Özel ilkokullardaki dördüncü sınıf öğrencilerinin dijitalbağımlılığı ile kitap okuma motivasyonu arasındaki ilişkininincelenmesi
Examination of the relationship between digital addiction and reading motivation of fourth grade students in private primary schools
  1. Tez No: 1017505
  2. Yazar: İREM BEYZA YORGANCILAR ÖZSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN NAZLI KOÇBEKER EİD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Kitap okuma, İlkokul öğrencileri, İlkokullar, Dependency, Book reading, Primary school students, Primary schools
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel ilkokullarda öğrenim gören 4. sınıf öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyleri ile kitap okuma motivasyonları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bununla birlikte öğrencilerin dijital bağımlılık düzeylerinin ve kitap okuma motivasyonlarının demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Konya'nın üç ilçesindeki üç özel ilkokulda öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğünü 317 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak demografik bilgi formu, dijital bağımlılık ölçeği ve kitap okuma motivasyonu ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılacak veri toplama araçları, gerekli izinler alındıktan sonra, özel ilkokullarda 4. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Veri toplama süreci, öğrencilerin ders saatleri dışındaki uygun zaman dilimlerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma için kullanılacak ölçekler için öncelikle e-mail ile izinleri alınmıştır. Ankete başlanmadan önce etik kurul onayı alınmıştır. Tüm izinler alındıktan sonra gönüllülük esasına dayalı olarak veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; araştırmaya katılan çocukların dijital bağımlılık düzeyleri orta seviyede ve kitap okuma motivasyon düzeyleri orta üstü seviyededir. Kitap okuma motivasyonu ile dijital bağımlılık arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Çocukların dijital bağımlılık düzeylerinin cinsiyet, akıllı telefona sahip olma durumu, günlük dijital cihaz kullanım süresi, kitap okuma sıklığı, aile üyelerinin kitap alma durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, kardeş sayısı, ebeveyn durumu, PC/Tablete sahip olma durumu, kitap sayısı değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between digital addiction levels and reading book motivation among 4th-grade students attending private primary schools. Furthermore, the study investigates whether there are significant differences in students' digital addiction levels and reading motivation based on their demographic characteristics. A correlational survey model, a quantitative research method, was chosen for this study. The study sample consists of 4th-grade students attending three private primary schools in three districts of Konya. The sample size is 317 students. The data collection tools used in the research were a demographic information form, a digital addiction scale, and a reading motivation scale. After obtaining the necessary permissions, the data collection tools were administered to 4th-grade students in private primary schools. The data collection process was carried out during suitable time slots outside of class hours. Permission was obtained via email before the scales were used. Ethical committee approval was obtained before the survey began. After obtaining all permissions, data was collected on a voluntary basis. According to the findings, the children participating in the study had moderate levels of digital addiction and above-moderate levels of motivation to read books. A negative and moderately significant relationship was found between motivation to read books and digital addiction. It was concluded that the children's digital addiction levels showed a significant difference according to gender, smartphone ownership, daily digital device usage time, frequency of reading books, and whether family members buy books, while there was no significant difference according to number of siblings, parental status, PC/tablet ownership, and number of books. Similarly, it was concluded that the children's motivation to read books showed a significant difference according to gender, daily digital device usage time, number of books, frequency of reading books, and whether family members buy books, while there was no significant difference according to number of siblings, parental status, PC/tablet ownership, and smartphone ownership.