Kronik boyun ağrılı bireylerde teknoloji yardımlı reaksiyon zamanı egzersiz eğitiminin denge ve yürüyüşe etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of technology-assisted reaction time exercise training on balance and gait in individuals with chronic neck pain
- Tez No: 1016808
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT EREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: BlazePod™ Cihazı, Kronik Ağrı, Propriosepsiyon, Reaksiyon Zamanı, Terapötik Egzersiz
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, kronik boyun ağrılı bireylerde terapötik egzersiz programına ek olarak uygulanan teknoloji yardımlı reaksiyon zamanı egzersiz eğitiminin; ağrı şiddeti, basınç ağrı eşiği, servikal propriyosepsiyon, servikal eklem hareket açıklığı, reaksiyon zamanı, özür seviyeleri, boyun farkındalıkları, denge ve yürüyüş üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya kronik boyun ağrılı 42 kadın hasta dahil edildi ve katılımcılar randomize olarak kontrol (n=21) ve müdahale (n=21) gruplarına ayrıldı. Her iki gruba terapötik egzersiz programı uygulanırken, müdahale grubuna ek olarak teknoloji yardımlı reaksiyon zamanı egzersiz eğitimi uygulandı. Tedavi, iki grup için de dört hafta boyunca haftada üç gün olmak üzere toplam 12 seans şeklinde uygulandı. Çalışmaya katılan tüm hastaların ağrı şiddeti Numerik Ağrı Skalası; basınç ağrı eşiği dolorimetre; servikal eklem hareket açıklığı CROM cihazı; servikal propriosepsiyonu CROM cihazı ve lazer pointer yöntemi; reaksiyon zamanı Nelson el ve ayak reaksiyon testleri, BlazePod™ ve bilgisayar tabanlı reaksiyon zamanı testleri; dinamik denge Modifiye Dört Kare Adım Testi; statik denge ve yürüyüş parametreleri G-Walk sistemi; özür seviyesi Boyun Özürlülük Anketi; klinik durum Bournemouth Boyun Anketi; boyun farkındalığı Fremantle Boyun Farkındalık Anketi kullanılarak tedavi öncesi ve sonrası değerlendirildi. Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre her iki grupta da ağrı şiddeti, reaksiyon zamanı, dinamik denge, yürüyüş ve klinik ölçek parametrelerinde tedavi sonrası anlamlı iyileşmeler gözlendi (p<0,05). Bununla birlikte, müdahale grubunda özellikle bazı reaksiyon zamanı parametreleri, dinamik denge, yürüme, özür seviyesi ve boyun farkındalığı açısından kontrol grubuna kıyasla daha belirgin gelişmeler elde edildi (p<0,05). Ayrıca aktivite ağrısı (p<0,001), gece ağrısı (p=0,046) ve bazı basınç ağrı eşiği ölçümlerinde müdahale grubu lehine anlamlı iyileşmeler saptandı (p<0,05). Her iki grupta statik denge, servikal propriyosepsiyon ve servikal eklem hareket açıklığında iyileşmeler görülmesine rağmen, çoğu parametrede gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Teknoloji yardımlı reaksiyon zamanı egzersiz eğitiminin, kronik boyun ağrılı bireylerde terapötik egzersiz programının etkinliğini destekleyici bir yaklaşım olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca bu yaklaşımın bireyler için eğlenceli, motive edici, kolay uygulanabilir ve geliştirilmeye açık yapısıyla kronik boyun ağrılı bireylerin tedavisinde yenilikçi bir seçenek olarak kullanılabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to investigate the effects of technology-assisted reaction time exercise training applied in addition to a therapeutic exercise program on pain intensity, pressure pain threshold, cervical proprioception, cervical range of motion, reaction time, disability levels, neck awareness, balance, and gait in individuals with chronic neck pain. Materials and Methods: A total of 42 women with chronic neck pain were included in the study and were randomly allocated to either the control (n=21) or intervention (n=21) group. Both groups received a therapeutic exercise program, while the intervention group additionally received technology-assisted reaction time exercise training. The treatment was administered to both groups three times per week for four weeks, comprising a total of 12 sessions. All participants were evaluated before and after treatment for pain intensity using the Numerical Pain Scale; pressure pain threshold using a pressure algometer; cervical range of motion using the CROM device; cervical proprioception using the CROM device and the laser pointer method; reaction time using the Nelson hand and foot reaction tests, BlazePod™, and computer-based reaction time tests; dynamic balance using the Modified Four Square Step Test; static balance and gait parameters using the G-Walk system; disability using the Neck Disability Index; clinical status using the Bournemouth Neck Questionnaire; and neck awareness using the Fremantle Neck Awareness Questionnaire. Results: According to the study results, both groups demonstrated significant post-treatment improvements in pain intensity, reaction time, dynamic balance, gait, and clinical scale parameters (p<0.05). However, the intervention group showed greater improvements in certain reaction time parameters, dynamic balance, gait, disability level, and neck awareness compared to the control group (p<0.05). In addition, significant improvements favoring the intervention group were observed in activity-related pain (p<0.001), night pain (p=0.046), and certain pressure pain threshold measurements (p<0.05). Although improvements were observed in static balance, cervical proprioception, and cervical range of motion in both groups, no significant between-group differences were found in some parameters (p>0.05). Conclusion: Technology-assisted reaction time exercise training may contribute to improving the effectiveness of therapeutic exercise interventions in individuals with chronic neck pain. Furthermore, due to its enjoyable, motivating, easily applicable, and adaptable nature, this approach may offer a novel alternative for use in the rehabilitation of individuals with chronic neck pain.