Annelerin psikolojik sağlamlıkları ile okul öncesi dönemdeki çocukların psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkide anne-çocuk ilişkisinin aracı rolü
The mediating role of the mother-child relationship in the relationship between mothers' resilience and preschool children's resilience
  1. Tez No: 1014491
  2. Yazar: NUR HİLAL TELLİ DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM GÜRGAH OĞUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-çocuk ilişkisi, Erken çocuk eğitimi, Okul öncesi çocuklar, Mother child relations, Early child education, Preschool children
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada annelerin psikolojik sağlamlıkları ile okul öncesi dönemdeki çocukların psikolojik sağlamlıkları arasında anne-çocuk ilişkisinin aracı rolünü incelemek amaçlanmıştır. Bu çalışma ilişkisel tarama modeli ile desenlenmiştir. Çalışmanın örneklemini Bingöl ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 256 çocuk ve onların anneleri oluşturmaktadır. Annelerin psikolojik sağlamlıklarını ölçebilmek için Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, anne-çocuk ilişkisini tespit etmek için Çocuk Anababa İlişki Ölçeği, çocukların psikolojik sağlamlıklarını ölçmek için öğretmenler tarafından doldurulan Okul Öncesi Dönem İçin Sosyal Duygusal Kazanımlar ve Yılmazlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma için veri toplamadan önce etik kurul ve MEB izin belgesi alınmıştır. Çalışmaya katılmak tamamen gönüllülük esasına bağlı olup öğretmenlerden ve annelerden yazılı onam alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ve PROCESS MAKRO eklentisi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda annelerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Annelerin psikolojik sağlamlıklarının demografik özelliklere göre farklılaşması incelendiğinde; annelerin psikolojik sağlamlıklarının çocuk sayısına, çocuklarının doğum sırasına, öğrenim durumuna ve çalışma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer yandan annelerin psikolojik sağlamlıklarının çocuğunun cinsiyeti, çocuğunun yaşı, kendi yaşı ve ailesinin aylık gelir durumuna göre farklılık göstermediği saptanmıştır. Ayrıca, çocukların psikolojik sağlamlık düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çocukların psikolojik sağlamlıklarının demografik özelliklere göre farklılaşması incelendiğinde; çocukların psikolojik sağlamlıklarının cinsiyetlerine ve annelerinin öğrenim durumuna göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öte yandan çocukların psikolojik sağlamlıkları çocukların yaşına, kardeş sayısına, doğum sırasına, anaokuluna devam süresine, annelerinin yaşına, annelerinin çalışma durumuna, babalarının yaşına, babalarının çalışma durumuna ve ailelerinin aylık gelirine göre farklılık göstermediği saptanmıştır. Son olarak anne psikolojik sağlamlığı ile çocuk psikolojik sağlamlığı arasında anne-çocuk ilişkisinin tam aracı rolünde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the mediating role of the mother-child relationship between mothers' resilience and that of their pre-school-aged children. This study was designed using a correlational cross-sectional model. The sample consisted of 256 children attending pre-school education institutions affiliated with the Ministry of National Education in Bingöl province, and their mothers. To measure mothers' resilience, the Adult Resilience Scale was used; to assess the mother -child relationship, the Child-Parent Relationship Scale, the Social-Emotional Skills and Resilience Scale for the Pre-school Period (completed by teachers) to measure the children's resilience. Prior to data collection for the study, approval was obtained from the ethics committee and the Ministry of National Education. Participation in the study was entirely voluntary, and written consent was obtained from both teachers and mothers. The data obtained were analysed using SPSS software and the PROCESS macro add-on. The analyses revealed that the mothers' levels of resilience were high. When examining variations in mothers' resilience according to demographic characteristics, it was found that there were statistically significant differences based on the number of children, birth order of the children, educational status, and employment status. On the other hand, it was found that mothers' resilience did not differ according to their child's gender, their child's age, their own age, or their family's monthly income. Furthermore, it was found that children's resilience levels were high. When examining variations in children's resilience according to demographic characteristics, it was found that children's resilience differed according to their gender and their mothers' educational status. On the other hand, it was found that children's resilience did not vary according to their age, number of siblings, birth order, duration of attendance at nursery school, their mothers' age, their mothers' employment status, their fathers' age, their fathers' employment status, or their family's monthly income. Finally, it was established that the mother-child relationship acts as a full mediator between maternal resilience and children's resilience.