The interplay of work experiences, psychological safety and self-esteem in individuals with disabilities
Engelli bireylerde iş yaşamı deneyimleri, psikolojik güvenlik ve özsaygı arasındaki etkileşim
  1. Tez No: 1014795
  2. Yazar: ALEMARA ARİFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDİL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Engelli kişiler, Psikolojik güvenlik, Self esteem, Disabled persons, Psychological safety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, beyaz yakalı engelli bireylerin iş yaşamındaki deneyimlerini, psikolojik güvenlik algılarını ve öz saygı düzeylerini nitel bir bakış açısıyla incelemektir. Çalışmada, bireylerin iş ortamlarını nasıl anlamlandırdıkları, engellilik bağlamında karşılaştıkları yapısal ve sosyal engelleri nasıl deneyimledikleri ve bu deneyimlerin öznel iyi oluşları üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araştırma, yorumlayıcı fenomenolojik analiz (Interpretative Phenomenological Analysis, IPA) yöntemiyle yürütülmüş; verilerin derinlemesine çözümlenebilmesi amacıyla MAXQDA yazılımı kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen bulgular, engelli çalışanların örgütsel iletişim süreçleri, destek mekanizmaları, kapsayıcı iş uygulamaları ve yönetsel tutumlara ilişkin algılarının psikolojik güvenlik düzeyleriyle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Katılımcılar, psikolojik olarak güvenli hissettikleri ortamlarda daha yüksek öz saygı, aidiyet ve profesyonel yeterlik algılarına sahip olduklarını ifade etmiştir. Buna karşın, ayrımcılık, mikro saldırganlık, stigmatizasyon ve yeterli düzenlemenin sağlanmaması gibi etmenlerin çalışanların öz saygısını olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, iş yaşamında engelli bireylerin deneyimlerinin yalnızca bireysel değil, aynı zamanda kurumsal ve kültürel faktörler tarafından şekillendiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, örgütsel politikalarda kapsayıcılık, erişilebilirlik ve psikolojik güvenliği artırmaya yönelik yaklaşımların güçlendirilmesi gerektiği önerilmektedir. Çalışma, engelli çalışanların öznel deneyimlerine odaklanarak literatüre özgün bir katkı sunmakta ve insan kaynakları yönetimi, iş psikolojisi ve örgütsel davranış alanlarında uygulanabilir çıkarımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the work experiences, psychological safety perceptions, and self-esteem levels of white-collar employees with disabilities through a qualitative lens. The research explores how individuals make sense of their work environments, how they experience structural and social barriers in the context of disability, and how these experiences influence their subjective well-being. The study was conducted using the Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) method, and MAXQDA software was employed to facilitate an in-depth analysis of the qualitative data. Findings from the interviews indicate that the participants' perceptions of organizational communication processes, support mechanisms, inclusive work practices, and managerial attitudes are closely associated with their levels of psychological safety. Participants reported higher self-esteem, a stronger sense of belonging, and greater perceptions of professional competence in environments where they felt psychologically safe. Conversely, factors such as discrimination, microaggressions, stigmatization, and insufficient workplace accommodations were found to negatively impact employees' self-esteem. The results of the study reveal that the work experiences of individuals with disabilities are shaped not only by personal factors but also by institutional and cultural dynamics. Accordingly, it is recommended that organizational policies be strengthened to promote inclusion, accessibility, and psychological safety. By focusing on the subjective experiences of employees with disabilities, this research offers a unique contribution to the literature and provides practical implications for the fields of human resource management, occupational psychology, and organizational behavior.