The impact of perceived justice on affective commitment among new employees in Türkiye: Exploring the moderating role of integrity
Türkiye'de yeni çalışanlarda algılanan işe alım adaletinin duygusal bağlılık üzerindeki etkisi: Dürüstlük (integrity) özelliğinin düzenleyici rolü
  1. Tez No: 1014812
  2. Yazar: AYSEL SELİN DEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GERGELY CZUKOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimsel adalet, Örgütsel bağlılık, Interactional justice, Organizational commitment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, adayların işe alım sürecindeki adalet algıları ile bir şirkete katıldıktan sonraki yeni işe başlama süreçlerinde duygusal bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma, adalet algılarıyla ilişkili olarak prosedürel ve kişilerarası adalet kavramlarına odaklanmakta; aynı zamanda bu süreçte dürüstlük kişilik özelliklerinin olası düzenleyici rolünü de araştırmaktadır. Veriler, mevcut şirketlerinde en fazla 6 aydır çalışan 183 Türk tam zamanlı çalışandan toplanmıştır. Veriler, örgütsel duygusal bağlılık, prosedürel ve etkileşimsel adalet ile kişiliğin Dürüstlük–Alçakgönüllülük boyutunu ölçen yerleşik ölçekler kullanılarak öz bildirim anketleri aracılığıyla toplanmıştır. Veri toplama sürecinden sonra güvenilirlik analizleri, korelasyon analizleri ve hiyerarşik çoklu regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, işe alım sürecinde algılanan etkileşimsel adaletin örgütte duygusal bağlılığın anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir. Her iki adalet boyutu incelendiğinde, prosedürel adaletin etkileşimsel adalete kıyasla daha zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir etkisi olduğu görülmüştür. Dürüstlük, işe alım adaleti (prosedürel ve etkileşimsel) ile örgütsel duygusal bağlılık arasındaki ilişkiyi anlamlı düzeyde düzenlememiştir. Genel olarak bulgular, adayların adil olma deneyimlerinin, büyük ölçüde işe alım sürecindeki kişilerarası muamele bağlamında, istihdamın ilk altı ayı içinde dahi örgütsel duygusal bağlılığın şekillenmesinde önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between candidates' perceptions of justice in the recruitment process and their affective commitment during new employment processes upon joining a company. The research focuses on procedural and interpersonal justice concepts in relation to perceptions of justice, while also investigating the potential moderating role of integrity personality traits in this process. Data were gathered from 183 Turkish full-time employees who had been working at their current companies for a maximum of 6 months. Data were collected through self-report questionnaires using established scales measuring organizational affective commitment, procedural and interactional justice, and the Honesty–Humility dimension of personality. After data collection, reliability analyses, correlation analyses, and hierarchical multiple regression analyses were performed. The results showed that perceived interactional justice during the recruitment process is a significant predictor of affective commitment in organization. When both justice dimensions were examined, procedural justice had a weaker and statistically non-significant effect compared to interactional justice. Integrity did not significantly moderate the relationship between recruitment justice (procedural and interactional) and organizational affective commitment. Overall, the findings suggest that candidates' experiences of fairness, to a large extent in interpersonal treatment during recruitment, are key in shaping organizational affective commitment, even within first six months of employment.