Sermaye piyasasının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri ve benzer ülkelerle karşılaştırılması
Effects of capital market on Turkish economy and comparing with similar countries
  1. Tez No: 1017994
  2. Yazar: EMRE BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik kalkınma, Türkiye ekonomisi, Economic development
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezinde ekonomik kalkınma ile temel sermaye piyasası kriterleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu kriterler borsa kapitalizasyonu, işlem hacmi, dolaylı yabancı sermaye girişi ve genel indeks verileridir. Çalışmanın amacı sermaye piyasasındaki gelişmelerin Türkiye Ekonomisi üzerindeki etkilerini tespit etmek ve bu etkileri Türkiye'ye benzer seçilmiş ülkeler ile karşılaştırarak mukayese olanağı sağlamaktır. Bu amaçla çalışmada Türkiye ile seçilen ülkelerin dolaylı yabancı sermaye girişinin Haziran 2002 ile Aralık 2009 yılları arasındaki üçer aylık verileri, indekslerinin Eylül 1999 ile Aralık 2009 yılları arasındaki üçer aylık verileri, borsa kapitalizasyonu ve işlem hacimlerinin Haziran 1999 ile Aralık 2009 yılları arasındaki üçer aylık verileri kullanılmaktadır. Bu çalışmada finansal piyasalar çerçevesinde sermaye piyasası ve araçları anlatılmaktadır. Daha sonra Türkiye ve seçilmiş ülkelerin ekonomileri ile sermaye piyasaları hakkında bilgi verilmektedir. Sermaye piyasası kriterleri ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Son bölümde ise inceleme sonuçları değerlendirilmektedir. İncelemenin sonucuna göre Türkiye'nin ve benzer seçilmiş ülkelerin sermaye piyasalarındaki gelişmeler genel olarak ekonomik büyümeyi etkilemekle birlikte, bu etkinin zayıf olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the relationship between economic development and key capital market indicators. These indicators include market capitalization, trading volume, foreign portfolio investment, and general market indices. The primary objective is to determine how capital market developments affect the Turkish economy. The study also compares these effects with those observed in selected peer countries. The empirical analysis utilizes quarterly data across different timeframes. Foreign portfolio investment, market index, market capitalization, and trading volume data cover the period from June 2002 to December 2009. The thesis initially introduces capital markets and their respective instruments within the broader financial system. It then provides an overview of the macroeconomic structures and capital markets of Turkey and the selected nations. Following this foundational framework, the study investigates the empirical link between capital market performance and economic development. The final section evaluates these analytical results. The findings indicate that capital market developments generally influence economic growth in Turkey and the selected peer economies. However, this specific economic impact remains weak.