Üniversite Öğrencilerinde Ölüm Kaygısı, Dindarlık, Psikolojik İyi Oluş, Yaşam Doyumu ve Tevazu Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi
Investigation of the Relationships between Death Anxiety, Religiosity, Psychological Well-Being, Life Satisfaction, and Humility in University Students
  1. Tez No: 1017823
  2. Yazar: BETÜL SÜZGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Dindarlık, Ölüm Kaygısı, Psikolojik iyi oluş, Tevazu, Yaşam doyumu, Death anxiety, Humility, Life satisfaction, Psychology of religion, Psychological well-being, Religiosity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Ölüm kaygısı, bireylerin faniliğinin farkındalığından temellenen ve psikolojik, dini, sosyal boyutları bulunan önemli bir fenomendir. Üniversite öğrencilerinde ölüm kaygısının psikolojik ve dini değişkenlerle ilişkisi özellikle din psikolojisi alanının merak edilen araştırma konularındandır. Ancak ilgili alanyazında ölüm kaygısı ile dindarlık, psikolojik iyi oluş, yaşam doyumu ve tevazu değişkenlerinin aynı model içerisinde incelendiği çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda mevcut araştırma üniversite öğrencilerinde ölüm kaygısı ile dindarlık, psikolojik iyi oluş, yaşam doyumu ve tevazu arasındaki ilişkileri incelemeyi; söz konusu değişkenlerin ölüm kaygısını yordama düzeylerini belirlemeyi ve bu değişkenleri demografik özellikler bakımından da değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle yürütülen araştırmanın örneklemi İnönü Üniversitesi ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi'ndeki 545 üniversite öğrencisidir. Verilere betimsel istatistiklerini belirleyici analizler, Bağımsız Örneklemler t-Testi, Pearson Korelasyon Katsayısı ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgularda ölüm kaygısı ile dindarlık ve tevazu arasında pozitif, psikolojik iyi oluş ile arasında negatif anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ölüm kaygısı ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Regresyon analizi ölüm kaygısını dindarlığın pozitif ve psikolojik iyi oluşun negatif yönde yordadığını, yaşam doyumu ve tevazunun ise anlamlı yordayıcı etkiye sahip olmadığını tespit etmiştir. Sonuçlar, ölüm kaygısının çok boyutlu yapısını ve psikolojik iyi oluşun ölüm kaygısını azaltmada koruyucu işlevini vurgulamaktadır. Ayrıca tevazunun ölüm kaygısı ile anlamlı ilişki göstermesine rağmen anlamlı yordayıcılık göstermemesi, bu değişkenin ölüm kaygısı üzerindeki etkisinin dolaylı mekanizmalar aracılığıyla ortaya çıkabileceğini düşündürmektedir. Bu sonuçlar ışığında üniversite öğrencilerine yönelik psikolojik danışma ve manevi danışmanlık uygulamalarında, ölüm kaygısıyla başa çıkma süreçlerinde özellikle psikolojik iyi oluşu güçlendirmeye yönelik koruyucu ve destekleyici programların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Death anxiety is a significant phenomenon grounded in individuals' awareness of their own mortality and encompasses psychological, religious, and social dimensions. The relationship between death anxiety and psychological and religious variables among university students has become an important topic of interest, particularly within the field of psychology of religion. However, the existing literature indicates that studies examining death anxiety together with religiosity, psychological well- being, life satisfaction, and humility within a single research model remain limited. Accordingly, the present study aims to investigate the relationships between death anxiety and religiosity, psychological well-being, life satisfaction, and humility among university students; to determine the predictive power of these variables on death anxiety; and to evaluate these variables in terms of demographic characteristics. The study was conducted using a correlational survey model, one of the quantitative research methods. The sample consisted of 545 university students enrolled at İnönü University and Malatya Turgut Özal University. Descriptive statistical analyses, Independent Samples t-Test, Pearson Product- Moment Correlation Coefficient, and multiple linear regression analyses were performed on the data. The findings revealed significant positive relationships between death anxiety and religiosity and humility, whereas a significant negative relationship was found between death anxiety and psychological well-being. No significant relationship was found between death anxiety and life satisfaction. Regression analysis demonstrated that religiosity positively predicted death anxiety, whereas psychological well-being negatively predicted it; life satisfaction and humility did not have significant predictive effects. The results emphasize the multidimensional nature of death anxiety and the protective role of psychological well-being in reducing death anxiety. Moreover, although humility was significantly associated with death anxiety, its lack of significant predictive power suggests that its effect on death anxiety may operate through indirect mechanisms. In light of these findings, it is recommended that psychological counseling and spiritual counseling practices for university students develop preventive and supportive programs aimed particularly at strengthening psychological well- being in coping with death anxiety.