinde algılanan değişimler, ana dil konuşuru normlarına ve kişisel kimliğe yönelik tutumlar, Türk kimliği ile İngilizce konuşan benlik arasındaki denge, İngilizcenin bir beceri mi yoksa bir kimlik inşa süreci mi olduğu ve L2 kimliği geliştirmede öğrenen sorumluluğudur. Bu bulgulara dayanarak, Türk EFL öğrencilerinin dilsel ihtiyaçları ile ana dillerine ve kültürlerine olan bağlılıklarını başarıyla dengeledikleri sonucuna varılmıştır. Katılımcılar, ana dil konuşurlarını tamamen taklit etme baskısını reddederek L2 topluluğuna kendileri olarak katılmaya hazır olduklarını göstermektedir. Son olarak, elde edilen bulguların İngilizce öğretiminde (ELT) öğrenci kimliğini merkeze alan, daha kapsayıcı ve kimliğe duyarlı öğretim yaklaşım ve metotlarının geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study probes the multidimensional second language (L2) identity of English as a Foreign Language (EFL) learners within the Turkish higher education context. The research focuses on preparatory school students studying at different universities. The purpose of the study is to understand learners' identity perceptions regarding English use, the relationship between these dimensions and their native identity, and their potential changes over time. A mixed-methods design was implemented for the research. Quantitative data were gathered through the Multidimensional L2 Identity Questionnaire (MLIQ) by Heidari et al. (2022), while qualitative data were collected via semi-structured interviews. The interview data were analyzed using thematic analysis to explore how participants perceive their L2 identities. The thematic analysis revealed five main themes and twelve sub-themes. These themes include perceived changes in L2 identity, attitudes toward native speaker norms and personal identity, the balance between Turkish identity and the English-speaking self, English as a skill versus an identity construction process, and learner responsibility in developing an L2 identity. Based on these findings, it is concluded that Turkish EFL students successfully balance their linguistic needs with their commitment to their native language and culture. By rejecting the pressure to completely imitate native speakers, these participants demonstrate that they are ready to join the L2 community as they are. Ultimately, the findings are expected to contribute to the development of more inclusive and identity-sensitive approaches and methods that center on learner identity in English Language Teaching (ELT).