Cerrahi geçiren çocuk hastaların ebeveynlerindeki perioperatif dönem anksiyete düzeylerinin araştırılması; Anket çalışması
Investigation of perioperative anxiety levels in parents of pediatric patients undergoing surgery: A survey study
  1. Tez No: 1014897
  2. Yazar: EBRU SULTAN SARGIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEVDET YARDIMCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezi Gereksinimi, APAIS, Ebeveyn Anksiyetesi, Pediatrik Cerrahi, Postoperatif Ağrı, STAI, VAS, Analgesic Requirement, APAIS, Parental Anxiety, Pediatric Surgery, Postoperative Pain, STAI, VAS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
CERRAHİ GEÇİREN ÇOCUK HASTALARIN EBEVEYNLERİNDEKİ PERİOPERATİF DÖNEM ANKSİYETE DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI; ANKET ÇALIŞMASI SARGIN, Ebru Sultan Tıpta Uzmanlık Tezi Yozgat Bozok Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Cevdet YARDIMCI Amaç: Bu çalışmada, cerrahi girişim geçiren çocuk hastaların ebeveynlerinde perioperatif dönemde gelişen anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu anksiyetenin çocukların postoperatif ağrı düzeyi ile analjezik gereksinimi üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, elektif cerrahi girişim planlanan çocuk hastaların ebeveynleri dahil edilmiştir. Dışlama kriterlerine uyan olgular çıkarıldıktan sonra, verilerine eksiksiz ulaşılan 73 ebeveyn çalışmaya dahil edilmiştir. Ebeveynlerin anksiyete düzeyleri preoperatif ve intraoperatif dönemlerde STAI-Tx1 (durumluk kaygı) ve APAIS ölçekleri ile değerlendirilmiş, STAI-Tx2 (sürekli kaygı) yalnızca preoperatif dönemde uygulanmıştır. Çocukların postoperatif ağrı düzeyleri VAS (Görsel Analog Skala) ile 0., 15., 30., 45. dakikalar ile 1., 4., 6., 10., 12. ve 24. saatlerde değerlendirilmiş; analjezik gereksinimleri bütün zaman noktalarında kaydedilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilerek ebeveyn anksiyetesi ile postoperatif ağrı ve analjezi gereksinimi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Preoperatif ve intraoperatif anksiyete düzeyleri arasında grup ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Kadın ebeveynlerde anksiyete düzeyleri erkeklere kıyasla daha yüksek bulunmuş (p = 0,002), ebeveyn yaşı arttıkça preoperatif anksiyete ve bilgi gereksiniminin azaldığı saptanmıştır (p = 0,009). Postoperatif dönemde en yüksek VAS skorları erken derlenme döneminde gözlenmiş olup zamanla anlamlı şekilde azalma göstermiştir. Ebeveynlerin preoperatif ve intraoperatif durumluk kaygı skorları ile çocukların tüm postoperatif VAS zaman noktaları arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Ayrıca toplam analjezi gereksinimi ile hem preoperatif hem de intraoperatif durumluluk kaygı skorları arasında güçlü pozitif ilişki belirlenmiştir (p < 0,001). Sonuç: Bu çalışma, pediatrik cerrahi süreçte ebeveyn anksiyetesinin çocukların postoperatif ağrı düzeyi ve analjezik gereksinimi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Özellikle yüksek durumluk anksiyete düzeyine sahip ebeveynlerin çocuklarında daha yüksek ağrı skorları ve daha fazla analjezik ihtiyacı gözlenmiştir. Bu nedenle perioperatif dönemde ebeveyn anksiyetesinin değerlendirilmesi ve uygun bilgilendirme ile desteklenmesi, çocukların postoperatif konforu açısından önemli bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF PERIOPERATIVE ANXIETY LEVELS IN PARENTS OF PEDIATRIC PATIENTS UNDERGOING SURGERY: A SURVEY STUDY SARGIN, Ebru Sultan Specialization Thesis in Medicine Yozgat Bozok University, Department of Anesthesiology and Reanimation Thesis Advisor: Dr. Cevdet YARDIMCI Objective: The aim of this study was to evaluate perioperative anxiety levels in parents of pediatric patients undergoing surgical procedures and to investigate the effect of this anxiety on postoperative pain levels and analgesic requirements in children. Method: In this prospective observational study, parents of pediatric patients scheduled for elective surgical procedures were included. After excluding cases that met the exclusion criteria, a total of 73 parents with complete data were enrolled. Parental anxiety levels were assessed in the preoperative and intraoperative periods using the STAI-Tx1 (state anxiety) and APAIS scales, while STAI-Tx2 (trait anxiety) was administered only in the preoperative period. Postoperative pain levels of the children were evaluated using the Visual Analog Scale (VAS) at 0, 15, 30, and 45 minutes, and at 1, 4, 6, 10, 12, and 24 hours. Analgesic requirements were recorded at each time point. The data were analyzed statistically to determine the relationship between parental anxiety and postoperative pain as well as analgesic consumption. Results: No statistically significant difference was found between preoperative and intraoperative anxiety levels at the group level. Anxiety levels were higher in female parents compared to males (p = 0,002), and increasing parental age was associated with lower preoperative anxiety and reduced need for information (p = 0,009). The highest VAS scores were observed in the early postoperative period, followed by a significant decrease over time. A significant positive correlation was found between both preoperative and intraoperative state anxiety scores and all postoperative VAS measurements. Additionally, a strong positive association was identified between total analgesic requirement and both preoperative and intraoperative state anxiety scores (p < 0,001). Conclusion: This study demonstrates that parental anxiety in the perioperative period is associated with postoperative pain levels and analgesic requirements in pediatric patients. Children of parents with higher state anxiety levels experienced higher pain scores and required more analgesics. Therefore, assessing parental anxiety and providing appropriate information and support during the perioperative period may be an important strategy to improve postoperative comfort in children.