Ebeveynlerin dijital ebeveynlik tutumları, çevrimiçi mahremiyet kaygıları ve sosyal medya ebeveynliği (sharenting) davranışları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An investigation of the relationships between parents' digital parenting attitudes, online privacy anxiety, and sharenting behaviors
  1. Tez No: 1016687
  2. Yazar: BERFİN NİSA ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE NİLGÜN CANEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital ebeveynlik, sosyal medya ebeveynliği, sharenting, çevrimiçi mahremiyet, çevrimiçi güven, dijital riskler, Digital parenting, social media parenting, sharenting, online privacy, online trust, digital risks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; ebeveynlerin dijital ebeveynlik tutumları ve çevrimiçi mahremiyet kaygılarının, sosyal medya ebeveynliği davranışları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma grubunu 7-17 yaş aralığında çocuğu olan 363 anne ve baba oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Dijital Ebeveynlik Tutum Ölçeği (DETÖ), Çevrimiçi Mahremiyet Kaygısı Ölçeği (ÇMKÖ) ve Sosyal Medya Ebeveynliği (Sharenting) Ölçeği (SMEÖ) ile demografik bilgi formu kullanılmıştır. Veri toplama araçları, çevrimiçi Google Forms üzerinden katılımcılarla paylaşılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 22 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizi için bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı analizi uygulanmıştır. Değişkenlerin sosyal medya ebeveynliği davranışlarını yordama gücünü belirlemek için ise çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Çalışma bulguları kapsamında dijital ebeveynlik tutumu ve çevrimiçi mahremiyet kaygısı, sosyal medya ebeveynliği toplam puanındaki değişimin yaklaşık %6'sını açıklamaktadır. Dijital Ebeveynlik Tutumu Ölçeği'nin“dijital medyanın etkili kullanımını onaylama”alt boyutunun, sosyal medya ebeveynliği davranışının pozitif ve anlamlı düzeyde yordayıcısı olduğu saptanmıştır. Regresyon modelinde elde edilen bir diğer çarpıcı bulgu ise sosyal medya ebeveynliği davranışını negatif yönde ve güçlü bir şekilde yordayan bağımsız değişkenin“çevrimiçi güven”alt boyutu olmasıdır. Demografik bilgiler kapsamında, annelerin“dijital medya risklerinden koruma”puan ortalamalarının babalara oranla anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulguların, dijital dünyadaki ebeveynlere, çocuk ve ebeveynle çalışan alan uzmanlarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of parents' digital parenting attitudes and online privacy concerns on their social media parenting behaviors. The study group consists of 363 mothers and fathers with children aged between 7 and 17. Within the scope of the research, the Digital Parenting Attitude Scale (DPAS), the Online Privacy Concern Scale (OPCS), the Social Media Parenting (Sharenting) Scale (SMPS), and a demographic information form were utilized. The data collection tools were shared with the participants via online Google Forms. IBM SPSS Statistics 22 software package was used for data analysis. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson Product-Moment Correlation Coefficient Analysis were conducted to analyze the data. Furthermore, Multiple Regression Analysis was employed to determine the predictive power of the variables on social media parenting behaviors. The research findings indicate that digital parenting attitude and online privacy concern explain approximately 6% of the variance in the total score of social media parenting. It was determined that the“Approving the effective use of digital media”sub-dimension of the Digital Parenting Attitude Scale is a positive and significant predictor of social media parenting behavior. Another striking finding obtained from the regression model is that the independent variable predicting social media parenting behavior negatively and strongly is the“online trust”sub-dimension. Within the scope of demographic information, it was found that mothers' mean scores in“Protection from digital media risks”were significantly higher than those of fathers. It is anticipated that the findings obtained will contribute to parents in the digital world, as well as field experts working with children and parents.