İlköğretim çağı çocukları için piyano tekniğine uygun olarak ve Türk ezgilerinden faydalanarak hazırlanmış etüd çalışmaları
Etud studies prepared for primary school age children in accordance with the piano technique and using Turkish melodies
- Tez No: 101729
- Danışmanlar: PROF. RAİF GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Piyano, Türk Etüdleri, Piano, Turkish Etudes IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARI İÇİN PİYANO TEKNİĞİNE UYGUN OLARAK VE TÜRK EZGİLERİNDEN FAYDALANARAK HAZIRLANMIŞ ETÜD ÇALIŞMALARI İnce, Simge Yüksek Lisans Tezi Müzik Eğitimi Anabilim/Anasanat Dalı Mart 2001, x+1 15 Tez Danışmanı: Prof. Raif Gülcan Araştırmamızda konu olarak, ilköğretim çağı çocukları için ve Çağdaş Türk Ezgileri ile yazılmış piyano etüdlerini seçtik. Çünkü bugüne kadar böyle bir çalışma yapılmamıştı. Biz de, bu yüzden bu tip bir araştırma yapmaya karar verdik. Amacımız, dış ülkelerde hazırlanan (yazılan) egzersizli, teknikli ve yöresel melodili piyano etüdlerinin bizim ülkemizde de yapmakdır. Kendi ezgilerimizden ürettiğimiz etüdleri kullanmak, piyano eğitimini, öğrenciler ve aileleri için çok daha kolay ve zevkli hale getirecektir. Araştırmalarımız bunu kanıtlamıştır. Deneylerimiz sonunda 7-14 yaş grubu öğrencilerin, yazdığımız etüdleri ve oyunlu egzersiz çalışmalarını benimsedikleri gözlemlendi. Çalışmalardan önce çocukların ruhsal halleri göz önünde bulunduruldu. Bu araştırmada 26 öğrenci ile çalışıldı. Bu öğrenciler, etüd çalışmalarını benimsemeyen piyano öğrencilerinden seçildi. Anket sonuçlarımız bu çalışmaların olumlu olduğunu göstermiştir. Hedeflerimiz oyunlu egzersizlerle olumlu gerçekleşti. Sonuç olarak bu çalışmaların türk piyano eğitimine hizmet etmesi ve bundan sonraki çalışmalara ışık tutması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT ETUD STUDIES PREPARED FOR PRIMARY SCHOOL AGE CHILDREN IN ACCORDANCE WITH THE PIANO TECHNIQUE AND USING TURKISH MELODIES İnce, Simge The Thesis of Master of Science Department of Musical Education March 2001, x+1 15 Advisor: Prof. Raif Gülcan We have choosen the piano etuds which are written for primary school children with modern Turkish melodies as a subject to our research. Because, there wasn't any research done on this subject up to now. That's why we have decided to do a research like this. Our aim is to compose the piano etuds including exercises, techniques and regional melodies as done (written) in the foreign countries. Using etuds that we have produced with our own melodies will make the education of the piano easier and exciting for pupils and their parents. Our researches have proven this. As a result of our experiments, it is observed that children between the ages 7-14 liked the etuds and exercises with games we have written. Children's phsychological conditions were taken into consideration before the studies. This research was done with 26 students. These students were selected from the piano students who doesn't like the etud studies. The result of our survey showed that these studies are affirmative. We have reached our goals with exercises including games. In consequence, we hope that these studies will serve and illuminate the Turkish piano education.