Yassıhöyük, Gordion Roma dönemi erişkin ve çocuk iskeletlerinin boy uzunluklarının analizi
Analysis of the height of adult and child skeletons from the Roman period at Yassıhöyük and Gordion
  1. Tez No: 1015232
  2. Yazar: DOĞUKAN DOĞANTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Boy, Boy Tahmini, Vücut Oranı, Erişkin, Çocuk, Boy uzunluğu, Erişkinler, Gordion, Oran, Stature, Stature Estimation, Body Proportions, Adult, Children, Body height, Height, Gordion, Proportion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Antropoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Gordion antik kenti Roma Dönemi popülasyonuna ait iskelet kalıntılarında boy tahmini ve vücut oranları incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, Gordion Roma Dönemi halkının diğer Anadolu toplumları arasındaki yerinin, boy uzunluğu verileri ve vücut oranları üzerinden belirlenmesidir. Materyal olarak, 60 adet erişkin ve 19 adet çocuğa ait postcranial iskelet elemanları kullanılmıştır. Boy tahmininde Trotter & Gleser (1952 ve 1958) ve Sağır (2000)'ın yöntemleri erişkinlere uygulanırken, Ruff (2007)'un çalışması çocuklarda boy tahmininde kullanılmıştır. Elde edilen değerlerin SPSS programı aracılığıyla istatistiksel olarak analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, Gordion Roma popülasyonunda erkeklerin ortalama boy uzunluğu Trotter & Gleser 1952'ye göre 168,97 cm, kadınlarda 155,89 tespit edilmiştir. Trotter & Gleser 1958 yöntemi ile erkeklerde 170,15 cm ortalama boy tahmini saptanırken, Sağır (2000)'ın yöntemiyle erkeklerin boy tahmini ortalaması 168,69 cm ve kadınların ortalaması 156,57 bulunmuştur. Erişkinlerde vücut oranları (Brachial ve Crural endeks) belirlenirken cinsel dimorfizmin üst ekstremitede kuvvetli olduğu gözlemlenmiştir. Çocuklarda yapılan analizlerde farklı yaş gruplarına göre çocukların boy tahminleri yapılmış ve vücut oranları belirlenmiştir. Çalışmamız kapsamında incelenen Gordion Roma Dönemi bireyleri, literatürde gözlenen boşluğa, Gordion popülasyonuna dair boy tahmini ve vücut oranları bakımından veriler sunmaktadır. Elde edilen bulgular, dönemin insanlarının yapısının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlarken, güncel teknikler ışığında Gordion'un diğer antik Anadolu toplumları arasındaki yerinin belirlenmesine olanak tanımıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates stature estimation and body proportions based on the skeletal remains of the Roman period population at the ancient city of Gordion. The primary objective is to determine the biological standing of the Roman Gordion population among other Anatolian societies using height data and body indices. The material consists of postcranial skeletal elements from 60 adults and 19 children. For adults, stature was estimated using the methods of Trotter & Gleser (1952, 1958) and Sağır (2000), while Ruff's (2007) work was applied to the children. All data were statistically analyzed using the SPSS software. The analysis revealed that the average stature for males in the Roman Gordion population was 168,97 cm and 155,89 cm for females according to Trotter & Gleser (1952). The Trotter & Gleser (1958) method yielded a male average of 170,15 cm, whereas Sağır's (2000) method resulted in averages of 168,69 cm for males and 156,57 cm for females. Regarding adult body proportions (Brachial and Crural Indices), a strong sexual dimorphism was observed in the upper extremities. Stature estimations and body proportions for the children were also determined and categorized by different age groups. This study fills a significant gap in the literature by providing comprehensive data on the stature and body proportions of the Gordion population. These findings contribute to a better understanding of the physical structure of the people of that era while situating Gordion among other ancient Anatolian societies through the lens of modern techniques.