Özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında direksiyon usta öğreticilerinin eğitim alanlarında iş sağlığı ve güvenliği: Gaziantep ili örneği
Occupational health and safety in the training areas of driving instructors at private motor vehicle driver training courses: The case of Gaziantep province
  1. Tez No: 1018108
  2. Yazar: EKREM YEGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FULYA HARP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş kazaları, Occupational Health and Safety Law, Occupational accidents
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
İş yerlerinde uygulanan iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun uygulanması ile beraber“Reaktif (tazmin edici)”yaklaşım yerine“Proaktif (önleyici)”yaklaşımı öncelikleyen bir anlayış süreci başlamıştır (Korkmaz ve Avsallı, 2012). Bu anlayış“çok tehlikeli”ve“tehlikeli”sınıfta yer alan işyerlerinde mevzuat gereği hızlı gelişirken;“az tehlikeli”sınıfta yer alan işyerleri için bu durum istenen düzeyde değildir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili güncel şartlara uygun, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri dikkate alarak mevzuatın sürekli güncellenmesi, iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan akademik çalışmaların artması, resmi makamlarca denetimlerin yapılması, iş güvenliği uzmanlarının görevlerini daha profesyonel olarak yapmaları, bilgi çağında olunması nedeniyle çalışanların görev ve haklarını öğrenmeleri ve bu konuda devletin destekleyici pozisyonda olması gibi nedenler çalışan sayısı az olan“az tehlikeli”sınıfında yer alan iş yerlerinde de iş sağlığı ve güvenliği anlamında“güvenlik iklimi”ve“güvenlik kültürü”nün oluşmasına neden olmuştur. Çalışan sayısı az olan“az tehlikeli”sınıfta yer alan işyerleri arasında Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursları da bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı (2025)'nın 18.04.2025 tarihli ve 130850228 sayılı yazı eki kontenjan tablosunda 2025 verilerine göre Türkiye'de bulunan 4.321 Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursunun 123 tanesi Gaziantep İlinde bulunmaktadır. Devlet kontrolünde aday sürücülere direksiyon eğitimi vererek trafiğe çıkmaları için hazır hale getiren direksiyon usta öğreticileri sürücü kurslarında önemli bileşenler arasında yer almaktadır (Kaya, 2018). Bu çalışmadaki amaç, direksiyon usta öğreticilerinin çalışma alanı olan direksiyon eğitim alanlarında iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını değerlendirerek çalışma ortamındaki güvenlik eksikliklerine yönelik iyileştirici önerilerde bulunmaktır. Çalışmada tabakalı örneklem yöntemi kullanılarak oluşturulan örneklem sayısı kadar direksiyon usta öğreticiye literatür araştırması sonucu hazırlanan 49 maddelik anket çevrimiçi olarak uygulanmıştır. Elde edilen anket verileri SPSS programı üzerinden istatistiksel analizler yapılmıştır. Yapılan bu araştırma ile Gaziantep İlinde bulunan direksiyon usta öğreticilerinin çalışma ortamlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından daha sağlıklı ve güvenli hale gelmesi ile beraber Gaziantep ili dışındaki diğer illerde de görev yapan direksiyon usta öğreticilerinin de çalışma ortamlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından daha sağlıklı ve güvenli hale gelmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
With the implementation of the Occupational Health and Safety Law No. 6331, a process has begun in workplace safety activities that prioritizes a“Proactive (preventive)”approach over a“Reactive (compensatory)”one (Korkmaz & Avsallı, 2012). While this understanding has developed rapidly in workplaces classified as“very hazardous”and“hazardous”due to legal obligations, it has not yet reached the desired level for those in the“low hazard”class. However, factors such as the continuous updating of legislation in line with current conditions and technological/scientific developments, the increase in academic research in the field of occupational health and safety (OHS), regular inspections by official authorities, the increasing professionalism of occupational safety experts, the growing awareness of employees regarding their duties and rights in the information age, and the supportive role of the state have fostered the development of a“safety climate”and“safety culture”even in“low hazard”workplaces with few employees. Private Motor Vehicle Driving Courses are among these“low hazard”workplaces with a small number of staff. According to 2025 data from the quota table annexed to the Ministry of National Education (2025) letter dated April 18, 2025, and numbered 130850228, there are 4,321 Motor Vehicle Driving Courses in Turkey, 123 of which are located in the province of Gaziantep. Driving instructors, who prepare candidate drivers for traffic by providing practical driving training under state supervision, are among the most critical components of these courses (Kaya, 2018).The aim of this study is to evaluate occupational health and safety practices in driving training areas—the primary workspace of driving instructors—and to provide remedial recommendations for safety deficiencies in the working environment. In this study, a 49-item online survey, developed through a comprehensive literature review, was administered to driving instructors selected using the stratified sampling method. The collected survey data were subjected to statistical analysis using the SPSS software. This research aims to contribute to making the working environments of driving instructors in Gaziantep, as well as those in other provinces, healthier and safer in terms of occupational health and safety.