Acil serviste ST elevasyonu olmayan akut koroner sendrom (NSTEMI) tanısı alan hastalarda anlık serum kortizol düzeyinin hasta sonlanımına etkisi
The effect of instant serum cortisol levels on patient outcomes on non-ST elevation acute coronary syndrome (NSTEMI) diagnosed patients in the emergency department
- Tez No: 912223
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZLEM DİKME
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, NSTEMI, OMI, NOMI, kortizol, Emergency Department, NSTEMI, OMI, NOMI, Cortisol
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında acil servise herhangi bir zaman diliminde başvuran ve NSTEMI tanısı alan hastalarda acil servis başvuru anında alınan anlık serum kortizol düzeyinin hastaların sonlanımı ile olan ilişkisini ve OMI ve NOMI ayrımı ile ilişkisini ortaya koymak amaçlandı. Gereçler ve yöntem: Prospektif, kesitsel ve gözlemsel çalışma olarak, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde 1 Haziran 2024 ile 30 Kasım 2024 tarihleri arasındaki altı aylık dönemde acil serviste NSTEMI tanısı alan hastalar üzerinde yürütüldü. Çalışmadan dışlama kriterleri olarak, 18 Yaşından küçük hastalar, gebe hastalar, travma hastaları, Hs-cTnI yüksekliği AKS dışı sebeplerle gelişen hastalar, KAG yapılması planlanmayan hastalar, acil servise başvuru anında acil müdahale ihtiyacı bulunan hastalar (kardiyak arrest, solunum arresti, şok, acil operasyon/kateterizasyon ihtiyacı), hastanın çalışmaya katılmaya onam vermemesi olarak belirlendi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, acil servis başvurusundaki şikayeti (göğüs ağrısı ve eşlik eden ek semptomları), yaşamsal bulguları (kan basıncı ve kalp hızı), tetkik sonuçları (Glikoz, Üre, Kreatinin, AST, LDH, Hs-cTnI (0. ve 2. saat düzeyleri), anlık serum kortizol düzeyi), EKG sonucu, komorbid hastalıkları, sigara kullanım durumu, GRACE skoru, mortalite durumu (ölüm var/yok) ve KAG sonucu (darlık yüzdesi ve TIMI akım sonucu) incelendi ve mortalite ve OMI/NOMI alt gruplarına yönelik değişkenlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Hastalar TIMI akımına göre ayrıldığında OMI grubu 125 (%83,3) ve NOMI grubu 25 (%16,7) hastadan oluştu. Mortalite 8 (%5,3) hastada gelişti. Hastaların 107'si (%71,3) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 59,9±11,8 yıl saptandı (aralık 32-93). Mortalite olan grupta kadın hasta oranı, komorbid olarak HT varlığı sağ kalan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Sağ kalan grupta ise Killip Sınıflamasına göre kalp yetmezliği olmaması mortalite olan gruptan anlamlı olarak daha yüksekti. Mortalite olan grupta hastaların NLR, üre değerleri ve GRACE skoru sağ kalan gruptan anlamlı olarak daha yüksek iken, lenfosit değeri anlamlı olarak daha düşüktü. NOMI grubunda kadın hasta oranı OMI grubundan anlamlı olarak daha yüksek idi. NOMI grubunda kreatinin değerleri ve darlık yüzdesi OMI grubundan anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Acil servis başvurusunda alınan anlık kortizol düzeyinin NSTEMI hastalarında mortaliteyi ön gördürmediğini OMI/NOMI ayrımında ayrım yapabilir bir etki düzeyine sahip olmadığı bulundu. Kadın cinsiyetin, komorbid hastalık olarak HT varlığının, laboratuvar tetkiklerinden ise lenfopeni, üremi ve NLR yüksekliğinin mortalite için risk faktörü olduğu, Killip sınıflamasına göre kalp yetmezliği olmamasının ise sağ kalımı ön görebileceği bulundu. OMI/NOMI ayrımında ise sadece kadın cinsiyetin NOMI ile ilişkili olduğu ortaya koyuldu. Rutin olarak elde edilen hematolojik kan indeksleri, NSTEMI hastalarında mortalite öngörüsü için klinik uygulamada potansiyel faydaya sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to investigate the relationship between the immediate serum cortisol levels measured at the time of admission to the emergency department in patients diagnosed with NSTEMI and their clinical outcomes, as well as the association with the differentiation between OMI and NOMI. Materials and methods:This prospective, cross-sectional, and observational study was conducted in the emergency department of Istanbul Training and Research Hospital over a six-month period from June 1, 2024, to November 30, 2024, involving patients diagnosed with NSTEMI. Exclusion criteria for the study included; patients under the age of 18, pregnant patients, trauma patients, patients with elevated Hs-cTnI levels due to non-acute coronary syndrome (ACS) causes, patients for whom coronary angiography (CAG) was not planned, patients requiring immediate intervention at the time of emergency department admission (e.g., cardiac arrest, respiratory arrest, shock, or urgent operation/catheterization), patients who did not consent to participate in the study. The following variables were analyzed: age, gender, presenting complaints at emergency department admission (chest pain and accompanying symptoms), vital signs (blood pressure and heart rate), laboratory results (glucose, urea, creatinine, AST, LDH, Hs-cTnI levels at 0 and 2 hours, and immediate serum cortisol levels), ECG findings, comorbidities, smoking status, GRACE score, mortality status (presence or absence of death), and CAG findings (degree of stenosis and TIMI flow result). These variables were compared with outcomes related to mortality and the OMI/NOMI subgroups. Results: When patients were classified according to TIMI flow, the OMI group consisted of 125 patients (83.3%), and the NOMI group included 25 patients (16.7%). Mortality occurred in 8 patients (5.3%). Of the patients, 107 (71.3%) were male. The mean age of the patients was 59.9 ± 11.8 years (range: 32–93). In the mortality group: The proportion of female patients and the presence of hypertension (HT) as a comorbidity were significantly higher compared to the survivor group. In the survivor group, the absence of heart failure according to the Killip Classification was significantly higher compared to the mortality group. The NLR (neutrophil-to-lymphocyte ratio), urea levels, and GRACE score were significantly higher in the mortality group, while lymphocyte levels were significantly lower compared to the survivor group. In the NOMI group: The proportion of female patients was significantly higher than in the OMI group. Creatinine levels and the degree of stenosis were significantly lower in the NOMI group compared to the OMI group. Conclusion: It was found that the immediate cortisol levels measured at emergency department admission did not predict mortality in NSTEMI patients and did not have a discriminative effect in the differentiation between OMI and NOMI. Female gender, the presence of hypertension as a comorbidity, and laboratory findings such as lymphopenia, uremia, and elevated NLR were identified as risk factors for mortality. In contrast, the absence of heart failure according to the Killip classification was associated with better survival. In the differentiation between OMI and NOMI, only female gender was found to be associated with NOMI. Routine hematological blood indices were determined to have potential clinical utility in predicting mortality in NSTEMI patients.