Okul öncesi dönem çocuklarında sorumlu davranma düzeyi ve ebeveyn tutumları arasındaki ilişki
Relationship between responsible behavior levels in preschool children and parental attitudes
  1. Tez No: 1015788
  2. Yazar: EMİNE KATIKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL PEKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile tutumu, Ana-baba tutumu, Demokratik tutum, Değerler eğitimi, Okul öncesi eğitim, Otoriter tutum, Sorumluluk, Sorumluluk değeri, Temel eğitim, Çocuk büyütmede ebeveynin rolü, Family attitude, Parents attitude, Democratic attitude, Values education, Preschool education, Authoritarian attitude, Responsibility, Value of responsibility, Basic education, Parenting
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İnsan çevresinden etkilenen sosyal bir varlıktır. Bir çocuğun ilk sosyal çevresi ise doğduğu andan itibaren onunla etkileşim kuran ailesidir. Sorumluluk da çocuk tarafından ilk olarak ailede öğrenilir. Erken çocukluk dönemi, kişilik ve bireysel kimlik ediniminde elzem bir zaman dilimidir. Bu dönemde ebeveynlerin çocuğa sergilediği tavır ve tutumlar, ilerde çocuğun bürüneceği kişiliğe etki etmektedir. Ebeveynlerin tavır ve tutumları çocuk için sorumluluk alabilmeyi destekleyebileceği gibi sorumluluk almaya engel de teşkil edebilmektedir. Sorumluluk edinimi ailede başlar ve zamanla kişinin kendi deneyimleriyle desteklenir. Bu çalışmanın amacı okul öncesi dönem çocuklarında sorumlu davranma düzeyi ve ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2024- 2025 eğitim öğretim yılında Bingöl il merkezinde bulunan resmi anaokulu ve anasınıflarında okul öncesi eğitime devam eden 60-72 aylık çocukların öğretmen ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmada uygun örnekleme yöntemi kullanılmış olup araştırmaya katılım sağlayan veliler ulaşılabilir örneklemi oluşturmuştur. Örneklem; 297 kız, 311 erkek olmak üzere toplam 608 çocuğun ebeveyn ve öğretmenlerinden oluşmaktadır. Verilerin toplanması için Ebeveyn Tutum Ölçeği, Sorumluluk Düzeyleri Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okul öncesi dönem çocuklarının sorumlu davranma düzeyleri ile demokratik ebeveyn tutumu arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna karşılık otoriter, izin verici ve aşırı koruyucu ebeveyn tutumları ile çocukların sorumlu davranma düzeyleri arasında negatif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca ebeveyn tutumları; çocuğa, ebeveyne ve aileye dair çeşitli demografik verilere göre incelenmiştir. Sonuçlar alanyazındaki diğer araştırmaları referans alarak tartışılmış ve gerekli önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings are social entities influenced by their environment. A child's first social environment is the family, which interacts with the child from the moment of birth. Responsibility is also first learned by the child within the family. Early childhood is an essential period for the acquisition of personality and individual identity. During this period, the behaviors and attitudes displayed by parents toward the child affect the personality that the child will develop in later years. Parents' behaviors and attitudes may support children's ability to take responsibility, or they may constitute an obstacle to it. The acquisition of responsibility begins in the family and is supported over time by the individual's own experiences. The aim of this study is to examine the relationship between the level of responsible behavior and parental attitudes in preschool children. In this study, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The population of the study consisted of the teachers and parents of 60–72-month-old children attending preschool education in public kindergartens and preschool classrooms located in the city center of Bingöl during the 2024–2025 academic year. Convenience sampling was used in the study, and the parents who participated in the research constituted the accessible sample. The sample consisted of the parents and teachers of a total of 608 children, including 297 girls and 311 boys. The Parental Attitude Scale, the Responsibility Levels Scale, and the Demographic Information Form were used to collect the data. According to the results of the study, a positive and statistically significant relationship was found between preschool children's levels of responsible behavior and democratic parental attitude. In contrast, negative and statistically significant relationships were identified between children's levels of responsible behavior and authoritarian, permissive, and overprotective parental attitudes. In addition, parental attitudes were examined according to various demographic variables related to the child, the parent, and the family. The results were discussed with reference to other studies in the literature, and relevant recommendations were presented.