Sistemik hastalık ve PES olanlarla komorbid hastalığı olmadan PESolanların OCTA parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of optical coherence tomography angiographyparameters in patients with pseudoexfoliation syndrome withsystemic comorbidities and in patients with pseudoexfoliationsyndrome without comorbid disease
  1. Tez No: 1014012
  2. Yazar: ASLINUR EZBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKİKA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon sendromu, optik koherens tomografi anjiyografi, diabetes mellitus, hipertansiyon, foveal avasküler zon, Pseudoexfoliation syndrome, optical coherence tomography angiography, diabetes mellitus, hypertension, foveal avascular zone
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET SİSTEMİK HASTALIK VE PES OLANLARLA KOMORBİD HASTALIĞI OLMADAN PES OLANLARIN OCTA PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmada, psödoeksfoliasyon sendromlu (PES) hastalarda eşlik eden diabetes mellitus (DM) ve/veya hipertansiyonun (HT) retinal ve peripapiller mikrovasküler yapı üzerindeki etkilerinin optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) ile değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, kesitsel çalışmaya 122 olgu dahil edildi. Olgular; sistemik komorbid hastalığı olmayan PES grubu, DM ve/veya HT eşlik eden PES grubu ve sağlıklı kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm katılımcılara ayrıntılı oftalmolojik muayene ve OKTA incelemesi yapıldı. Foveal avasküler zon (FAZ) alanı FAZ-A), perimeteri (FAZ-P) ve sirkülarite indeksi (FAZ-C) ile yüzeyel ve derin kapiller pleksus, koryokapillaris, optik sinir başı ve peripapiller bölgeye ait vasküler dansite ve perfüzyon parametreleri değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında FAZ-A, FAZ-P ve vasküler dansite/perfüzyon parametrelerinin büyük çoğunluğu açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Buna karşın FAZ-C, sistemik komorbiditesi bulunan PES grubunda hem sistemik komorbiditesi olmayan PES grubuna hem de sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p<0,05). FAZ-C ile yüzeyel ve derin kapiller pleksus parametreleri arasında orta düzeyde, koryokapillaris parametreleri ile zayıf düzeyde pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Diabetes mellitus ve/veya hipertansiyon varlığı, psödoeksfoliasyon sendromlu hastalarda diğer OKTA parametreleri değişmeden FAZ geometrik düzenliliğinde bozulmaya yol açabilir. FAZ sirkülarite indeksindeki azalma, bu hasta grubunda erken retinal mikrovasküler etkilenmenin duyarlı bir göstergesi olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF OPTICAL COHERENCE TOMOGRAPHY ANGIOGRAPHY PARAMETERS IN PATIENTS WITH PSEUDOEXFOLIATION SYNDROME WITH SYSTEMIC COMORBIDITIES AND IN PATIENTS WITH PSEUDOEXFOLIATION SYNDROME WITHOUT COMORBID DISEASE Purpose: The aim of this study was to evaluate the effects of concomitant diabetes mellitus (DM) and/or hypertension (HT) on retinal and peripapillary microvascular structures in patients with pseudoexfoliation syndrome (PEX) using optical coherence tomography angiography (OCTA). Materials and Methods: This prospective, cross-sectional study included 122 subjects. Participants were divided into three groups: PEX patients without systemic comorbidity, PEX patients with concomitant DM and/or HT, and healthy controls. All participants underwent comprehensive ophthalmologic examination and OCTA imaging. Foveal avascular zone (FAZ) area (FAZ-A), perimeter (FAZ-P), and circularity index (FAZ-C), as well as vascular density and perfusion parameters of the superficial and deep capillary plexuses, choriocapillaris, optic nerve head, and peripapillary region were evaluated. Results: No significant differences were observed among the groups in FAZ-A, FAZ-P, or in the majority of vascular density and perfusion parameters. However, FAZ-C was significantly lower in the PEX group with systemic comorbidities compared with both the PEX group without systemic comorbidity and the healthy control group (p < 0.05). FAZ-C showed moderate positive correlations with the superficial and deep capillary plexus parameters and weak positive correlations with choriocapillaris parameters. Conclusion: The presence of diabetes mellitus and/or hypertension may impair FAZ geometric regularity in patients with pseudoexfoliation syndrome, even when other OCTA parameters remain unchanged. A reduction in the FAZ circularity index may serve as a sensitive indicator of early retinal microvascular involvement in this patient population.