Dijital müzik platformları kullanımını etkileyen faktörlerin analizi
Department of management information systemsanalysis of factors affecting the use of digital music platforms
- Tez No: 1018202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHMİ BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Algılanan fayda, Dijital platformlar, Kullanım niyeti, Perceived benefit, Digital platforms, Usage intention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte müzik endüstrisi köklü bir dönüşüm yaşamış ve dijital müzik platformları kullanıcıların müzik içeriklerine zamandan ve mekândan bağımsız olarak erişmesini sağlayan temel araçlar hâline gelmiştir. Bu platformlar, kullanıcıların müzik tüketim alışkanlıklarını dönüştürerek müzikle kurdukları ilişkiyi şekillendirmekte ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmektedir. Bu nedenle dijital müzik platformlarının benimsenmesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi hem literatüre katkı sağlamakta hem de platform yöneticilerine kullanıcı odaklı stratejiler geliştirmede rehberlik etmektedir. Çalışmanın amacı, dijital müzik platformlarının benimsenmesini etkileyen algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı, kolaylaştırıcı koşullar, risk, eğlence, algılanan maliyet, tasarım, değişkenlerinin kullanıcıların platform kullanımına etkilerini incelemektir. Araştırmada veriler online anket ile toplanmış ve 492 katılımcı üzerinde analiz gerçekleştirilmiştir. Elde edilen AMOS 24 programı kullanılarak Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, kolaylaştırıcı koşullar, tasarım ve algılanan maliyetin dijital müzik platformu kullanımını pozitif, riskin ise negatif yönde etkilediğini göstermiştir. Algılanan fayda, kullanım kolaylığı ve eğlence değişkenlerinin etkisi ise anlamlı bulunmamıştır. Çalışma, dijital müzik platformlarının benimsenmesini etkileyen faktörleri çok boyutlu bir model çerçevesinde ortaya koyarak literatüre katkı sağlamayı ve platform yöneticilerine stratejik öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of digitalization, the music industry has undergone a radical transformation, and digital music platforms have become essential tools enabling users to access music content regardless of time and place. These platforms are transforming users' music consumption habits, shaping their relationship with music, and making it an integral part of their daily lives. Therefore, identifying the factors influencing the adoption of digital music platforms contributes to the literature and guides platform managers in developing user-centric strategies. The aim of this study is to examine the effects of perceived utility, perceived ease of use, facilitating conditions, risk, entertainment, perceived cost, and design variables on users' adoption of digital music platforms. In this study, data was collected through an online survey and analyzed on 492 participants. The obtained AMOS 24 program was used to evaluate the results using Structural Equation Modeling (SEM). The analysis results showed that facilitating conditions, design, and perceived cost positively influenced the use of digital music platforms, while risk had a negative impact. The effects of perceived utility, ease of use, and entertainment variables were not found to be statistically significant. This study aims to contribute to the literature by presenting the factors influencing the adoption of digital music platforms within a multidimensional model framework, and to offer strategic recommendations to platform managers.