Çocuk acil servisinde eritrosit transfüzyonu uygulanan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients receiving red blood cell transfusion in the pediatric emergency department
- Tez No: 1015627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM SARI GÖKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji, Emergency Medicine, Child Health and Diseases, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Anemi, Eritrosit transfüzyonu, Mortalite, Pediatri, Çocuk acil servisi, Anemia, Erythrocyte transfusion, Mortality, Pediatrics, Pediatric emergency medicine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocuk acil servisinde (ÇAS) eritrosit süspansiyonu (ES) transfüzyonu uygulanan hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerini, etiyolojik dağılımını, transfüzyon yanıtını ve klinik sonuçlarını değerlendirmek; mortalite ve klinik sonuçları öngörmede laboratuvar parametrelerinin değerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.01.2024–01.01.2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisinde ES transfüzyonu uygulanan 0–18 yaş arası 444 hastayı kapsayan tek merkezli, retrospektif, tanımlayıcı ve analitik bir çalışmadır. Hastaların demografik verileri, başvuru şikayetleri, vital bulguları, laboratuvar değerleri, etiyoloji, transfüzyon özellikleri ve klinik sonuçları hastane otomasyon sistemi üzerinden geriye dönük olarak incelendi. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics Versiyon 20.0 paket programı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Hastaların %59'u erkek olup medyan yaş 72 ay idi. Hastaların %36'sı göçmen statüsündeydi. En sık etiyoloji demir eksikliği anemisi (DEA) (%25), ikinci sırada malignite (%18) ve üçüncü sırada travma (%12) olarak saptandı. Başvuruların %70'inde hemoglobin (Hb) değeri 7 g/dL'nin altında bulundu. Hastaların %89'una bir ünite ES uygulandı; transfüzyon sonrası ortalama Hb artışı 3,3 g/dL olarak hesaplandı. Genel mortalite oranı %4 (n=19) olup exitus grubunda en sık etiyoloji travma (%42) idi. Göçmen statüsündeki hastaların exitus grubunda oransal olarak daha fazla yer aldığı saptandı (exitus grubunda %58, şifa ile taburcu edilen grupta %36, p=0,048). Exitus grubunda protrombin zamanı (PT) ve aktive parsiyel tromboplastin zamanı (APTT) değerleri şifa ile taburcu edilen gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek saptandı (p<0,001). Receiver Operating Characteristic (ROC) analizinde mortalitenin öngörülmesinde PT için eğri altında kalan alan (area under the curve, AUC) 0,861 ve APTT için AUC 0,838 olarak bulundu. Başvuru Hb değerinin <7 g/dL olmasının öngörülmesinde hematokrit (Hct) (AUC=0,883) ve acilde kalış süresinin ≤8 saat olmasının öngörülmesinde Red Cell Distribution Width (RDW) (AUC=0,728) en yüksek öngörücü performansı sergiledi. Sonuç: Çocuk acil servisinde eritrosit süspansiyonu transfüzyonu uygulanan hastalarda etiyolojinin klinik seyir ve mortalite ile ilişkili olduğu, başvuru Hb düzeyinin ise tek başına klinik ağırlığı yansıtmadığı görülmüştür. Çalışmamızda takip ettiğimiz hastaların önde gelen sebebi demir eksikliği anemisiyken mortalite en sık travma hastalarında görülmüştür. Laboratuvar parametrelerinden PT ve APTT, mortaliteyi öngörmede yüksek değer taşıyan ve rutin olarak elde edilebilen tetkiklerdir. Çalışmamızda demir eksikliği anemisinin transfüzyon uygulanan hastalar arasında en sık etiyoloji olarak saptanması, bu hasta grubunda transfüzyon endikasyonlarının, transfüzyon dışı tedavi seçeneklerinin ve sağlık hizmetlerine başvuru süreçlerinin daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalarla değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the demographic, clinical and laboratory characteristics, etiological distribution, transfusion response and clinical outcomes of patients receiving red blood cell (RBC) transfusion in the pediatric emergency department, and to investigate the predictive value of laboratory parameters for mortality and clinical outcomes. Materials (Patients) and Methods: This single-center, retrospective, descriptive and analytical study included 444 patients aged 0–18 years who received RBC transfusion at the Pediatric Emergency Department of Adana City Training and Research Hospital between 01.01.2024 and 01.01.2025. Demographic data, presenting complaints, vital signs, laboratory values, etiology, transfusion characteristics and clinical outcomes were reviewed retrospectively from the hospital information system. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics Version 20.0. Results: Of the patients, 59% were male and the median age was 72 months. Thirty-six percent of the patients had migrant status. The most common etiology was iron deficiency anemia (25%), followed by malignancy (18%) and trauma (12%). Hemoglobin (Hb) values were below 7 g/dL in 70% of admissions. Eighty-nine percent of the patients received one RBC unit, with a mean post-transfusion Hb increase of 3.3 g/dL. The overall mortality rate was 4% (n=19), with trauma being the most common etiology among patients who died (42%). The proportion of patients with migrant status was significantly higher among patients who died than among those discharged alive (58% vs. 36%, p=0.048). Prothrombin time (PT) and activated partial thromboplastin time (APTT) values were significantly higher among patients who died than among those discharged alive (p<0.001). In receiver operating characteristic (ROC) analyses, the areas under the curve (AUCs) for predicting mortality were 0.861 for PT and 0.838 for APTT. Hematocrit (Hct) showed the highest predictive performance for identifying an admission Hb level below 7 g/dL (AUC=0.883), whereas red cell distribution width (RDW) showed the highest predictive performance for identifying an emergency department stay of ≤8 hours (AUC=0.728). Conclusion: In patients receiving RBC transfusion in the pediatric emergency department, etiology was associated with clinical course and mortality, whereas admission Hb level alone did not reflect clinical severity. In our study, iron deficiency anemia was the leading cause among the patients evaluated, whereas mortality was most frequently observed in trauma patients. Among laboratory parameters, PT and APTT are routinely available tests with high predictive value for mortality. The high proportion of patients transfused for iron deficiency anemia in our study suggests that transfusion indications, non-transfusion treatment options, and healthcare-seeking patterns in this patient group should be evaluated in larger, multicenter, prospective studies.