Sedanter kadınlarda 12 haftalık pilates egzersizlerinin antropometrik ölçümler ve core kuvveti üzerine etkisi
The effect of 12-week pilates exercises on anthropometric measurements and core strength in sedentary women
  1. Tez No: 1018119
  2. Yazar: EMİNE EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ULUPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Core Kuvveti, Egzersiz, Kas Dayanıklılığı, Pilates, Sedanter Kadınlar, Core Strength, Exercise, Muscular Endurance, Pilates, Sedentary Women
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sedanter kadınlarda 12 haftalık pilates egzersizlerinin antropometrik ölçümler ve core kas dayanıklılığı üzerindeki etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırma, tek grup ön test–son test deneysel desenle gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 25–45 yaş aralığında sedanter yaşam tarzına sahip 20 kadın gönüllü katılmıştır. Katılımcılara 12 hafta boyunca haftada iki gün, yaklaşık 60 dakika süren pilates egzersiz programı uygulanmıştır. Antropometrik ölçümler ile core performansı, program öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir. Core performansı plank, side plank, teaser, leg lower, sırt izometrik ve chest lift testleri ile belirlenmiştir. Veriler eşleştirilmiş örneklemler t-testi kullanılarak analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Pilates egzersiz programı sonrasında plank (67.5±31.4–94.4±38.4 sn, p<0.001), teaser (29.1±12.8–35.8±11.5 sn, p=0.005), leg lower (33.2±14.4–43.0±18.6 sn, p=0.002), sırt izometrik (66.0±35.5–101.1±39.3 sn, p<0.001) ve chest lift (34.3±12.9–52.0±16.1 tekrar, p<0.001) testlerinde anlamlı gelişmeler saptanmıştır. Side plank performansında artış görülmesine rağmen değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.056). Sonuç: Elde edilen bulgular, 12 haftalık pilates egzersizlerinin sedanter kadınlarda core kas dayanıklılığını anlamlı düzeyde artırdığını göstermektedir. Pilates egzersizlerinin özellikle gövde stabilizasyonu ve kas dayanıklılığı üzerinde etkili bir egzersiz yöntemi olduğu söylenebilir. Bu sonuçlar, sedanter bireylerde core performansını geliştirmeye yönelik egzersiz programlarının planlanmasında pilatesin etkili bir alternatif olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of a 12-week Pilates exercise program on anthropometric measurements and core muscle endurance in sedentary women. Methods: The study was conducted using a single-group pre-test/post-test experimental design. Twenty female volunteers aged 25–45 with a sedentary lifestyle participated in the study. A Pilates exercise program lasting approximately 60 minutes was administered to the participants twice a week for 12 weeks. Anthropometric measurements and core performance were assessed before and after the program. Core performance was evaluated using the plank, side plank, teaser, leg lower, back isometric, and chest lift tests. Data were analyzed using the paired-samples t-test, and the significance level was set at p<0.05. Results: Following the Pilates exercise program, significant improvements were observed in the plank (67.5±31.4–94.4±38.4 s, p<0.001), teaser (29.1±12.8–35.8±11.5 s, p=0.005), leg lower (33.2±14.4–43.0±18.6 s, p=0.002), back isometric (66.0±35.5–101.1±39.3 s, p<0.001), and chest lift (34.3±12.9–52.0±16.1 repetitions, p<0.001) tests. Although an increase in side plank performance was observed, the change was not found to be statistically significant (p=0.056). Conclusion: The findings indicate that a 12-week Pilates exercise program significantly enhances core muscle endurance in sedentary women. Pilates appears to be an effective training modality for improving trunk stability and muscular endurance. These results suggest that Pilates-based interventions can be considered a practical and efficient strategy for improving core performance in sedentary populations.