Ebeveyn tutumları ile siber zorbalıkla başa çıkma ilişkisinde benlik saygısının aracı rolü
The mediating role of self-esteem in the relationship between parental attitudes and coping with cyberbullying
  1. Tez No: 1017263
  2. Yazar: MELİKE BAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ZEYNEL BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Ana-baba tutumu, Siber zorbalık, Perceived parenting styles, Parents attitude, Cyberbullying
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ergenlerin siber zorbalıkla başa çıkma düzeyleri ile benlik saygısı ve algılanan anne-baba tutumları arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2025–2026 eğitim öğretim yılında İstanbul ili genelinde öğrenim gören 12– 18 yaş aralığındaki toplam 200 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Siber Zorbalıkla Başa Çıkma Ölçeği”,“Benlik Saygısı Ölçeği”ve“Anne-Baba Tutumları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline göre yürütülmüştür. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi, Tukey çoklu karşılaştırma testi ve aracılık ilişkilerini incelemek amacıyla PROCESS makro yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre demokratik ebeveyn tutumu ile siber zorbalıkla başa çıkma puanları arasında pozitif yönlü, otoriter ebeveyn tutumu ile negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Benlik saygısı ile siber zorbalıkla başa çıkma puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamış ve benlik saygısının ebeveyn tutumları ile siber zorbalıkla başa çıkma arasındaki ilişkide aracı rol üstlenmediği belirlenmiştir. Ayrıca bazı demografik değişkenlere göre farklılaşmalar bulunurken, bazı değişkenler açısından anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, siber zorbalıkla başa çıkma davranışlarının yalnızca bireysel özelliklerle değil, aynı zamanda aile tutumları gibi çevresel faktörlerle de ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between adolescents' coping with cyberbullying levels, self-esteem, and perceived parental attitudes, and to investigate the mediating role of self-esteem in the relationship between parental attitudes and coping with cyberbullying. The study group consisted of a total of 200 students aged between 12 and 18 who were studying in different schools in Istanbul during the 2025–2026 academic year. In the study,“Coping with Cyberbullying Scale”,“Self-Esteem Scale”, and“Parental Attitude Scale”were used as data collection tools. The research was carried out using the relational screening model, one of the quantitative research methods. In the analysis of the data, descriptive statistics, Pearson correlation analysis, one-way analysis of variance (ANOVA) Levene test, Tukey multiple comparison test, and PROCESS macro method were used to examine mediation relationships. According to the findings of the study, positive significant relationships were found between democratic parental attitude and coping with cyberbullying scores, whereas negative significant relationships were found between authoritarian parental attitude and coping with cyberbullying scores. No significant relationship was found between self-esteem and coping with cyberbullying scores, and it was determined that self-esteem did not have a mediating role in the relationship between parental attitudes and coping with cyberbullying. In addition, while significant differences were found according to some demographic variables, no significant differences were found in terms of some variables. The findings indicate that coping with cyberbullying behaviors may be related not only to individual characteristics but also to environmental factors such as parental attitudes.