EFL learners' views on blended learning and their suggestions to improve its use in language classes
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin harmanlanmış öğrenme hakkındaki görüşleri ve dil derslerinde kullanımını iyileştirmek için önerileri
  1. Tez No: 814708
  2. Yazar: ŞİRVAN ATAC
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: harmanlanmış öğrenme, öğrenci bakış açısı, İngilizce eğitimi, yabancı dil eğitimi, blended learning, English language learning, student views, student suggestions, student perceptions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son yıllarda teknolojinin eğitimde hızlı bir şekilde yaygınlaşmasıyla birlikte, COVID-19 salgını bu trendi daha da ileriye taşımıştır. Harmanlanmış öğrenme (blended learning) konusunda eğitmenlerin görüşleri üzerine önemli araştırmalar yapılmasına rağmen, İngilizceyi Yabancı Dil olarak (EFL) öğrenenlerin görüşleri hakkında, özellikle kısıtlamaların kalkmasından sonra, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasını takip eden süreçte EFL hazırlık okullarında öğrencilerin harmanlanmış öğrenmeyi nasıl algıladıklarını inceleyerek bu bilgi açığını kapatmayı amaçlamaktadır. Öğrencilerin görüşlerini ve deneyimlerini araştırarak, harmanlanmış öğrenme ve İngilizce dil öğretimi ders tasarımlarının geliştirilmesine katkıda bulunmak mümkündür. Bu çalışma, İstanbul, Türkiye'de bir vakıf üniversitesine bağlı bir İngilizce Hazırlık Programında gerçekleştirilmiştir. Karma yöntemler araştırma tasarımı kullanılarak hem nicel hem de nitel veriler toplanmıştır. Nicel veri elde etmek için Gülbahar ve Cabı (2013) tarafından geliştirilen Harmanlanmış Öğrenme Ortamlarının Etkililiği Ölçeği 63 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Ölçek, 55 Likert tipi sorudan oluşmakta ve yüz yüze öğrenme ortamları, çevrimiçi öğrenme ortamları, harmanlanmış öğrenme ortamları ve teknik boyutlar olmak üzere dört bölüme ayrılmaktadır. Verilerin analizi için betimsel istatistikler için IBM SPSS v. 26 kullanılmıştır. Nicel verilerden elde edilen bulgular, öğrencilerin yüz yüze öğretimi büyük önem verdiğini göstermektedir. Akranlarla iletişimin en önemli bileşen olduğu ve akademik başarıya büyük değer atfedildiği saptanmıştır. Ancak, çevrimiçi öğrenme ile ilgili sorunlar konusunda da belirli bir seviyede memnuniyetsizlik olduğu tespit edilmiştir. Çevrimiçi derslerle öğrenme (x̄=2.02), akranlarla iletişim (x̄=2.14) ve ilgiyi artırmak için teknoloji kullanımı (x̄=2.32) söz konusu düşük değerler arasındadır. Öğrenciler harmanlanmış öğrenmeyi olumlu bir şekilde algılamaktadırlar ve her iki ortamda uygun içerik sunumu ve eğitmenlerin yüz yüze ve çevrimiçi öğrenmeyi birleştirmedeki becerileriyle ilgili puanlar yüksektir. Nitel verilerden elde edilen bulgular, öğrencilerin yüz yüze öğrenmeye büyük önem verdiklerini ve bu yöntemin sosyal bağların ve akademik başarının geliştirilmesindeki değerine vurgu yaptıklarını göstermektedir. Ayrıca öğrenciler, harmanlanmış öğrenme sayesinde esneklik, zaman tasarrufu ve öğrenme materyallerine daha iyi erişimin sağlandığından faydalandıklarını belirtirken, uzun süreli ekran karşısında kalmanın ve sosyal bağların eksikliğinin endişesini dile getirmişlerdir. Öğrenciler, bilgisayarla ilgili beceri ve kaynakların etkin kullanımı konusunda öğretim almayı, çevrimiçi ve yüz yüze eğitimin daha dengeli bir şekilde birleştirilmesini, aşırı ekran süresine bir çözüm bulunmasını ve esnek çevrimiçi ders saatleri ve mola programları kullanılmasını önermektedirler.
Özet (Çeviri)
There has been a rapid expansion in the use of technology in education in recent years with the COVID-19 pandemic has furthered this trend. While a substantial body of research has been done on educators' views on blended learning there is still a need for more research on learners' views in the context of English as a Foreign Language (EFL) preparatory schools, particularly after the restrictions were lifted. By studying how EFL preparatory school students perceive blended learning following the lifting of COVID-19 restrictions, this study seeks to close this gap in knowledge. By exploring students' opinions and experiences, contributing to the improvement of the educational process on blended learning and English language teaching course designs is possible. This study was carried out at an English Preparatory Program at a foundation university in Istanbul, Turkey. A mixed-methods research design was used to collect both quantitative and qualitative data. To gain quantitative data, the Scale for Effectiveness of Blended Learning Environments by Gülbahar & Cabı (2013) was carried out on 63 students. The scale consists of 55 Likert-scale questions and is divided into four sections which are face-to-face learning environments, online learning environments, blended learning environments, and technical dimensions. To analyze the data, IBM SPSS v. 26 was used for descriptive statistics. The findings from the quantitative data revealed that the students place high importance on face-to-face instruction. Communication with peers was found to be the most crucial component, followed by placing a high value on academic success. However, we also discovered some degree of dissatisfaction with online learning-related issues. Learning through online classes (x̄=2.02), communicating with peers (x̄=2.14), and using technology to increase interest (x̄=2.32) are some of the aforementioned low values. Students perceive blended learning positively and scores related to appropriate content delivery in both environments and the instructors' skills in combining face-to-face and online learning are high. The findings from the qualitative data revealed that students place a high priority on face-to-face learning, emphasizing its value for fostering social bonds and academic performance. They seemed to benefit from flexibility, time savings, and better access to learning materials through blended learning, whereas raised concerns about prolonged screen time and lack of social connection. Students suggest getting instructions on how to use computer-related skills and resources effectively and having more balanced online and face-to-face instruction, a solution to excessive screen time, and using flexible online class hours and break schedules.